GERİ

İş Görüşmesinde Sunum Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


İş Görüşmesiİş dünyası yeni girecek adaylar için artık tam anlamı ile bir rekabet ortamı haline geldi. Her ne kadar birçok açık pozisyon bulunsa da bu pozisyonlara başvuran binlerce aday oluyor. Bu durum rekabetin kızışması ile birlikte işverenlerin birlikte çalışacakları insanları seçerken çok daha hassas hareket etmesine neden oluyor. Artan rekabet ortamı ile birlikte, bir çalışanı işe alma süreci, o kişiyi seçme yöntemlerinde de büyük değişikliklere gidiliyor. Bu değişimlerin en önemlisi ise mülakatlarda yapılan değişiklikler. Artık işverenler, seçecekleri aday ya da adayların, almak istedikleri pozisyona uygun olup olmadığını anlamak için sunum talep ediyorlar. Sunum yapmak işveren açısından işe alınacak kişiyi daha iyi gözlemlemeyi sağlarken, aday içinse kendini daha iyi ifade etme fırsatı yaratıyor. Sunumlarda önemli olan hazırlıksız yakalanmamak ve önemli noktalara dikkat etmektir. Bu yüzden size iş görüşmesi sırasında sunum yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalardan bahsedeceğiz.

1. Zamanınızı İyi Kullanın

İster iş görüşmesi için olsun, ister başka bir sebepten dolayı olsun sunum yapmanız gerekiyor ise, ilk dikkat etmeniz gereken nokta zamanı iyi yönetmektir. Örneğin bir iş görüşmesinde sizden sadece 5 dakikalık bir sunum yapmanız istenebilir. Normal bir sunumun ortalama 10 ya da 15 dakika olacağını düşünürsek 5 dakika göz korkutabilir. Burada önemli olan 5 dakikalık sunumda zamanı iyi yönetip kendinizi en iyi şekilde ifade etmektir. Zaman yönetimi işverenleri etkileyen önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca sorulacak sorulara da kısa ve öz cevaplar verdiğiniz takdirde ilginin dağılmasını önleyebilir ve iş görüşmesi yapanları etkileyebilirsiniz. İşverenlere göre sözü fazla uzatan kişiler etkileyici olmak yerine ilgi dağınıklığına yol açıyor. Bu nedenle bir iş görüşmesinde yapacağınız sunum için hem anlatacaklarınızı hem de cevaplayacaklarınızı verilen zamanı göz önüne alarak biçimlendirmelisiniz.

2. Gerekli Detayları Atlamayın

Sunum hazırlarken en çok yapılan öneri, özet bilgiler içermesi ve detaylara fazlaca girmemesi yönünde oluyor. Fakat bu durum bir iş görüşmesi sırasında aday kişi için bir handikap da yaratabilir. Sunumunuzun sayfalarını hazırlarken tabii ki konu ile alakalı çok fazla ayrıntıya yer vermemelisiniz. Fakat bu durum yüzeysel bir sunum hazırlamanız gerektiği anlamına gelmiyor. Hazırladığınız sunumlarda gerekli detayları atlamadan kısa bilgileri sayfa sayfa olacak şekilde dinleyiciye sunmalısınız. İş görüşmeleri sırasında dinleyici kitle aynı zamanda sizin işe alınıp alınmayacağınıza karar verecek kişiler olduğu için, sunumdaki detaylardan sizi test etmek adına gelebilecek sorulara da mutlaka hazırlıklı olmalısınız. İş görüşmesinde sunum yaparken anlattığınız konuya tamamen hakim olmanız sizi öne çıkaracaktır.

3. Görselliğe Önem Verin

Sadece iş görüşmesi için değil, genel olarak bir sunum hazırlarken mutlaka görselliğe özen göstermelisiniz. İş görüşmesi sırasında sizin kıyafetleriniz ve görünüşünüz kadar hazırladığınız sunumun da biçimsel olarak özen gösterilmiş olması gerekiyor. Öncelikle iş görüşmesi için ortama uygun bir kıyafet tercih etmelisiniz. Nihayetinde sunumu yapacak kişi olarak göz önünde olacağınız için ayrıca beden dilinize de dikkat etmeniz gerekiyor. Sunum yaparken sizi dinleyen kişiler ile tek tek göz teması kurmanız, özgüvenli ve kendinden emin bir duruş sergilemeniz, mimik kullanmanız dikkat etmeniz gereken ayrıntılar arasında yer alıyor. Buna ek olarak hazırladığınız sunumda kullanmanız gereken yerler var ise grafiklere ve alakalı görsellere yer verin. Sadece düz metinlerden oluşan bir sunum dikkat çekici olmayacak ve sıkıcı olacaktır. Sunumunuzu konu ile alakalı görseller ile zenginleştirerek dikkatleri hep konuda tutabilirsiniz.

