Marangoz / Ahşap Ustası Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Marangoz / Ahşap Ustası
  3. Nedir?
Marangoz / Ahşap Ustası

Marangoz / Ahşap Ustası nedir? Marangoz / Ahşap Ustası çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Marangoz / Ahşap Ustası olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Marangoz / Ahşap Ustası Nedir?, Nasıl Olunur?

Ağaçtan elde edilen ahşapları işleyen marangoz / ahşap ustası nedir? Ağacın doğal hali ya da işlenmesi ile elde edilen malzemeleri çeşitli teknik ve araçlarla işleyerek ortaya koyan kişiye marangoz ya da ahşap ustası denir. Ahşaplar zımparalama, kesme, biçme, yakma gibi farklı teknikler ile şekillendirilerek ortaya siparişi verilen ürün çıkarılır. “Marangoz / ahşap ustası ne demek?” sorusunun cevabı kısaca ahşap zanaatkarı olarak verilebilir.

Marangoz / Ahşap Ustası Kimdir?

Bir insanın sadece ahşaptan üretim yapması marangoz olarak anılması için yeterli değildir. Bu durumda marangoz / ahşap ustası kime denir? Bu işten gelir elde eden, sipariş alan ve profesyonel olarak çalışan kişilere ahşap ustası denir. Ağaca şekil vererek pencere ve kapı gibi mimari elemanlardan süs eşyaları ya da mobilya parçalarına kadar birçok farklı nesne üretimi yapabilir.

Marangoz / Ahşap Ustası Ne İş Yapar?

“Marangoz / ahşap ustası ne iş yapar?” sorusunun cevabı kişinin nerede çalıştığına göre değişir. Ahşap ustasının çalıştığı işletmenin üretimi ne üzerine ise ustadan da bu ürünleri üretmesi beklenir. Genel olarak marangoz / ahşap ustası sorumlulukları şunlardır:

  • Üretimi yapılacak nesnenin tasarımını incelemek ya da tasarım planı oluşturmak
  • Nesneye uygun ahşap, vernik, boya ve malzemeleri seçmek
  • Ürün parçalarının hangi sıra ile üretileceğini belirlemek ve makineleri tespit etmek
  • Üretim sonunda nesnenin sağlamlığı ve uygunluğunu denetlemek

Marangoz / Ahşap Ustası Nasıl Olunur?

Lisede Mobilya ve Dekorasyon bölümünde eğitim alan kişiler yeterli deneyimi elde ettikten sonra usta olabilir. Öğrenimini başarıyla tamamlayarak teorik ve pratik derslerini veren, stajını yapan kişiler işe başlayabilir. Mesleki deneyim edinme yoluyla marangoz / ahşap ustası nasıl olunur?

Ahşap ustası olmanın bir diğer yolu bu işi yapan işletmelerde deneyimli insanlar tarafından yetiştirilmektir. Çıraklıktan eğitime başlanarak belge almak için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların açtığı kalfalık ve ustalık sınavlarına girilebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslarda en az ilköğretim mezunu olan kişiler de meslek edindirme kursları ile bu alanda ilerleyebilir. 1.5 ile 3 yıl arası süren teorik ve pratik eğitimler tamamlandıktan sonra kişiden staj yapması istenir. Tüm süreci başarı ile tamamlayan adaylar bu alanda çalışmak için belge alır.

Marangoz / Ahşap Ustası Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Marangoz / ahşap ustası olmak için gerekenler gerekli eğitimi almak, sertifika sahibi olmak ve deneyim yoluyla mesleği öğrenmektir. Marangoz / ahşap ustası olmak için gereken şartlar arasında kişinin ağır işlerde çalışabilecek fiziksel güce ve sağlığa sahip olması, dikkatli ve özenli çalışma, el yeteneğinin olması da sayılır.

Marangoz / Ahşap Ustası Çalışma Koşulları Nasıldır?

“Marangoz / ahşap ustası nerede çalışır, koşulları nelerdir?” sorusunun cevabı işletmeye göre değişebilir. Genel olarak talaş, toz ve makine gürültüsü içerisinde ayakta uzun saatler çalışan ahşap ustalarının çalışma koşulları zorludur.

Marangoz / Ahşap Ustası İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Marangoz / Ahşap Ustası ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Marangoz / Ahşap Ustası ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %66.7
İstanbul Avrupa %20
İzmir %13.3

Marangoz / Ahşap Ustası İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Marangoz / Ahşap Ustası arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Mobilya %40
Ahşap %26.7
İnşaat %13.3
Otelcilik %6.7
Endüstriyel Mutfak %6.7
Diğer %6.7

Marangoz / Ahşap Ustası İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Marangoz / Ahşap Ustası pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Marangoz / Ahşap Ustası mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Marangoz %38.5
Mobilya %23.1
İmalat %15.4
Destek Hizmetleri %7.7
Fabrika %7.7
Diğer %7.7

eleman.net'te her gün güncel Marangoz / Ahşap Ustası ilanları yayınlanıyor. Marangoz / Ahşap Ustası olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Marangoz / Ahşap Ustası olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Marangoz / Ahşap Ustası ilanları yayınlanıyor. Marangoz / Ahşap Ustası olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.