Tercüman Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Tercüman
  3. Nedir?
Tercüman

Tercüman nedir? Tercüman çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Tercüman olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tercüman Nedir?, Nasıl Olunur?

Tercümanlık, son yıllarda üzerinde en çok araştırma yapılan popüler mesleklerden biri olmuştur. Peki “tercüman kimdir?” ya da “tercüman kime denir?” Tercümanlık, tüm dillerde çevirinin teorisi, tanımları, kültürü ve pratiği ile ilgilenen bir meslektir. “Tercümanlık ne demek?” sorusu, karşılaştırmalı edebiyat, kültürel çalışmalar, dilbilim, tarih ve felsefe gibi alanları içeren disiplinlerarası çalışma olarak da tanımlanabilir.

Tercüman Ne İş Yapar?

Tercüman, konuşmalar ve yazılı belgeler olmak üzere çok çeşitli dil ve konularda çeviri yapar. Çeviri diline ve ülkenin kültürüne hakim olmak çok önemlidir. Bu nedenle çevirmenler ülkelerin kültürlerine dilleri kadar hakim oldukları için ülkeler arası kültürel geçişleri de sağlarlar. Ayrıca tercüman sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaynak dildeki kavramları hedef dildeki eşdeğer kavramlara dönüştürmek,
  • Cümleleri doğru ve anlaşılır bir şekilde çevirmek
  • Metinleri terimlere göre hazırlamak
  • Yasal, teknik, bilimsel ve kültürel ifadeler konusunda hassas davranmak ve doğru şekilde çevirmek
  • Bilimsel makale ve çalışmaları uygun şekilde tercüme etmek için ilgili alandaki uzmanlara danışmak
  • Çevrilen içeriğin orijinal anlamını taşıdığından emin olmak

Tercüman Nasıl Olunur?

Yabancı dil alanında kariyer yapmak isteyen kişiler genellikle "tercüman nasıl olunur?” veya “tercüman olmak için hangi okul bitirilmeli?”gibi sorular üzerine düşünürler. Tercüman olmak için bir dil seçmek ve bir üniversitede ilgili dil programına kayıt olmak gerekir. Öğrenciler bu programa hak kazanabilmek için liseyi bitirdikten sonra üniversiteye giriş sınavlarında yeterli puanı almalıdırlar. Öğrenciler sonrasında devlet, vakıf veya özel üniversitelerin dört yıllık Mütercim Tercümanlık bölümüne başvuruda bulunabilirler. Ayrıca İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi farklı dillerdeki bölümleri okuyabilirler.

Tercüman Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Tercümanlık pozisyonlarında başarılı olabilmek için kişinin ana diline ek olarak çeviri yapacağı dile hakim olması gerekir. Bu doğrultuda tercüman olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Araştırmacı olmak
  • Çeviriyi doğru ve anlaşılır şekilde yapmak
  • Güçlü yazılı ve sözlü ifade becerisine sahip olmak
  • Disiplinli çalışma programına sahip olmak
  • Dilbilgisi ve yazım kuralları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak

Tercüman Çalışma Koşulları Nasıldır?

Tercüman olmak isteyen kişiler “tercüman nerede çalışır?”, “iş imkanları nasıldır?” merak edebilir. Bölüm mezunları, eğitim alanında kariyer yapmak için çok sayıda seçeneğe sahiptir. Öncelikle iletişim, yazma, konuşma ve gramer öğretebilecekleri özel dil ve kurs merkezlerinde çalışabilirler. Ayrıca serbest çevirmen olarak kariyer yapabilirler. KPSS sınavından yeterli puan alarak kamu kurum ve kuruluşlarında da iş bulabilirler. Çalışma koşulları da bu doğruda değişiklik gösterir. Serbest çevirmenlik yapan kişiler esnek çalışma saatlerine sahipken özel dil ve kurs merkezlerindeki tercümanlar kurumun belirlediği saatler içerisinde mesai yaparlar.

En Çok İstenen 2 Özellik

Tercüman Aranan Özellikler

Tercüman için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler yabancı dil bilgisi (%100), düzgün diksiyon (%90) gibi yetenekler olmaktadır. Tercüman olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Yabancı Dil Bilgisi
100%
Düzgün Diksiyon
90%

Tercüman Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Tercüman olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Tercüman olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Yabancı Dil Bilgisi %100
Düzgün Diksiyon %90

Tercüman İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Tercüman ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Tercüman ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %64.3
İstanbul Anadolu %10.7
Bursa %7.1
Afyon %3.6
Antalya %3.6
Diğer %10.7

Tercüman İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Tercüman arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Sağlık / Hastane %16.1
Çağrı Merkezi %12.9
Danışmanlık %9.7
Dış Ticaret %6.5
Turizm %6.5
Diğer %48.4

Tercüman İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Tercüman pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Tercüman mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Ağız ve Diş Sağlığı %21.4
Satış %10.7
Bayi Kanalı %7.1
Hastane %7.1
Dış Ticaret %7.1
Diğer %46.4

Tercüman Gereklilikleri Nelerdir?

Tercüman olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Tercüman olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Yabancı Dil

Tercüman Nerelerde Çalışır?

Tercüman olarak çalışabileceğiniz 3 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Havayolu Şirketleri

Ulaşım Firmaları

Eğitim Kurumları

eleman.net'te her gün güncel Tercüman ilanları yayınlanıyor. Tercüman olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Tercüman olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.