Programcı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Programcı
  3. Nedir?
Programcı

Programcı nedir? Programcı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Programcı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Programcı Nedir?, Nasıl Olunur?

Programcı olmak isteyenler bu meslek hakkında detaylı bilgi edinmek için “programcı ne demek?” veya “programcı kime denir?” sorusunun cevaplarını merak edebilir. “Programcı kimdir?” sorusuna kısaca bilgisayar yazılımı oluşturan ve çeşitli sistemler için özel programlama talimatları yazan kişidir şeklinde cevap verilebilir. Uzmanlıkları, yazılım geliştirmenin farklı alanlarına yayılır ve belirli bir programlama dilinde uzmanlaşabilir veya birden fazla alanda beceri kazanabilirler.

Programcı Ne İş Yapar?

Programcılar; donanım, yazılım, network ve sistem olmak üzere bu dört farklı alandan birine yönelebilirler. Seçtikleri alana bağlı olarak, yazılımcı, web geliştirici veya mobil yazılımcı olmak üzere farklı unvanlarla anılırlar. Bu doğrultuda görev ve sorumlulukları uzmanlık alanlarına göre farklılık gösterir. Yazılım geliştiriciler bir konsept veya tasarım fikrini alır ve bilgisayara bunları nasıl yürütecekleri konusunda talimat veren bir koda çevirir. Web geliştiricileri önceden tasarlanmış web tasarımlarını alır ve bunları kod aracılığıyla hayata geçirir. Tipik olarak, programcılar başkalarının tasarımlarının özelliklerine göre bir şeyler üretir veya inşa eder. Diğer programcı sorumlulukları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sistem arızalarını gidermek
  • Veri tabanı sistemlerini denetlemek ve kontrol etmek
  • Sistemlerin çalışmaya devam etmesi için gerekli bakımı yapmak
  • Ortak bir hedefe ulaşmak için çalışma arkadaşlarıyla işbirliği yapmak
  • Teknik soruları gidermek

Programcı Nasıl Olunur?

Programcı olmak için öncelikle üniversitenin 4 yıllık Bilgisayar Programcılığı veya Bilgisayar Mühendisliği bölümlerini okumak gerekir. Yazılım Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri bölümlerinden mezun kişilerde programcı olarak çalışma kariyerine yön verebilir. Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar staj yaparak deneyim kazanabilir ve programcı olarak çalışma hayatına daha kolay şekilde başlayabilirler.

Programcı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Programcı olmak için öncelikle becerilerinizin alana uygun olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Yeteneklerinin bu kariyer için uygun olduğunu düşünen programcı adayları, programcı olabilmek için üniversitenin ilgili bölümlerini başarıyla tamamlamalıdır. Ayrıca programcı olmak için gerekenler arasında ileri seviyede İngilizce bilgisi yer alır. Bazı şirketler kişinin İngilizce yeterliliğini ölçmek için IELTS veya TOEFL gibi uluslararası kabul görmüş sınavları zorunlu kılabilir. Başvurulan pozisyona bağlı olarak programcılardan, uzman oldukları programlama dilleriyle ilgili sertifikalar, eğitim deneyimleri ve çalışma geçmişlerini de sunmaları istenebilir.

Programcı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Programcı çalışma koşulları hakkında bilgi verebilmek için öncelikle “programcı nerede çalışır?” sorusuna cevap sunmak gerekir. Programcılar Android ve iOS uygulama geliştirme, siber güvenlik ve genel yazılım geliştirme alanlarında uzmanlaşmış teknoloji şirketlerinde ofis ortamında çalışırlar. Bununla birlikte, dijital bankacılığın ve kripto para biriminin yükselişi nedeniyle, finansal hizmetler sektöründe de yazılım geliştiricilere olan talep giderek artar. Ayrıca mesleğin gerektirdiği görev ve sorumluluklar nedeniyle sürekli olarak masa başında çalışmak gerekebilir.

Programcı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Programcı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Programcı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İzmir %23.8
İstanbul Avrupa %23.8
Konya %19
Kocaeli %14.3
Denizli %9.5
Diğer %9.5

Programcı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Programcı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Otomotiv %27.3
İmalat %18.2
Demir - Çelik %9.1
Üretim %9.1
Bilişim %9.1
Diğer %27.3

Programcı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Programcı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Programcı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %17.9
Metal %14.3
Bilgi İşlem %7.1
Bilgi Sistemleri %7.1
Yazılım %7.1
Diğer %46.4

eleman.net'te her gün güncel Programcı ilanları yayınlanıyor. Programcı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Programcı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.