Saha Elemanı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Saha Elemanı
  3. Nedir?
Saha Elemanı

Saha Elemanı nedir? Saha Elemanı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Saha Elemanı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Saha Elemanı Nedir?, Nasıl Olunur?

Saha elemanı, genel anlamıyla çalıştığı firmanın müşterilerine ziyaretler yapan ve firmaya yeni müşteriler kazandıran kişi olarak tanımlanır. Saha elemanı kime denir sorusuna şirket dışındaki operasyonu yöneten kişidir şeklinde cevap verilebilir.

Saha personeli çalışma alanı ve görev tanımı oldukça geniştir. Tercih etmiş olduğu sektöre göre şirket dışında satış, tanıtım, bilgilendirme, tadilat, onarım, teslim gibi pek çok işi gerçekleştirir. Saha elemanı görev tanımına göre saha satış görevlisi, saha operasyon sorumlusu ya da saha temsilcisi olarak adlandırılabilir.

Saha Elemanı Ne İş Yapar?

Saha elemanı, firmanın aktif ve potansiyel müşterileriyle sıcak temas kuran görevlisidir. İlk sorumluluğu firmanın doğru bir şekilde temsilidir. Saha elemanı tercih etmiş olduğu sektöre göre iş planı mevcuttur. Saha elemanı satış gerçekleştirecekse ;

  • Çalıştığı kurumun ürün ya da hizmetlerini satabileceği hedef kitleyi oluşturmak,
  • Oluşturulan hedef kitle doğrultusunda sahada kendine bir alan belirlemek ve ziyaretlere başlamak
  • Potansiyel müşteri datası oluşturmak,
  • Ürün hakkında detaylı ve doğru bilgi aktarımı sağlamak,
  • Farklı tanıtım ve sunum fikirleri üretmek,
  • Firmanın satışlarını artırmak,
  • Hedef kitle ve satış raporu sunmak,
  • Aktif müşterilere satılan ürünlerden sonra memnuniyet anketi yapmak,
  • Network oluşturmak şeklinde görevleri sıralanabilir.

Saha Elemanı Nasıl Olunur?

Saha satış elemanı olmak için akademik bir bilgi ya da mezuniyet zorunluluğu yoktur. Profesyonel bir çizgide ilerlemek isteyen saha elemanı adayları; müşteri ilişkileri, satış ve pazarlama teknikleri, yönetim ve organizasyon eğitimleri alabilir.

Teknik bilgi isteyen bir sektör tercih edilecekse mesleki okullarda mekanik bilgi dersleri sayesinde ilerleme kaydedilir. Saha elemanları kendilerini geliştirdiği düzeyde saha uzmanı, saha satış uzmanı gibi unvanlar kazanabilir.

Saha elemanı bakım, tamir, onarım gibi mekanik bilgi isteyen bir sektörde çalışıyorsa;

  • Ürün tanıtımını yapmak ve kullanım talimatlarını doğru bir şekilde aktarmak,
  • Ürün arıza sebebinin tespitini yapmak,
  • Ürün tamirini, bakım ve onarımını gerçekleştirmek,
  • Oluşabilecek farklı sorunlar hakkında müşteriyi bilgilendirmek,
  • Çıkan problemlerle ilgili rapor hazırlamak gibi görevlere sahiptir.

Saha Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Saha sorumlusu olmak için ilk olarak çalıştığı firmayı ve firmanın sahip olduğu ürünü veya hizmeti çok iyi bilmek gerekir. Müşteri ilişkileri yönetimi konusunda bilgili olmak en önemli koşullardan biridir. İkna kabiliyetinin yüksek olması ve sabırlı olmak saha elemanının belirgin karakteristik özelliklerindendir. İletişim kurduğu müşteriyi dinlemeli ve müşterinin ne istediğini doğru anlamalıdır. Saha elemanı olmak için gereken şartlardan biri de B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve seyahat engelinin bulunmamasıdır.

Saha Elemanı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Saha görevlisi, mesai saatlerinin tamamını sahada geçirmez. Çizdiği iş planına göre hem ofis dışı hem de ofis içinde çalışmasını sürdürür. Ofis dışında satışını yapan personel ofis içinde de raporlama işlemlerini gerçekleştirebilir. Saha elemanı olmak isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken konu, seyahat gerekliliği durumudur. Çalışma ortamlarının ofis dışı olduğu gibi şehir dışı olma ihtimali de yüksektir.

Saha Elemanı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Saha Elemanı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Saha Elemanı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %27.8
İzmir %13
Kocaeli %10.4
İstanbul Anadolu %7.8
Antalya %5.2
Diğer %35.7

Saha Elemanı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Saha Elemanı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Petrol ve Petrol Ürünleri %23.3
Enerji %10
Gıda %8.9
Hizmet %6.7
Pazar Araştırma %6.7
Diğer %44.4

Saha Elemanı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Saha Elemanı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Saha Elemanı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Aktif Satış %21.3
Saha %14.6
Satış %9
Aktif Pazarlama %6.7
Depo %5.6
Diğer %42.7

eleman.net'te her gün güncel Saha Elemanı ilanları yayınlanıyor. Saha Elemanı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Saha Elemanı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.