Optisyen Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Optisyen
  3. Nedir?
Optisyen

Optisyen nedir? Optisyen çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Optisyen olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Optisyen Nedir?, Nasıl Olunur?

Optisyenlik mesleği, göz doktoru tarafından reçete edilen gözlük ve kontakt lenslerin müşteriye temin edilmesi sırasında görev yapar. “Optisyen ne demek?” sorusuna detaylı yanıt vererek bu alanda çalışmak isteyen adayları bilgilendirmek mümkündür.

Göz doktorları tarafından muayene sonrası reçete edilen göz kusurları için hastanın gözlük ya da numaralı lens alması gerekir. Kişiler uygun numaralara sahip gözlükleri seçerken yüzüne yakışması ve kullanımı konusunda kararsız olabilir. Bu noktada optisyen olarak çalışan kişiler devreye girer ve göz sağlığı hakkında bilgi almak isteyen birçok kişiye yardım eder. Ayrıca, optisyenler kendilerine müşteri olarak gelen hastaların sadece reçete edilen gözlük ve lens numarasını vermez. Müşterinin yüzüne yakışan ve rahat kullanacağı gözlük modellerini seçmeleri konusunda da onlara yardımcı olur. Bu nedenle optisyen sorumlulukları arasında müşteri memnuniyetini bilgi ve donanımıyla sağlamak da yer almaktadır.

Optisyen Kimdir?

“Optisyen kime denir?” sorusuna kısaca reçete edilen gözlüklerin montajı ve satışını yapan, lens ve gözlük seçimi konusunda müşterilere yardımcı olan yetkili sağlık personeli şeklinde yanıt vermek mümkündür.

Optisyen Ne İş Yapar?

Optisyen, sağlık sektöründe çalışan personellerden biridir. “Optisyen nerede çalışır?” sorusuna optik mağazaları, gözlük ve lens üretici firmalar, optik araç depoları ve göz hastaneleri şeklinde yanıt verilir. “Optisyen ne iş yapar?” sorusuna şu yanıtları vermek mümkündür:

  • Optik mağazalarındaki lens, gözlük ve güneş gözlüklerinin satış ve pazarlamasını yapar.
  • Müşterilerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gözlük camı ve çerçeve seçiminde fikir verir.
  • Gözlük ölçüleri ve boyutlarını müşterinin yüzüne göre ayarlar.
  • Kırık ve hasarlık gözlük çerçevesi ve camlarını değiştirir.
  • Doktor reçetesinde yazan gözlük camını müşterinin seçtiği çerçeveye göre keserek montaj yapar.

Optisyen Nasıl Olunur?

Üniversitelerde Optisyenlik önlisans bölümü bu alanda çalışmak isteyenler için 2 yıllık eğitim verir. Optisyen nasıl olunur merak edenler için optisyenlik bölümünden mezun olmanın ve bu alanda deneyim kazanmanın yeterli olacağı söylenebilir. Ayrıca uzman göz doktorları da optik açarak optisyenlik yapabilir.

Optisyen Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Optisyen olmak için gerekenler öncelikle bu alanda alınmış eğitimdir, detaylı bilgi birikimi ve göz hakkındaki tüm konulara hakimiyet gerekir. Meslek profesyonellerinin göz anatomisi ve fizyolojisi, pozitif psikoloji ve iletişim becerisi, gözlük ve cam teknolojileri konularında eğitim alması gerekir. Optisyen olmak için gereken şartlar arasında aday nitelikleri olarak şunlar sayılabilir:

  • Müşteri ilişkilerinin iyi olması ve yüksek ikna kabiliyeti
  • Estetik bakış açısı ve gözlük modasını takip etmek
  • Müşteri analizi yaparak doğru önerilerde bulunmak
  • Doğru cam ve çerçeveyi bir araya getirerek memnuniyeti sağlamak

Optisyen Çalışma Koşulları Nasıldır?

“Optisyen nedir?” sorusu kadar çalışma ortamı da merak edilir. Optisyenler genellikle mağaza elemanı oldukları için çalışma saatlerinde rahat ve konforlu bir ortamı olur. Müşteri olmayan zamanlarda çoğunlukla dinlenmek için vakitleri bulunabilecek optisyenlerin aynı zamanda kendilerine ait bir dükkan açabilmeleri de mümkündür. Çalışma saatleri diğer meslek gruplarına göre daha stabil olabilir; vardiyalı çalışma sisteminin uygulanması gerekmez.

Optisyen İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Optisyen ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Optisyen ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
Türkiye Geneli %100

Optisyen İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Optisyen arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Mağazacılık / Perakendecilik %100

Optisyen İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Optisyen pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Optisyen mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Mağaza Satış %100

eleman.net'te her gün güncel Optisyen ilanları yayınlanıyor. Optisyen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Optisyen olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Optisyen ilanları yayınlanıyor. Optisyen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.