Matbaa Ustası Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Matbaa Ustası
  3. Nedir?
Matbaa Ustası

Matbaa Ustası nedir? Matbaa Ustası çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Matbaa Ustası olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Matbaa Ustası Nedir?, Nasıl Olunur?

Meslek seçimi yapanlar “Matbaa ustası nedir?” sorusunu sorabilir. Basılı materyaller olan dergi, kitap, broşür gibi farklı ürünlerin baskı teknikleri ve makineleri ile üretimini yapan kişiye matbaa ustası denir. “Matbaa ustası ne demek?” sorusunun cevabı da matbaada çalışan profesyonel basım görevlisi olarak verilebilir.

Matbaa Ustası Kimdir?

Ürün baskılarının hangi teknikle yapılacağını belirleyen, boya ve mürekkep seçimini yaparak en iyi sonuç için materyalleri hazırlayan profesyonel matbaa görevlisidir. Baskı makinelerinin kullanımı, baskı teknikleri hakkında detaylı bilgi sahibidir. Basılı ürünlerin ciltleme, kesme, kurma, yapıştırma ve harmanlama işlemlerini yaparak ürünü son haline getirir. “Matbaa ustası kime denir?” sorusunun cevabı matbaa işi yapan ve ustalık belgesi olan kişi olarak verilir.

Matbaa Ustası Ne İş Yapar?

Matbaacılık sektöründe çalışmak isteyenler “Matbaa ustası ne iş yapar?” merak eder. Verilen sipariş üzerine istenilen tasarım ve renklerde basılı materyalleri hazırlama sürecini yürütür. Basım öncesi materyali hazırlama, baskı işlemi ve ciltleme – paketleme faaliyetlerini tek başına ya da matbaa yardımcısı ile tamamlar. Matbaa ustası sorumlulukları şunlardır:

  • Serigrafi, tifdruk, ofset, gravür ve tipo gibi farklı baskı çeşitlerinden hangisini kullanacağını belirlemek
  • Baskı için uygun kağıt türünü, boya ve mürekkebi seçmek
  • Kalıplar üzerinde gerekli değişiklikleri yapmak
  • Baskı sonrası kesme ya da kırma, harmanlama – sıralama, ciltleme ve yapıştırma işlemlerini bitirmek
  • Baskı makinelerinin temizliğini ve rutin kontrollerini yapmak
  • Siparişleri istenilen zamanda tasarımı sorunsuz bir şekilde teslim etmek

Matbaa Ustası Nasıl Olunur?

Matbaa ustası olmak isteyen kişiler için üç farklı yol vardır. Meslek liselerinde ilgili bölümleri okumak, meslek edindirme kurslarına katılmak ve çırak – usta ilişkisi ile deneyim kazanarak işi öğrenmek “Matbaa ustası nasıl olunur?” sorusunun cevaplarıdır.

Mesleki liselerde Matbaa Teknolojisi alanında 4 yıl eğitim aldıktan sonra bireyler bu alanda tüm donanıma sahip olarak mezun olur.

Meslek edindirme kurslarında Matbaa Baskı Öncesi ve Sonrası, Matbaacılık kurslarına katılarak alanda çalışmak için gereken bilgi edinilebilir.

Çırak olarak küçük yaştakiler matbaa ustalarının yanında eğitim ve staj görebilir. Çıraklıktan sonra kalfalık ve ustalık belgesi alınarak bu alanda açılan iş ilanlarına başvuru yapabilir.

Matbaa Ustası Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Matbaa ustası olmak için gereken şartlar öncelikle baskı teknolojileri ve ürünleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bu bilgiler deneyim ya da eğitim yoluyla edinilebilir. Matbaa ustası olmak için gerekenler ve işe alım sırasında işverenlerin aradığı özellikler şunlardır:

  • Kimyasallara karşı alerjisi olmaması, uzun saatler ayakta ve bükülerek çalışabilmek
  • Baskı makinesi araçlarını tanımak ve yeni çıkan teknolojilere hakim olmak

Matbaa Ustası Çalışma Koşulları Nasıldır?

Matbaa ustası iş koşulları işletmenin ürünlerine ve faaliyetine göre değişebilir. Peki, matbaa ustası nerede çalışır? Ambalaj, plastik, metal ve kağıt gibi farklı ürünlerin üzerine baskı yapılan alanlarda çalışırlar. Genellikle baskı makineleri ile düzenli ve uzun saatler çalışılan atölye ve imalathanelerde mesaisini tamamlar.

Matbaa Ustası İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Matbaa Ustası ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Matbaa Ustası ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %83.3
İzmir %5.6
Kocaeli %5.6
İstanbul Anadolu %5.6

Matbaa Ustası İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Matbaa Ustası arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Matbaa %52.6
Ambalaj ve Kağıt %18.4
Tekstil %13.2
Reklamcılık %5.3
Plastik %5.3
Diğer %5.3

Matbaa Ustası İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Matbaa Ustası pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Matbaa Ustası mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %33.3
İmalat %25
Baskı %19.4
Tekstil %8.3
Dijital Baskı Çözümleri %8.3
Diğer %5.6

Matbaa Ustası Gereklilikleri Nelerdir?

Matbaa Ustası olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Matbaa Ustası olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Lise veya Yüksekokulu Diploması

Deneyim

Gerekli Eğitimleri Almak

Matbaa Ustası Nerelerde Çalışır?

Matbaa Ustası olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Matbaalar

Gazeteler

eleman.net'te her gün güncel Matbaa Ustası ilanları yayınlanıyor. Matbaa Ustası olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Matbaa Ustası olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.