4. Hızınıza Dikkat Edin

Sunum yaparken kendinizi ifade edebilmeniz, bunu da verilen kısıtlı zaman içinde yapabilmeniz çok önemlidir. Fakat en çok düşülen hatalardan biri, sunumu anlatırken hızı ayarlayamayıp çok hızlı ya da çok yavaş konuşmaktır. Sunumu kısıtlı olan sürede bitirmek için konuşmanızı hızlı bir şekilde yapmak kadar, etkili ve anlaşılır olmak için fazla yavaş olmanız da bir hatadır. Hızı ayarlayamamak diksiyona ve kendinizi ifade edişinize de yansıyacağından, kelimeleri yutmayacak bir şekilde ve çok yavaş olmayarak sunumu yapmanız sizi dinleyenleri etkilemek için önemlidir. Ayrıca bu yöntem ile birlikte dinleyici kitle sizi rahatlıkla anlayabilir ve hakkınızda sağlıklı bir değerlendirme yapabilir.

5. Teknik Aksiliklere Dikkat Edin

İş görüşmelerine sunum hazırlayan adayların en çok atladıkları nokta, teknik detaylara dikkat etmemeleridir. Sunumu görsel ve biçimsel açıdan düzgünce hazırlamaya ve kısıtlı vakti dikkatli kullanmaya odaklanırken teknik detaylar adayların gözünden kaçabiliyor. Her zaman sunumlarda yaşanabilecek teknik sorunlara hazırlıklı olacak şekilde iş görüşmelerine gitmelisiniz. Hazırladığınız sunumun PC ya da MAC gibi cihazların farklılıklarından dolayı ya da kullandığınız sunum hazırlama yazılımının sürümü nedeni ile ortaya çıkacak teknik sorunlara hazırlıklı olmanız gerekiyor. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu ise, öncelikle herhangi bir cihazda çalışabilecek bir sunum hazırlamanız ve bu sunumu çeşitli cihazlarda test etmeniz olacaktır. Ayrıca her ihtimale karşı sunumların kopyalarını bulut sistemi ile yedeklemeniz de faydalı olacaktır. Unutmayın ki iyi bir anlatım ve görselliğin yanında, teknik olarak iyi hazırlanmış sunum sizi işverenlerin gözünde üst sıralara yerleştirmede önemli bir faktör.

6. Kendinize Güvenin

İş görüşmelerinde sunum yapacaksanız en çok önem vermeniz gereken ayrıntı kendinize güvenmenizdir. Sunumunuza elinizden geldiğince iyi hazırlanmış olmanıza rağmen bazı şeyler ters gidebilir ve çeşitli aksilikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta, olaya olan hakimiyetinizi karşı tarafa göstermek, eğer çözülemeyecek bir sorun yaşanıyor ise bunu iyi bir biçimde ifade etmektir. Böyle bir durum ile iş görüşmesi sırasında karşılaşırsanız yapacağınız en iyi şey, elinizde kalan imkanlar çerçevesinde sunumu tamamlamak olacaktır. İşverenler özgüven gösteren bu tür davranışları takdir etme eğilimi gösteriyorlar. Sunum boyunca her ne olursa olsun özgüveninizi kaybetmemeli ve duruşunuzla bunu dinleyicilerinize yansıtmalısınız. Nihayetinde işverenler hazırlıklı olmasına karşın zayıf bir sunum yapan adayları seçmek yerine, gidişat sorunlu olsa dahi sonuca ulaşabilen ve sunumu tamamlayabilen adaylara yöneliyorlar. Unutmayın ki herkes hata yapabilir, önemli olan engellere rağmen sonuca ulaşmaktır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.