GERİ

Başarılı Bir İş Görüşmesi İçin Tavsiyeler


Başarılı bir iş görüşmesinde nelere dikkat edilmeli? İş görüşmelerinde işverenler nelere dikkat eder? Mülakatta başarılı olmak için tavsiyeler.

Mülakat İş GörüşmesiHergün aradığınız işi bulmak için başvurular yapıyorsunuz. Bu başvurularda firmaların dikkatini çekmek için özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri daha önce sizlerle paylaşmıştık. Özgeçmişinizi hazırladınız ve başvurularınızı yaptınız. Yaptığınız başvular firmalar tarafından değerlendirildi ve sizi uygun bulan bir firma tarafından iş görüşmesine, yani mülakata çağrıldınız. Başarılı bir iş görüşmesi için nelere dikkat etmelisiniz, neleri yapmalı, neleri yapmamalısınız.

Büyük bir olasılıkla, iyi bir izlenim oluşturmak için çok sınırlı zamanınız olacaktır; ayrıca, sizinle görüşecek kişinin toplantıyı nasıl yürüteceği hakkında herhangi bir bilginiz de olmayacaktır. Bu nedenle, şu olasılıklara karşı hazırlıklı bulunmalısınız:

  • Sizden kariyerinizi anlatmanız istenecektir. Ağırlığı en son ya da hâlâ çalışmakta olduğunuz işinize vererek, kısa ve ilginç bir özet hazırlayıp, prova edin. Hiç soru sorulmayabileceğini göz önünde bulundurarak, on dakikayı geçmeyecek biçimde hazırlayacağınız bu özet içinde, başvurduğunuz görevle ilgili deneyimlerinizi özellikle belirtin.
  • Size bu işin neden çekici geldiği ve neden bu işe uygun olduğunuzu düşündüğünüz sorulacaktır. Bu soruya hazırlanmak daha güçtür, çünkü elinizde bu bölümle ilgili fazla malzeme olmayabilir (gerekiyorsa, bunu görüşeceğiniz kişiye söylemelisiniz). Yine de, hiç değilse, aklınızda iyi belirlenmiş "başlıklar" bulundurmalısınız.
  • Size rastgele seçilmiş teknik veya kişisel sorular sorulacaktır; üstelik, bir olasılıkla, düşünme hızınızı ve esnekliğinizi sınamak için, saldırgan bir üslupla. Hızlı düşünmeye, serinkanlılığınızı yitirmemeye, hepsinden önce de, harikalar yaratmaya yeltenmemeye hazırlıklı olun. (sizinle görüşen kişi, haklı sayılmayacak kadar zor sorulara karşı, tepkilerinizin olgunluğunu ölçüyor olabilir.)

Görüşmenizin ilk 30 saniyesinde, görünüşünüz, görgünüz ve kişisel üslubunuz, karşınızdaki kişi tarafından -olumlu veya olumsuz- belirlenecektir. Bu nedenle, daha görüşmenin başından itibaren öz güveniniz yerinde, uyanık ve neşeli olmanız (kendinizi çok gergin hissetseniz bile gülümseyin) çok büyük önem taşır.

Selamlama, tokalaşma, karşınızdakinin gözlerinin içine bakma ve düzgün duruş (ister ayakta, ister otururken) her zaman büyük önem taşır.

Şu ince ayrıntıları akıldan çıkarmayın:

  1. Oturulacak yer gösterilmeden oturmayın.
  2. Görüşme sırasında saate kesinlikle bakmayın.
  3. Görüşmeci konu açmadan maddi olanakları sormayın.
  4. Göz temasını kesmeyin.
  5. Dürüst olun ve bir sorunun cevabını bilmiyorsanız "bilmiyorum", demekten çekinmeyin.
  6. Başvurduğunuz işe istekli olduğunuzu mümkün olduğu kadar gösterin.
  7. Kariyerinizle ilgili bilgi saklamaktan ve yanıltıcı bilgi vermekten kaçının.
  8. Görüşeceğiniz kişi yorgun, aksi, dağınık, dikkatsiz ('isminiz ne demiştiniz?') ya da ilk bakışta sevmediğiniz biri olabilir. Yine de, bunların hiçbirine aldırmadan görüşmeyi sürdürmelisiniz.
  9. Kişisel referans mektuplarınızı hazırlayın ve fazladan bir öz geçmişinizi verin.
  10. Gücünüz ve zaaflarınız hakkında dürüst olun. Zaaflarınız hakkında soru sorulduğu zaman aklınızı iyi kullanın.
  11. Dakik olun. Düşüncelerinizi toparlamak için, en az 15 dakika önce görüşme yerine varın.
  12. İş görüşmeleri, kişisel görüşmelerdir. Görüşmelere ailenizden biri ya da arkadaşlarınızla gitmeyi düşünmeyin.

Kaynak: Nasıl daha başarılı olabilirim? - Canten Kaya

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.