Tasarımcı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Tasarımcı
  3. Nedir?
Tasarımcı

Tasarımcı nedir? Tasarımcı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Tasarımcı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tasarımcı Nedir?, Nasıl Olunur?

Tasarımcı; herhangi bir ürün, sistem veya işlevsellik için tasarım oluşturan kişidir. Tasarımcı genellikle işlevsellik, kullanılabilirlik, estetik, üretilebilirlik, maliyet performansı, güvenlik ve kullanıcı gereksinimlerini göz önünde bulundurarak tasarımı planlar, oluşturur ve uygular. “Tasarımcı kime denir?” sorusuna verilecek birbirinden farklı cevaplar vardır. Tasarımcılar, çeşitli alanlarda çalışırlar. Grafik tasarım, endüstriyel tasarım, moda tasarımı, iç tasarım, web tasarımı ve diğerleri gibi birçok alandaki tasarımcılar “Tasarımcı ne demek ve tasarımcı nedir?” sorularının karşılığı olur.

Tasarımcı Ne İş Yapar?

Tasarımcı, farklı disiplinlerdeki tasarım projelerinde çalışabilir. Tasarım işi genellikle estetik ve kullanılabilirlik için bir tasarım çözümleme derlemesini içerir. “Tasarımcı ne iş yapar?” diye merak edenlere tasarımcıların müşteri veya kullanıcı faydalarını anlamak için araştırma yapması, ürün veya kullanım talimatlarını belirlemesi ve tasarım faaliyetlerini planlaması söylenebilir. Ayrıca tasarımcı; estetik değerler, renk, biçim, malzeme, doku ve diğer bileşenlere dikkat ederek ürün veya sistem görünümü tasarlar.

Tasarımcılar, genellikle bir dizi tasarım aracı ve teknoloji kullanırlar. Örneğin, grafik tasarımcılar Adobe Photoshop veya Illustrator gibi yazılımları kullanarak logolar, web sayfaları ve diğer dijital tasarımlar yapabilir. “Tasarımcı kimdir?” sorusuna verilen cevaplardan biri olan endüstriyel tasarımcılar ise tasarımını çizmek için CAD yazılımı kullanırlar. Moda tasarımcıları da el çizimi veya bilgisayar programları kullanarak giysi tasarımı yapabilir.

Tasarımcı Nasıl Olunur?

“Tasarımcı nasıl olunur?”un adımlarına geçmeden önce hangi tasarım alanında çalışmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Grafik tasarım, moda tasarımı, endüstriyel tasarım, iç tasarım, web tasarımı, oyun tasarımı gibi pek çok farklı alan bulunur. Hangi sektörde çalışmak istediğinize karar verdikten sonra tasarımcı olmak için gerekenler sıralamasını izleyebilirsiniz:

  • Tasarım alanında eğitim almak, temel becerileri öğrenmek ve endüstrinin taleplerine uygun bir şekilde hazırlanmak için önemlidir. Bu amaçla üniversitelerin veya meslek okullarının tasarım lisanslarını veya yüksek lisans derecelerini alabilirsiniz.
  • Tasarım alanında çalışmak için yaratıcı düşünme, problem çözme, estetik algı, iletişim becerileri ve teknik beceriler gibi çeşitli özelliklere sahip olmanız gerekir. Bu becerilerinizi geliştirmek için kendinizi sürekli eğitmeli ve uygulama yapmalısınız.
  • Staj veya serbest çalışma gibi farklı şekillerde iş deneyimi edinebilirsiniz. Bu endüstri hakkında daha fazla bilgi yeteneklerinizi uygulamanızı sağlar.
  • Tasarım alanında başarılı olmak için müşteriler ve meslektaşlar ile ağınızı genişletmeniz gerekir. Konferanslara, etkinliklere, sektör fuarlarına katılabilir ve sosyal medya aracılığıyla bağlantılar kurabilirsiniz.

Tasarımcı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Alanına göre eğitim almak ve deneyim kazanmak tasarımcı olmak için gereken şartlar listesinde ilk sıralarda yer alırken bu meslekte devamlılık sağlayabilmek için başka yeteneklere de sahip olmanız gerekir. Tasarımcı olmak yaratıcılık, problem çözme becerileri ve konunun dışında düşünme yeteneği gerektirir. Tasarım ilkelerini iyi anlamak ve tasarım yazılımlarını kullanabilmek de önemlidir.

Tasarımcı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Hangi alanda tasarım yapıldığına göre çalışma koşulları değişebilir. “Tasarımcı nerede çalışır?” sorusuna karşılık gelen cevaplar çalışma ortamlarını da belirler. Örneğin grafik tasarımcı veya web tasarımcı genellikle reklam ajanslarında, ofis ortamlarında çalışır. İç tasarımcı mimar ofislerinde çalışabileceği gibi projeye bağlı olarak şantiye veya evlerde görev alabilir. Zamanlarının birçoğunu düşünme, araştırma, konsept oluşturma, detayları planlama ve uygulama süreçlerine harcayan tasarımcıların çoğu zaman çalışma saatleri mesai saatleri dışında olabilir. Özellikle teslim tarihi öncelikli olan projelerde tasarımcılar fazla mesai yapabilir, hafta sonu çalışabilir.

Tasarımcı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Tasarımcı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Tasarımcı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %48.2
İstanbul Anadolu %24.1
Ankara %7.8
İzmir %7.8
Kocaeli %3.5
Diğer %8.5

Tasarımcı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Tasarımcı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Reklamcılık %18.2
Tekstil %11.5
Matbaa %8.5
İmalat %7.9
E-Ticaret %5.5
Diğer %48.5

Tasarımcı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Tasarımcı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Tasarımcı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Grafik %30.5
Tasarım %16.5
Reklam %3.7
Dijital Baskı Çözümleri %3.7
Dijital Pazarlama %3
Diğer %42.7

eleman.net'te her gün güncel Tasarımcı ilanları yayınlanıyor. Tasarımcı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Tasarımcı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.