Çırak Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Çırak
  3. Nedir?
Çırak

Çırak nedir? Çırak çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Çırak olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çırak Nedir?, Nasıl Olunur?

Gençlerin meslek edinmek için tercih ettiği yollardan biri de çıraklık eğitimidir. Bu nedenle “Çırak kime denir?” sorusunun yanıtlanması ve öğrencilere kariyer planlaması konusunda yardım etmek mümkündür. Usta – çırak eğitimi yoluyla bazı mesleklerin öğrenilmesi mümkündür. Çıraklık bu meslekler söz konusu olduğu zaman kariyer edinme yolu olarak sayılmalıdır.

Çırak Kimdir?

“Çırak nedir?” sorusuna bir mesleğin gerekliliği olan iş süreçleri, beceri ve bilgileri öğrenmek ve daha sonra ustalaşmak için uygulamalı eğitim alan kişi şeklinde yanıt verilebilir. Çıraklar usta statüsünde yer alan ve mesleğe tamamen hakim olan profesyonel kişiler tarafından yetiştirilir. Ustaları işin gerekliliklerine ek olarak iş disiplini, müşteri iletişimi, teknik ve taktikleri de çıraklara öğretir.

Çırak Ne İş Yapar?

“Çırak nerede çalışır?” sorusuna baskı, cilt bakımı, güzellik sektörü, zanaatkarlık, terzilik, freze, demir işlemeciliği, kaynakçılık gibi faaliyetler yürüten birçok işyeri örnek olarak verilebilir. Erkek çırakların torna ve tesviye atölyeleri, sanayi, otomotiv ve imalat yapan işyerleri gibi farklı istihdam alanları vardır.

“Çırak ne iş yapar?” sorusuna verilecek genel yanıtlar şunlardır:

  • Çıraklık yaptığı ustanın ve işyerindeki diğer çalışanların faaliyetlerini izler ve görevleri eksiksiz yerine getirir.
  • Alet edevat düzenleme, malzeme depolama, temizlik ve basit uygulama işlerini yapar.
  • İş akışını takip ederek sürecin baştan sona nasıl işlediğine hakim olur.
  • Kendi mesleğinde gelişim için yeniliklere açık olur ve ekstra eğitimlere katılır.

Çırak Nasıl Olunur?

14 yaşından gün alan ve 19 yaşından küçük olan kişiler işyeri ile sözleşme imzalayarak çıraklık eğitimine başlayabilir. Çıraklık sözleşmesi 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa dayalı olarak hukuki olarak imzalanmalıdır. Aksi halde çıraklık, kalfalık ve ustalık belgelerinin alınabilmesi için çalışanların ekstra eğitimlere katılması beklenir. Çıraklık eğitimi pratik ve teorik olarak iki farklı şekilde ustalar tarafından verilerek meslek öğretilmesine dayalıdır.

“Çırak nasıl olunur?” sorusunun cevabı olarak şu bilgiler de verilebilir:

  • Çırak olmak için gereken şartlar olan yaş ve sağlık durumu resmi olarak kanıtlanmalıdır.
  • Çıraklar işçi değil, öğrenci statüsünde değerlendirildiği için öğrencilik haklarından yararlanabilir.
  • Mesleki eğitim merkezlerinde haftanın belli günlerinde verilen derslere katılım göstermesi gerekir.

Çırak Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Çırak olmak için gerekenler öncelikle adayın mesleğe karşı olan motivasyonu ve merakıdır. Çırakların alanında usta olabilmesi için doğru meslek seçmesi ve işini sevmesi önemlidir. İşyerlerinin aradığı diğer şartlar ise şunlardır:

  • Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğüne kayıt olmak
  • Fiziksel yapı ve becerilerin işi yapmaya uygun olması
  • Uyku problemleri yaşamaması ve işe devamlı olarak gelmesi

Çırak Çalışma Koşulları Nasıldır?

“Çırak ne demek?” sorusuna aldığınız cevabın ardından aklınızda birçok farklı iş kolu canlanabilir. Çırakların çalışma imkanı olan sektör sayısı fazladır. Bu nedenle işyerinde oluşacak çalışma ortamı seçilen mesleğe göre değişir. Çırak maaşları resmi olarak belirlenen ücretler üzerinden ödenir. Çırak sorumlulukları bağlı olduğu işletmede sınırlı olmasına rağmen ustanın verdiği her işi yapması gerektiğinden yorucu olabilir.

Çırak İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Çırak ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Çırak ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %27.4
Ankara %16.8
İzmir %15.9
Antalya %5.3
Konya %5.3
Diğer %29.2

Çırak İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Çırak arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Restorancılık %66.1
Matbaa %7.4
Gıda %4.1
Üretim %4.1
Tesisat %3.3
Diğer %14.9

Çırak İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Çırak pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Çırak mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Mutfak %52.4
Restoran %11.1
İmalat %8.7
Üretim %4.8
AVM %3.2
Diğer %19.8

eleman.net'te her gün güncel Çırak ilanları yayınlanıyor. Çırak olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Çırak olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.