Ütücü Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Ütücü
  3. Nedir?
Ütücü

Ütücü nedir? Ütücü çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Ütücü olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ütücü Nedir?, Nasıl Olunur?

Turizm ve otelcilikten kuru temizlemeye kadar pek çok sektörün adını sıkça duyduğu ütücü kimdir sorusuna yanıt olarak giysi veya tekstil ürünlerini düzleştirerek hijyenik ve şık şekilde kullanıma hazır hale getirmek için kullanılan makineleri çalıştıran vasıflı işçi olarak açıklama yapılabilir. Bu alanda hizmet vermeye ilgi duymanız halinde Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında ütücü ne demek sorusuna verilen detaylı yanıtları bulabilirsiniz.

Ütücü Ne İş Yapar?

Hizmet sektöründe çalışan farklı işletmelerde görebileceğiniz ütücüler, giysi veya tekstil ürünlerini düzleştirmek için başvurulan ütüleme işleminden sorumlu elemanlardır. Ütücü kime denir sorusunu açmak gerekirse, farklı şekil ve boyutlara sahip, yüksek ısı ve basınçla çalışan

profesyonel ütüleri kullanabilen, böylece toplu şekilde çamaşırhanelerden gelen giysi ve konfeksiyon ürünlerindeki kırışıklıkları düzelterek teslim eden kişiler denebilir. Ütücü sorumlulukları öncelikle kumaşların makineleri etkili şekilde kullanarak pürüzsüz ve kırışıksız çıkmasını sağlamaktır. Ütülenecek olan kumaşın türüne göre makinenin sıcaklık ve basınç ayarlarının yapılmasından bu elemanlar sorumlu olduğundan, ütücü olmak için gerekenler arasında kumaş tipini ve özelliklerini tanımak yer alır. Ütüciler, ütüleri çalıştırmanın yanı sıra işleme alınmış giysileri ayırmak ve katlamaktan, ekipmanlarda temel bakım ve onarımları yapmaktan da sorumlu olabilir.

Ütücü Nasıl Olunur?

Bir ütücü olmak için gerekenler son derece sınırlıdır, bu elemanların herhangi bir özel eğitim alması şart değildir, ancak başvurularda tipik olarak lise diploması aranır. Liseden sonra örgün eğitim gerekli olmamakla birlikte bazı mesleki veya teknik okullar, iş için gerekli becerileri öğrenmeye yardımcı olabilecek tekstil teknolojisi kursları sunar.

Ütücü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Ütücü olmak için özel bir eğitimden geçme şartı bulunmamakla birlikte, işverenler yeni işe alınanlar için iş başında eğitim sağlayabilir, bu nedenle öğrenmeye istekli, disiplinli olmak sorunsuz çalışma için faydalı olacaktır.

  • Detaycı olmak,
  • Gelişmiş el-göz koordinasyonu
  • Uzun süre ayakta durabilmek

gibi hem karakteristik hem fiziksel bazı kriterlere önem verilir. Kişinin makinelerle çalışırken rahat olması ve kumaşların türleri ile bunların ısı ve basınca nasıl tepki verdikleri hakkında temel bir bilgiye sahip olması beklenir.

Ütücü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Özel bir eğitimden geçme şartı bulunmaması nedeniyle ütü ustaları veya ütücüler nerede çalışır sorusu merak edilebilir. Genellikle tekstil üretim tesislerinde, çamaşırhanelerde, otellerde veya kuru temizleme şirketlerinde çalışmak mümkündür. Bu ortamlar sıcak, nemli gürültülü olabileceği gibi iş, uzun süre ayakta durmayı gerektirebilir. Ütücülerin işletmenin ihtiyaçlarına göre akşamları, hafta sonları ve tatillerde çalışması istenebilir. Son olarak işin fiziksel olarak zorlayıcı olabileceği ve ağır giysi çuvalları ya da dolu sepetleri kaldırıp taşımayı gerektirdiği unutulmamalıdır. Bununla birlikte ütücülerin genellikle otel veya özel çamaşırhaneler gibi yerlerde özel giysiler için hizmet sunuyor olmaları, turizm sektöründe iş bulmalarını kolaylaştırmanın yanında ücret açısından tatmin edici işler bulmalarını sağlayabilir.

Ütücü İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Ütücü ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Ütücü ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %76.9
Tekirdağ %15.4
İzmir %7.7

Ütücü İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Ütücü arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Tekstil %100

Ütücü İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Ütücü pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Ütücü mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
İmalat %36.4
Konfeksiyon %27.3
Tekstil %18.2
Dikimhane %18.2

Ütücü Nerelerde Çalışır?

Ütücü olarak çalışabileceğiniz 1 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Tekstil Atölyeleri

eleman.net'te her gün güncel Ütücü ilanları yayınlanıyor. Ütücü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Ütücü olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Ütücü ilanları yayınlanıyor. Ütücü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.