GERİ

Anne Adaylarının Bilmesi Gereken Tüm Çalışma Hakları!


Belirli bir süre sonra iş hayatında aile kuran kadınların bir çoğu hem iş hem bebek arasında zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Değişen yaşam koşulları ile beraber şartların elverdiği sürece anneler mesleklerini devam ettirmek istiyorlar ancak ne yazık ki çoğu zaman enerji ve zaman konusunda zorlu bir süreçten geçiyorlar.

Anne adayı çok ağır şartlarda ve herhangi bir kronik sağlık sorunu bulunmayıp düşük veya erken doğum riski taşımadığı sürece anne adaylarının çalışmaya devam etmesi öneriliyor çünkü araştırmalara göre aktif geçirilen gebelik süreci çok daha iyi sonuçlar doğurabiliyor.

Kadınların iş hayatında aktif olarak yer alması ile beraber yakında zamanda yasalarda gebelik süreçleri hakkında değişiklikler yapıldı.

  • Yasalar kadınların 32. Hafta itibari ile doğum iznine ayrılabileceğini söylüyor ancak anneler doğum sonrasında bebekleri ile daha fazla zaman geçirmek istediklerinden eğer gebelik süresinde herhangi bir sağlık sorunu yoksa bu süreyi 37. Haftaya kadar çekebiliyorlar, doğum öncesi kullanmadığı izin süreleri doğum sonrasına aktarabilirler. Anne adaylarının doğum öncesi 8, doğum sonrası 8 olmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izni vardır.
  • Memur annelerin izin süresine maaşı kurumu tarafından ödenirken SSK kapsamında özel sektörde çalışan annenin maaşı kesintiye uğramaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir.
  • Her çalışan anneye SGK tarafından bir defaya mahsus 'Çocuk Yardımı' ödenir. Bu yardım; birinci çocuk için 300 TL, İkinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL dir.
  • Anneye de yine SGK tarafından yukarıda belirtilen rakam tutarından bir defaya mahsus 'Doğum Yardımı' ödenir.
  • Anneye 130 TL civarında da 'Emzirme Yardımı' ödenir. Bu doğum yardımından memur anneler yararlanamaz.
  • Çalışan annenin analık izni bitim tarihinden itibaren çocuk 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni vardır. Süt izni anne tarafından istenilen saat ve günlerde kullanılabilir.
  • Çalışan annenin analık izni bitim tarihinden itibaren 6 ay ücretsiz izin hakkı bulunmaktadır.
  • Birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay süre ile yarı zamanlı çalışma hakkı vardır. Eğer doğum tarihinden önce son 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta varsa İŞKUR'dan yarı zamanlı çalışma ödeneği de alabilir.
  • Eğer çalışan annenin eşi de çalışıyorsa doğum sonrası çocuk ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışma hakkı bulunmaktadır.

    Doğum sonrası annelerin mesleklerine geri dönüp kariyerlerine odaklanmaları kolay olmuyor hatta çoğu anne işe başlama tarihine yakın strese girebiliyor ancak anneye verilen yasal haklar sayesinde anneler duruma hızlıca adapte olarak bebek ile iş yeri arasında ki dengeyi sağlayabiliyor.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.