GERİ

İhbar Tazminatı Nedir ve Şartları Nelerdir


İhbar Tazminatı Nedir?

İhbar tazminatı, işçi ve işveren arasında alım ve verimi yapılan bir tazminat çeşididir ve işçiye İş Kanunundan dolayı verilen bir haktır. Çeşitli nedenlerden dolayı işten çıkartılmış olan işçiye çalışma süreleri göze alınarak verilen tazminata ihbar tazminatı adı verilmektedir. İhbar tazminatı ödeme sürecinde, işçi ve işveren bildirim sürelerine uymalıdır.

İhbar tazminatı her iki taraf için de geçerli olmaktadır. Yani işverene de ihbar tazminatı ödemesi yapılabilir. Eğer işçi, haber vermeden ya da geçersiz sebeplerle işten ayrılırsa işveren ihbar tazminatı almaya hak kazanır.

İhbar tazminatının amacı, işçinin ya da işverenin, işle alakalı bir durumu belirlenen süreler içerisinde karşı tarafa bildirmesidir. Aksi takdirde tazminat ödemesi yapılması zorunludur.

İhbar Tazminatı Alma Şartları

İhbar tazminatı alabilmek ya da talep edebilmek için bazı belirli şartlar vardır. Bu şartlar sağlandığı sürece ihbar tazminatı alınabilir.

Bilindiği gibi 4857 sayılı İş Kanununa göre, iş sözleşmeleri hangi taraftan feshedilirse edilsin, diğer tarafa yazılı olarak bildirilmelidir. Bu süreler de belirlenmiştir. Buna göre, 6 aylık çalışmalarda 2 haftalık, 1,5 yıla kadar olan çalışmalarda 4, 3 yıla kadar olan çalışmalarda 6 hafta ve daha uzun olan çalışmalarda da 8 haftalık bir bildirim süreleri belirlenmiştir. Yani bu sürelerden önce iş sözleşmesini feshedecek olan taraf diğer tarafa yazılı olarak bildirim yapmak zorundadır. Eğer gereken bildirimi yapmazsa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İşçinin düşük performansından ve kötü davranışlarından dolayı sözleşmeyi feshetmek isteyen işveren ve işyerinin ve işverenin gerekleri yerine getiremediğinden dolayı sözleşmeyi feshetmek isteyen taraf bu süreler içerisinde karşı tarafa bildirim yollamakla yükümlüdür.

Deneme süresi içerisinde de iş sözleşmeleri feshedilebilir. Eğer deneme süresindeki fesihler 4857 sayılı Kanun kapsamında yapılırsa işçiye ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu bulunmaz. Fakat işçi açısından haksız bir durumda sözleşme feshedilmişse, işte o zaman ihbar tazminatı hakkı doğabilir.

Kendi İsteği İle Ayrılan İşçi İhbar Tazminatı Alabilir mi?

İhbar tazminatı alma şartları yukarıda belirttiğimiz şekildedir. Kısacası işten ayrılacak olan ya da sözleşmeyi feshedecek olan taraf bildirim süreleri içerisinde karşı tarafa yazılı bildirim yapmak zorundadır. Eğer kişi işten kendi isteği ile ayrılıyorsa ve bunun nedenleri ahlak kurallarına aykırılık, iyi niyete ters durumlar ve işin durması gibi sebepleri dışındaysa, yine işverene bildirim yapmalıdır. Eğer işçi bu nedenler dışında kendi isteği ile işten ayrılırsa, ihbar tazminatı alma hakkını kaybeder. İşten hangi sebeple ayrılmış olduğu önemli değildir. Hatta gereken şartlara uyulmazsa ve bildirimin yapılması gerektiği zamanlarda işverene yazılı bildirim yapmasa ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İhbar Tazminatında Yapılan Kesintiler

İhbar tazminatını ödeme sırasında sadece iki kesinti yapılmaktadır. Bu kesintiler şu şekildedir:

  • Gelir vergisi
  • Damga vergisi (% 0.759)

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.