GERİ

Tersine Göç Başladı


Eleman.net 20 bin 600 aday üzerinden araştırdı;

Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performansına bağlı olarak yurt dışına iş amacıyla giden gurbetçilerin sayısında yavaşlama yaşanırken, göç tersine dönüyor. Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net'in verilerine göre; yurt dışından yapılan iş başvurularında yüzde 35'e varan artış yaşanıyor. Tersine göç, ağırlıklı olarak Avrupa'dan Türkiye'ye doğru bir rota çiziyor. En çok başvurunun yapıldığı ülkeler arasında yüzde 15,1 ile Almanya birinciliğini korurken, yüzde 8,4 ile ABD 2'nci, yüzde 8,2 ile Azerbaycan 3'üncü, yüzde 7 ile Fransa 4'üncü, yüzde 5,2 ile Hollanda 5'inci sırada yer alıyor. En çok başvuru yapılan iller arasında İstanbul yüzde 50'yi aşan bir oranla pastadan en büyük payı alıyor. En çok başvuru yapılan sektörler arasında ise; turizm, eğitim, bilişim, inşaat ve tekstil ilk sırada yer alıyor.

Türk vatandaşlarının Almanya'nın 1960'larda göç imkanı tanımasıyla başlayan ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya yayılan gurbet yolculuğu, tersine dönüyor. Türkiye'den yurt dışına iş amacıyla gidişlerde görülen yavaşlama, tersine göçü de beraberinde getiriyor. ABD'nin açıkladığı tarım dışı istihdam verilerinin beklentinin altında gerçekleşmesi ve Avrupa'da istihdama yönelik oluşan karamsar tablo karşısında Türkiye önemli bir cazibe merkezi haline geliyor. Türkiye'nin mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net'in yurtdışında yaşayan 20 bin 600 üye üzerinden gerçekleştirdiği araştırma çalışmasına göre, adayların Türkiye'deki iş alanlarına başvuru oranında yüzde 35'e varan bir artış yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl yapılan 156 bin ilan başvurusu bu sene 210 bin rakamına ulaştı. Tersine göç, ağırlıklı olarak ABD dışında Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye uzanıyor. Gidilen ülkeye uyum sağlayamama, Türkiye'deki iş imkanları ve altyapının iyi seviyede olması, yabancı bir ülkede yaşamanın verdiği yalnızlık hissi ve yeterli maddi birikime ulaşma tersine göçü tetikleyen diğer faktörler arasında yer alıyor.

Büyük şehirler ilk sırada

Araştırma çalışması yurt dışında yaşayan adayların profilleri hakkında da ipuçları taşıyor. Adayların eğitim durumu yüzde 36'sı üniversite, yüzde 29'u lise mezunu olarak dağılım gösterirken sadece yüzde 10'u ilkokul mezunu olarak gözüküyor. Yurtdışındaki gurbet hayatını sonlandırarak Türkiye'de yaşamak isteyenler, iş hayatı için öncelikli olarak büyük şehirleri tercih ediyor. Şehir dağılımında yüzde 51,1 ile İstanbul ilk sırada yer alırken, yüzde 8,9 ile Ankara 2'inci sırada, yüzde 8,6 ile Antalya 3'üncü sırada, yüzde 8,4 ile İzmir 4'üncü sırada yer alıyor.

Adayların Ülke Dağılımı Yüzde
Almanya % 15,1
ABD % 8,4
Azerbaycan % 8,2
Fransa % 7,0
Hollanda % 5,2
İran % 4,5
Bulgaristan % 3,9
Belçika % 2,7
Rusya Federasyonu % 2,6
Avusturya % 2,4
Cinsiyet Dağılım
Erkek % 62
Kadın % 38
Yaş Dağılım
25-29 % 29
30-34 % 20
20-24 % 19
40 ve üstü % 15
35-39 % 14
14-19 % 3
Eğitim Seviyesi Dağılım
Lisans (Üniversite) % 36
Lise % 29
Ön Lisans (Yüksekokul) % 14
İlköğretim % 10
Yüksek Lisans (Master) % 9
Doktora (PHD) % 2
En Çok Başvuru Yapılan Sektörler Dağılım
Turizm % 13,9
Eğitim % 10,9
Bilgisayar/BT/İnternet % 7,8
İnşaat % 7,3
Tekstil % 4,4
Sağlık/Hastane % 3,4
Reklamcılık % 3,4
Elektrik ve Elektronik % 2,9
Gıda % 2,7
İmalat % 2,6
En Çok Başvuru Yapılan Bölümler Dağılım
Satış/Pazarlama % 11,4
Eğitim % 8,5
Ön Büro % 5,4
Şantiye % 4,0
Grafik Tasarım % 3,1
Dış Ticaret/İhracat % 2,8
Muhasebe % 2,4
Bilgi Teknolojileri % 2,3
Çağrı Merkezi % 2,2
Halkla İlişkiler % 1,6
En Çok Başvuru Yapılan İller Dağılım
İstanbul % 51,1
Ankara % 8,9
Antalya % 8,6
İzmir % 8,4
Bursa % 2,6
Kocaeli % 1,8
Muğla % 1,6
Konya % 1,4
Kayseri % 1,1
Denizli % 1,0

"Avrupa'daki güven eksikliğinin bir yansıması"

Yurtdışından yapılan iş başvurularında yaşanan artışı Türkiye ekonomisinin kazandığı istikrarlı yükselişe dayandıran Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye 1960'larda yükselen bir değer olarak hayatımıza giren gurbetçi kavramı giderek yerini tersine göçe bırakıyor. İş amaçlı olarak Türkiye'den yurt dışına gerçekleşen göçteki azalmaya paralel olarak yaşanan bu tersine göç trendi, Türkiye ekonomisine olan güvenin bir göstergesi diyebiliriz. Araştırma çalışmamızın detaylarına baktığımızda ise, en çok başvurunun yapıldığı ülkeler dağılımında ABD dışında Avrupa ülkelerinin başrol oynadığını görüyoruz. Bu dağılım, bu bölgelerde yaşanan güven eksikliği ve ekonomideki dalgalanmaların bir işareti olarak karşımıza çıkıyor. Başvuru yapılan şehirlerde ise büyük şehirler ilk sırada yer alıyor."

Genç kesim yoğunlukta

"Aday profillerine baktığımızda 25- 29 yaş arasında yer alan genç kesimin başvurulardan yüzde 29 ile en büyük payı aldığını görüyoruz. 40 yaş ve üstü kesimin oranı ise yüzde 15'te kalıyor. Bu dağılımı, başvurulardan en büyük payı büyük şehirlerin almasıyla birlikte değerlendirecek olursak, gelecek açısından yurt dışındaki ülkelere duyulan güvende bir azalma olduğunu söyleyebiliriz. Yurda dönmek isteyen gurbetçiler, kariyer planlarını Türkiye'de gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Bu durum, ülkemizin son yıllarda yükselişte olan büyüme grafiği ve Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı sermayeli firmaların adaylara sunduğu imkanların bir göstergesi."

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.