Modelist Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Modelist
  3. Nedir?
Modelist

Modelist nedir? Modelist çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Modelist olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Modelist Nedir?, Nasıl Olunur?

Modelist, stilistin çizdiği modelin seri üretimde kullanılabilmesi için kalıbını çıkaran kişidir. Kağıt yardımı ile seri üretimde kullanılmak üzere kalıp çıkarmak, kalıpların şekil ve boyutlarına uygun biçimde gerekli malzeme veya kumaş miktarını belirlemek modelistlerin görevlerindendir. Modelist olmak için alınması gereken zorunlu bir eğitim yoktur. Çeşitli eğitim kurumlarından modelist sertifikası alınarak bu alanda çalışmaya başlanabilir.

En Çok İstenen 5 Özellik

Modelist Aranan Özellikler

Modelist için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler değişim ve yeniliğe açık (%30), gelişmeye açık (%40), takım çalışmasına yatkınlık (%70), dikkatli ve titiz (%90), teknik çizimleri okuyabilme (%100) gibi yetenekler olmaktadır. Modelist olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Değişim ve Yeniliğe Açık
30%
Gelişmeye Açık
40%
Takım Çalışmasına Yatkınlık
70%
Dikkatli ve Titiz
90%
Teknik Çizimleri Okuyabilme
100%

Modelist Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Modelist olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Modelist olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Değişim ve Yeniliğe Açık %30
Gelişmeye Açık %40
Takım Çalışmasına Yatkınlık %70
Dikkatli ve Titiz %90
Teknik Çizimleri Okuyabilme %100

Modelist İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Modelist ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Modelist ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %78
Kocaeli %4.9
Sinop %4.9
Tekirdağ %4.9
İstanbul Anadolu %4.9
Diğer %2.4

Modelist İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Modelist arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Tekstil %100

Modelist İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Modelist pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Modelist mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Modelhane %70.3
Tekstil %16.2
İdari İşler %5.4
Üretim %5.4
Hazır Giyim %2.7

Modelist Gereklilikleri Nelerdir?

Modelist olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Modelist olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Lisans Derecesi

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Modelist Nerelerde Çalışır?

Modelist olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Tekstil Atölyeleri

Moda Evleri

eleman.net'te her gün güncel Modelist ilanları yayınlanıyor. Modelist olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Modelist olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Modelist ilanları yayınlanıyor. Modelist olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.