Laborant Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Laborant
  3. Nedir?
Laborant

Laborant nedir? Laborant çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Laborant olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Laborant Nedir?, Nasıl Olunur?

Özellikle sağlık sektöründe sıklıkla ismi duyulan ve akıllarda laborant ne demek, laborant kime denir gibi soruları oluşturan bu meslek dalına sahip kişiler; doktorlar ve uzmanlarca talep edilen çeşitli numune örneklerini almakla görevlidir. Almış oldukları numune örneklerini, laboratuvar ortamında ekipmanları yardımı ile çeşitli testlerden geçirdikten sonra ortaya çıkan sonuçları rapor ederek ilgili birimlere ulaştıran kişilerdir.

Laborant Ne İş Yapar?

Laborant nedir ve laborant kimdir sorularından sonra en çok merak edilen bir diğer soru işareti de "laborant ne iş yapar" konusudur. Laborantın en temel görevi; tüm prosedürler ile sağlık ve güvenlik talimatlarına uygun olacak şekilde laboratuvarın sorunsuz olarak işleyişini sağlamaktır. Laboratuvarda yapılacak olan tüm test ve deneylerin etkin şekilde devam etmesi ve sonuçlanmasından sorumludur.

Laborant Sorumlulukları

  • Kendisine atanmış olan rutin görevleri eksiksiz bir şekilde yürütmek ve istenilen testleri yapmak için gerekli olan metodolojileri izlemek,
  • Doktorların hasta muayenesinden sonra hastalıkları teşhis edip tedaviye başlamasına yardımcı olacak testleri yapıp sonuçlarını rapor etmek,
  • Kan, gaita, toksik, doku gibi madde örneklerini alarak tüp, petri kabı vb. ekipmanlar içerisinde muhafaza edip etiketlemek ve bu maddeleri analiz etmek,
  • Analiz sonuçlarını raporlayarak uzman ve doktorlara sunmak,
  • Laboratuvarda bulunan ekipmanları çalıştırmak ve bu ekipmanların bakımını yaparak işlevselliğini korumak,
  • Laboratuvarda gereken güvenlik kontrollerini gerçekleştirip, olası şüpheli durumları bildirmek.

Laborant Nasıl Olunur?

  • Laborant nasıl olunur sorusuna verilecek başlıca cevap; laborant olmak isteyen kişilerin güvenilir ve doğru veriler elde etmek amacıyla testler yapacak olduğunu ve detay odaklı, titiz çalışmalar yapmaya özen göstermeyi öncelikli görevi olarak kabul etmesidir olur.
  • Laborant adayının, analiz tüpleri ve diğer hassas laboratuvar araç gereçleri ile güvenilir şekilde çalışabilmek için el becerisine sahip olması gerekir.

Laborant Olmak için Gereken Şartlar

  • Laborant olabilmek için gereken şartlar içerisinde en önemlisi; sağlık meslek yüksekokulları bünyesinde eğitim veren, iki yıl öğrenim süresine sahip tıbbi laboratuvar teknikeri önlisans programından mezuniyet şartıdır.
  • Laborant olmak için gerekenlerden bir diğeri ise, analiz yaparken kullanılan laboratuvar ekipmanları ve bilgisayar programlarıyla ilgili bilgi sahibi olma zorunluluğudur.

Laborant Çalışma Koşulları Nasıldır?

Laborant nerelerde çalışır sorusuna verilecek iki alternatif yanıt bulunur. Laborant mesleğine sahip kişiler, kamu kurum ve hastanelerinde çalışabileceği gibi, özel kuruluşlarda da görev alabilir. Üniversiteler, hastaneler, araştırma merkezleri, kimya ve biyolojik laboratuvarlar, mikrobiyoloji laboratuvarları, üretim tesisleri, kontrol ölçüm laboratuvarları gibi çeşitli çalışma alanları bulunur. Çalışma saatleri çalıştığı kuruma bağlı olarak nöbet sistemli veya belli saat aralıklarını kapsayan şekilde olabilir.

Laborant İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Laborant ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Laborant ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %42.9
Gaziantep %28.6
Ankara %14.3
Kocaeli %14.3

Laborant İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Laborant arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Kimya %75
Hizmet %12.5
Tarım ve Orman Ürünleri %12.5

Laborant İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Laborant pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Laborant mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Laboratuvar %33.3
Kalite Kontrol / Güvence %22.2
Kimya %22.2
Sağlık %11.1
Ziraat %11.1

eleman.net'te her gün güncel Laborant ilanları yayınlanıyor. Laborant olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Laborant olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Laborant ilanları yayınlanıyor. Laborant olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.