Diş Hekimi Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Diş Hekimi
  3. Nedir?
Diş Hekimi

Diş Hekimi nedir? Diş Hekimi çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Diş Hekimi olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Diş Hekimi Nedir?, Nasıl Olunur?

“Diş hekimi kimdir?” sorusunun cevabı olarak diş hekimi, diş hastalıklarını teşhis ve tedavi eden kişidir. “Diş hekimi kime nedir?” daha detaylı açıklamak gerekirse hastanın diş, diş eti sorunlarını tedavi eden ve onların hayat konforlarını yükselten kişiye verilen unvandır. “Diş hekimi ne demek?” ise çürük, diş kaybı, diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş sararması ve daha pek çok diş ve diş eti sorunu saptayan ya da rutin sağlık kontrollerini yapan kişiye diş hekimi denir.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

Diş hekimi sorumlulukları arasında diş çekmek, çürüyen dişlere dolgu yapmak, diş gıcırdatmaya karşı plak ölçüsü almak, gülüş tasarımı ve diş taşı temizliği yapmak, diş eti sorunlarını çözmek ve ameliyat etmek yer alır. Ayrıca diş hekimi hastaya gerekli duyduğunda antibiyotik ve diğer ilaçlar için reçete yazabilir ve hastaların ağrı hissetmesini önlemek için anestezi uygulaması da yapabilir. Diş hekiminin yaptığı diğer işler arasında; hastaneye malzeme stoğu hakkında bilgi vermek, birlikte çalıştığı asistanları denetlemek, hastaya tedavi hakkında bilgi vermek bulunur.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

Diş hekimi olabilmek için devlet ya da vakıf üniversitelerinin beş yıllık eğitim veren Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmak şartı bulunur. Diş hekimi ünvanı alan doktorlar, ortodontist olarak çalışmak isterlerse yeniden dört yıllık bir eğitim görmeleri gerekmektedir.

Diş Hekimi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Diş hekimi olmak için gerekenler arasında eğitimin yanı sıra estetik ve fonksiyonel dolgular yapabilmek için el becerisine sahip olmak gerekir. Aletlerle çalışma yapma becerisine sahip olunması yine son derece önemlidir. Bu maddelerin haricinde olması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hastalarla iyi bir iletişim kurmak.
  • Detaylı çalışmak ve ağız içi koşulları dikkatli bir şekilde incelemek.
  • Gerekli olduğunda ağız, diş, çene ameliyatlarını planlamak ve ameliyatı gerçekleştirmek.
  • Estetik bir göze sahip olmak.
  • Hijyen kurallarına dikkat etmek.
  • Ayakta çalışma gerektiren diş operasyonları için fiziki yeterliliğe sahip olmak.
  • Uzun süreli diş tedavilerinde hastaya karşı sabırlı davranmak.

Diş Hekimi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Diş hekimi çalışma koşulları incelendiğinde yoğun bir çalışma düzeninden söz etmek son derece doğru olur. Sağlık sektöründe çalışan diş hekimleri yoğun tempoda, gerekli zamanlarda esnek çalışma saatlerinde hizmet verir. “Diş hekimi nerede çalışır?” kısaca yanıtlamak gerekirse özel ve devlete bağlı diş hastanelerinde, kendi ya da başka bir meslektaşına ait özel muayene de çalışma fırsatı bulunur.

En Çok İstenen 4 Özellik

Diş Hekimi Aranan Özellikler

Diş Hekimi için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler dikkatli ve titiz (%90), hızlı ve çözüm odaklı (%80), gerekli eğitimleri almak (%90), gerekli belgelere sahip olmak (%70) gibi yetenekler olmaktadır. Diş Hekimi olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Dikkatli ve Titiz
90%
Hızlı ve Çözüm Odaklı
80%
Gerekli Eğitimleri Almak
90%
Gerekli Belgelere Sahip Olmak
70%

Diş Hekimi Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Diş Hekimi olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Diş Hekimi olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Dikkatli ve Titiz %90
Hızlı ve Çözüm Odaklı %80
Gerekli Eğitimleri Almak %90
Gerekli Belgelere Sahip Olmak %70

Diş Hekimi İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Diş Hekimi ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Diş Hekimi ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %55.6
İstanbul Anadolu %27.8
Ankara %5.6
Kırşehir %5.6
Kocaeli %5.6

Diş Hekimi İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Diş Hekimi arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Sağlık %83.3
Sağlık / Hastane %16.7

Diş Hekimi İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Diş Hekimi pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Diş Hekimi mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Ağız ve Diş Sağlığı %93.8
Sağlık %6.3

Diş Hekimi Gereklilikleri Nelerdir?

Diş Hekimi olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Diş Hekimi olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Teknik Beceri

Teknik Bilgi

Diş Hekimi Nerelerde Çalışır?

Diş Hekimi olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Hastaneler

Sağlık Kurumları

eleman.net'te her gün güncel Diş Hekimi ilanları yayınlanıyor. Diş Hekimi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Diş Hekimi olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.