GERİ

Doğru İşe Alım Nasıl Yapılır


İşverenlerin aradıkları çalışan bulabilmeleri için dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bireylerin sadece işini iyi bilmesi yeterli olmayacaktır. İşini iyi bilen birinin karakteri firmada yer alan diğer çalışanlarla uyum göstermeyebilir. Yine aynı şekilde firma mizacıyla aday mizacı birbiri ile uyuşmayabilir. Bu nedenle de işe alım sürecinde doğru adımların atılarak iş yeri için en verimli tercih yapılması gerekmektedir.

İşe alım süreci başlamadan önce ilk olarak şirketteki boş pozisyon belirlenecektir. Daha sonra bu pozisyonun neden boş olduğuna, yakın bir süre içinde bu pozisyonda çalışan bir çalışanın neden işten ayrıldığına da bakılmalıdır. Buradan yola çıkılarak aynı hataların tekrar edilmemesi için bireylerin karakterlerinin de işe alım sürecinde değerlendirilmesi gerekir. Daha sonra ise bu iş için ayrılacak olan maaş, belirlenecek olan çalışma süresi ve buna benzer kıstaslarında hazırlanmasıyla birlikte iş ilanı ve başvuru yapılır. Şimdi bu aşamadan başlayarak doğru işe alım sürecinin nasıl olması gerektiğini maddeler halinde tüm detaylarıyla açıklayalım.

İş Tanımı

İşe alım sürecinin belki de en önemli kuralı doğru bir iş tanımı yapabilmekten geçer. Zira insan kaynakları yönetimi bu konuda yanlış bir adım atarsa, işe başvuracak olan adayların da nitelikleri buna göre aranmayan özellikler olabilir. Ayrıca işin sorumluluk ve gerekliliklerini anlatan uzun bir listenin hazırlanması her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Bu sebepten dolayı da artık standart bir hale gelmiş iş tanımı yapmaktan ziyade daha belirli ihtiyaçlara yönelik iş tanımının yapılması ve gerek duyulmayan noktalara değinilmemesi gerekmektedir. Doğru bir şekilde hazırlanacak olan iş tanımı, doğru adayları bulmanızı sağlayacaktır.

Adayın Pozisyona Uygunluğu

İş tanımını doğru ve eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra adayların başvuruda bulunmasını beklersiniz. Daha sonra ise adaylar birer birer iş pozisyonuna başvurmaya başlayacaktır. Bu aşamada adayların sahip olduğu teknik becerilerle sınırlı kalmayıp aynı zamanda yeteneklerini, yetkinliklerini ve kuruma olan uygunluklarını da teste tabii tutmalısınız. Fakat elbette öncelikle adayların yetenekleri, daha önceki işlerden edindiği tecrübeleri, bu konuda almış olduğu eğitim ve sertifikalar kontrol edilmelidir. Bu tür konularda yeterli yetkinliğe sahip olan adayın diğer hususlarda iş için uygun olup olmadığına bakılır. Bu hususlar daha sonra değineceğimiz kişiliğe dair özellikler olabileceği gibi adayın işe olan yakınlığı gibi daha basit konularda olabilmektedir.

Mülakat Tekniği

İş görüşmeleri sırasında sadece adayların değil işverenlerin ve İnsan Kaynakları gibi işe alım sürecinde etkin bir rol oynayan bölümlerinin de doğru bir şekilde hazırlanması gerekiyor. İş görüşmeleri her iki taraf için de zorlu bir süreç olduğu için mülakat sırasında adaylara ters köşe ve zor sorular sorarak adayları köşeye sıkıştırmak ve onları strese sokmak yerine daha ölçülü ve samimi bir şekilde, karşı tarafında kendisini doğru bir şekilde ifade edebileceği bir ortamın yaratılması gerekmektedir.

Doğru Sorular

Adayların kışkırtılması ya da sıkıştırılması adayın işe olan uygunluğunu ölçme konusunda zorluklar yaratacaktır. Bu tür yanlışların yapıldığı andan itibaren adayın sadece firmanızda aradığı iş için değil diğer iş görüşmelerinde olan öz güvenini de zedelemiş olursunuz. Bu nedenle adayı zorlamak yerine adayın sahip olduğu nitelikleri ortaya çıkaracak türden sorular sormalısınız. Karşı tarafın işe neden uygun olduğunu düşündüğünü anlamalı ve gerçekten de adayın işe uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunun yapılabilmesi için de iş için aranan özellikler ve adayın işe uygunluğuna yönelik soruların karşı tarafı zorlamayacak şekilde sorulması doğru olacaktır.

Mizaç

İşe alım sürecinde adayın sahip olduğu özellikler, işe olan yakınlığı, işi yapabilecek olmasının yanında aynı zamanda karakterinin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bunun sebebi firma kültürü ile uyum gösteremeyecek olan bir çalışanın diğer adayların da performansını, motivasyonunu ve moralini düşürecek olmasıdır. Bu nedenle firma bir çalışanda aradığı ve değer verdiği en önemli karakteristik özellikleri listelemeli ve işe alım süreci sırasında buna dikkat etmelidir. Bununla birlikte iş gereği grup çalışmalarının yapıldığı bir çalışma ortamına dahil olamayacak olan adaylar ile grup çalışmalarında daha iyi performans gösterecek olan bir adayın tek başına yürütmesi gereken bir işte başarılı olması da mümkün olmayacaktır. Bu nedenle bu tür kıstaslara da dikkat edilmesi gerekir.

Karşılaştırma

İşe alım sürecinde son olarak yapılması gereken şey adayların arasında karşılaştırma yapmak ve işe en uygun adayı seçmektir. Adaylar arasında elemeler yapılırken genellikle ilk olarak işi yapma becerilerine göre değerlendirmeler yapılacaktır. İşin gerekliliklerini yerine getirebilen adaylar bir sonraki eleme aşamasına geçmeyi başarırlar. Bu noktada değerlendirilecek olan bir diğer konu adayların firma kültürüne uygun olup olmadığıdır. Bununla birlikte adayların sahip olduğu motivasyonun da sorulacak olan doğru sorular ile birlikte ölçülebilmektedir. Bir işi yaparken başarısız olan ya da çalışma isteğini kaybeden bir adayın, motivasyonu yüksek olan adaylara göre verimliliği de daha düşük olacaktır. Bu tür durumlarda da yüksek motivasyona sahip olan adaylardan yana seçim yapılır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.