Uzman Çavuş Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Uzman Çavuş
  3. Nedir?
Uzman Çavuş

Uzman Çavuş nedir? Uzman Çavuş çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Uzman Çavuş olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Uzman Çavuş Nedir?, Nasıl Olunur?

Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde askerlik mesleğini profesyonel bir şekilde yapan kişidir. Çavuş rütbesi ile kadrolara ve görevlere atanarak mesleğini icra eden bu kişi “Uzman Çavuş kime denir?” sorusunun doğrudan cevabıdır. 3269 sayılı Uzman Erbaş kanun esaslarına tabi tutulan bu meslek dalına ilgi oldukça fazladır. Bu yüzden uzman çavuş nedir ve ne şekilde mesleğini icra eder gibi çeşitli sorular yöneltilir. Sahip olduğu statüye uzman onbaşılıktan geçerek, sözleşmeli bir şekilde mesleğini yapar ve kadro bekler.

Uzman Çavuş Ne İş Yapar?

Uzman çavuş kimdir sorusunun cevaplanması ile birlikte ne iş yaptığına dair de çeşitli sorular gelir. Öncelikli görevi yurt güvenliğini sağlamak olan uzman çavuşun sorumlulukları, bağlı olduğu kuvvet komutanlığına göre değişir. Bu yüzden uzman çavuş sorumlulukları net bir şekilde belirtilmez. Yine de uzman çavuş ne iş yapar sorusuna şu şekilde genel cevaplar verilebilir:

  • Erlerin nöbet programını düzenler ve denetimini yapar.
  • Farklı rütbelere sahip olan personeller arasındaki ilişkiyi düzenler ve iletişimi sağlar.
  • Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılır.
  • Daimi yerleşke güvenliğini sağlamakla sorumludur.
  • İdari işler ve nizamiye görevleri ile ilgilenir.
  • Erlerin sağlık durumlarını takip eder.
  • Terör başta olmak üzere karşılaşılabilecek herhangi bir saldırıya karşı mücadele eder.
  • Muharebe görevlerinin yerine getirilmesini sağlar.

Uzman Çavuş Nasıl Olunur?

Uzman çavuş ne demek ve hangi görevleri yapar soruları gibi nasıl olunduğu da önemli bir konudur. Muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesiyle tamamlayan kişiler uzman çavuş olabilir. Ayrıca belirli dönemlerde Milli Savunma Bakanlığı tarafından uzman çavuş alım ilanı yayınlanır. Bakanlığın sitesinden ilana ulaşılarak başvuru formu doldurulur. Daha sonra ise sonuçların açıklanması beklenir ve mülakat dönemi başlar. Sözlü ve uygulamalı olan mülakatların da başarıyla tamamlanmasının ardından 6 aylık bir eğitim dönemi başlar. Eğitim süresinin tamamlanması ile mezun olan kişiler atamalarının yapılmasıyla resmi olarak uzman çavuş görevine başlar. Öte yandan uzman çavuş nasıl olunur sorusuna daha detaylı bir yanıt almak için hangi şartları gerektirdiğine bakılabilir.

Uzman Çavuş Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

3269 sayılı Uzman Erbaş kanun esaslarına göre, uzman çavuş olmak için gerekenler belirlenir. Bu kapsamda uzman çavuş olmak için gereken şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • En az lise mezuniyetine sahip olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • 25 yaşını doldurmamış olmak,
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı olarak uzman erbaş, yedek subay, uzman jandarma, subay, astsubay ve teğmen olarak görev yapmamış olmak,
  • Boy ölçüsünün 1.64-2.10 cm arasında olması,
  • Terör ve suç örgütlerinin içinde olmamak,
  • Son olarak da terhisin ardından 3 yıldan fazla zaman geçmemiş olmalıdır.

Uzman Çavuş Çalışma Koşulları Nasıldır?

Uzman çavuş mesaisi genellikle 08.00’de başlar ve 17.30’da biter. Fakat duruma göre gece görevleri olabilir. Bu yüzden mesai saatleri değişiklik gösterebilir. Çalışma koşulları bünyesinde bulunduğu kuvvet komutanlığına göre değiştiği için “Uzman Çavuş nerede çalışır?” sorusu pek çok kişi tarafından sorulabilir. Uzman çavuşun çalışma alanı karakoldur. Bu karakollar genellikle küçük ilçelerde ve köylerde olur. Köy ve kasaba gibi küçük yerleşim birimlerinde asayişi jandarmalar sağladığı için uzman çavuş da orada çalışır. Çalışma koşulları bulunan bölgeye göre değişir. Meslek gereğince fazla sıcak veya soğuk hava koşulları ile karşılaşılabilir. Uzun süre uykusuz kalmak da mesleğin getirilerinden biridir. Şehirden uzak bir hayat söz konusu olduğu için bulunulan alan çeşitli zorluklar sunabilir.

En Çok İstenen 4 Özellik

Uzman Çavuş Aranan Özellikler

Uzman Çavuş için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler yönetim becerilerine sahip olmak (%90), dikkatli, disiplinli (%70), fiziki dayanıklılık ve yeterlilik (%60), takım çalışmasına yatkınlık (%70) gibi yetenekler olmaktadır. Uzman Çavuş olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Yönetim Becerilerine Sahip Olmak
90%
Dikkatli, Disiplinli
70%
Fiziki Dayanıklılık ve Yeterlilik
60%
Takım Çalışmasına Yatkınlık
70%

Uzman Çavuş Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Uzman Çavuş olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Uzman Çavuş olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Yönetim Becerilerine Sahip Olmak %90
Dikkatli, Disiplinli %70
Fiziki Dayanıklılık ve Yeterlilik %60
Takım Çalışmasına Yatkınlık %70

Uzman Çavuş Gereklilikleri Nelerdir?

Uzman Çavuş olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Uzman Çavuş olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Fiziki Yeterlilik

Gerekli Eğitimleri Almak

Uzman Çavuş Nerelerde Çalışır?

Uzman Çavuş olarak çalışabileceğiniz 1 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Kışla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.