Motor Ustası Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Motor Ustası
  3. Nedir?
Motor Ustası

Motor Ustası nedir? Motor Ustası çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Motor Ustası olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Motor Ustası Nedir?, Nasıl Olunur?

Otomobil, motosiklet ya da diğer motorlu araçların bakımından, onarımından ve sorunlarından sorumlu uzmanlaşmış kişiye motor ustası denir. Motor ustası, motorlu araçların bakımında uzmanlaşır. İçten yanmalı motorlar, elektrikli motorlar, hibritli motorlar gibi birçok motor tipleriyle çalışır, sorunlarıyla ilgilenir.

Motor Ustası Ne İş Yapar?

Motor ustası ne iş yapar diye bakıldığında, motorlu araçlar konusunda birçok görev ve sorumluluklara sahiptir. Motor ustası sorumlulukları ve görevleri aşağıdaki gibidir;

  • Motorun düzgün çalışması için kontrollerini yapmak ve periyodik bakımlarını üstlenmek.
  • Hava filtresinin ve motor yağının temizlik ve bakımını yapmak,
  • Yakıt enjeksiyonu ve ateşleme zamanlamaları gibi motor ayarlarının işleyişini kontrol etmek,
  • Motorun sorunlarını gidererek, performansı ve yakıt verimliliğini artırmak,
  • Herhangi bir arıza durumlarında sorunları belirlemek, elektriksel sorunları ve yakıt sistemi sorunlarının çözümünü yapmak.

Motor ustası, mesleki isim olarak özel sektörde çalışan, otomotiv teknisyeni ya da motor onarım ve bakımı konusunda eğitim almış teknisyenlerdir. İyi bir motor ustası, motor ve işleyişi hakkında bilgilere sahiptir. Bunun yanı motorların güvenlik önlemlerinden, ekipmanlarından sorumludur.

Motor Ustası Nasıl Olunur?

Motor ustası olmak için gerekenler uzun bir süreci kapsar. Bu adımlar aşağıdaki gibidir;

  • İlk olarak bu alanda temel bir mesleki eğitim almak gerekir. Teknik okul, meslek liseleri, mesleki eğitim merkezleri gibi motorlu araçların bakımı ve onarımı gibi konulara hakim olmak ve bu alanda kendini geliştirmelidir.
  • Mesleki eğitim neticesinde ilgili birimlerde staj ya da çıraklık programlarına katılarak deneyim ve tecrübe kazanmak önemlidir. Motor atölyelerinde, otomotiv tamirhanesi gibi yerlerde staj yaparak pratiklik kazanılır.
  • Gelişen teknolojiyle birlikte bu sektörde gelişmektedir. Bu sebeple, motor ustası olarak güncel kalmak sürekli eğitim almak ve iş tecrübelerinden yararlanmak oldukça önemlidir.
  • Motor ustası olmak için teknik becerileri geliştirmek yani el becerileri, mekanik beceri ve yetenekleri konusunda yetkin olmak gerekir. Böylelikle sorunları gidermek daha kolay hale gelir.

Motor Ustası Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Motor ustası olabilmek için otomotiv teknolojisine hakim olmak ve mesleki yeterlilik sağlamak gerekir. Bunun yanında teknik bilgiyle birlikte mekanik beceriler kazanmak ve işleyişinden sorumlu olmak önemlidir. Bu işleyiş, araç ve ekipmanları doğru tanımlamayı da beraberinde getirir. Profesyonel motor ustasının özel araçları doğru bir şekilde kullanarak bakımlarını yapması gerekir.

Motor Ustası Çalışma Koşulları Nasıldır?

Motor ustası, genellikle otomotiv tamirhanelerinde, sanayilerde, fabrikaların motor bölümlerinde ve servis merkezlerinde çalışır. Çalışılan ortamlar gürültülü ve tozlu olabilir. Fiziksel açıdan zorlayıcı durumlar ortaya çıkabilir. Motor ustaları araçlardaki beklenmedik sorunlarla her an karşılaşabilirler. Talepler doğrultusunda motor ustasının esnek olması önemlidir. Çünkü bazı aksaklıklar yüzünden zamanında müdahale etmesi beklenir. Bu detaylar genel olarak motor ustasının çalışma koşullarını yansıtır.

Motor Ustası İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Motor Ustası ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Motor Ustası ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %46.4
İstanbul Avrupa %25
Kocaeli %10.7
Tekirdağ %7.1
Ankara %3.6
Diğer %7.1

Motor Ustası İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Motor Ustası arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Otomotiv %50
Lojistik %15.4
İnşaat %11.5
Petrol ve Petrol Ürünleri %7.7
Makine %7.7
Diğer %7.7

Motor Ustası İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Motor Ustası pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Motor Ustası mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Motor %34.5
Bakım Onarım %17.2
Mekanik %13.8
Servis %10.3
Teknik Destek %6.9
Diğer %17.2

eleman.net'te her gün güncel Motor Ustası ilanları yayınlanıyor. Motor Ustası olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Motor Ustası olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Motor Ustası ilanları yayınlanıyor. Motor Ustası olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.