Yaşlı Bakıcı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Yaşlı Bakıcı
  3. Nedir?
Yaşlı Bakıcı

Yaşlı Bakıcı nedir? Yaşlı Bakıcı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Yaşlı Bakıcı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yaşlı Bakıcı Nedir?, Nasıl Olunur?

Meslek edinmek isteyenler “Yaşlı bakıcısı ya da yaşlı bakıcı nedir?” merak eder. En kısa tanımıyla yaşlı bakıcısı, kişisel bakım ve günlük işlerinde yardıma ihtiyaç duyan yaşlılara bakmayı meslek edinmiş kişidir.

Yaşlı Bakıcı Kimdir?

Yaşlı bakıcı sorumlulukları ağır olan bir meslektir. Hasta bakıcı gibi ihtiyacı olan insanlara yeme içme, beslenme, tuvalet ihtiyacını giderme ve ilaç alma gibi günlük rutinler için yardımcı olur. Ağır hasta ya da çok yaşlı insanların tuvalete gitme ve yemek yeme gibi basit davranışları bile tek başına yapması mümkün değildir. Bu nedenle tüm sorumluluk yaşlı bakıcıya düşer. Mesleğe başlamadan önce “Yaşlı bakıcı kime denir ve ne iş yapar?” öğrenmek seçimlerinizin bilinçli olmasını sağlar.

Yaşlı Bakıcı Ne İş Yapar?

Unutkanlık, bilişsel kayıp, fiziksel yetersizlik gibi farklı nedenlerle yaşlılar gün içerisinde birçok duygusal ve fiziksel ihtiyacını karşılamakta zorlanır. Bu nedenle yaşlı bakımına sadece fiziksel ihtiyaçları gidermek şeklinde bakılmamalıdır. Yaşlıların ihtiyaç duyduğu ilgi ve duygusal destek de bakıcısı tarafından verilmelidir. “Yaşlı bakıcı ne iş yapar?” sorusunun cevabı çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle öncelikle “Yaşlı bakıcı nerede çalışır?” konusu açıklanmalıdır.

Huzurevleri, hastaneler, sağlık kurumları, şahsi evler, bakımevleri gibi farklı yerlerde çalışma imkanı vardır. Çalıştığı yerdeki yaşlıların tamamı ya da bir kısmı ile ilgilenmesi gerekebilir. Yaşlıların ne kadar ağır durumda olduğu ve desteğe ihtiyaç duyduğu değişebilir. Bazı yaşlılar birçok işini tek başına halledebilir bazıları yemek dahi yiyemez. Yaşlı bakıcı görev ve sorumlulukları genel olarak şunlardır:

  • Günlük yemek düzeni oluşturmak ve yemek yedirmek
  • Doktor tavsiyesi ile ilaçlarını düzenli vermek
  • Günlük olarak mekânın ve yaşlının temizlik ve bakımıyla ilgilenmek
  • Tuvaletini yapamayan ve yetişkin bezi kullanan yaşlılarda alt değiştirmek
  • Hijyeni sağlamak için diş fırçalama, banyo yaptırma gibi görevler üstlenmek

Yaşlı Bakıcı Nasıl Olunur?

Yaşlı Bakım Uzmanı olmak için 2 yıl önlisans programı okuyarak diploma alınmalıdır. “Yaşlı bakıcı nasıl olunur?” sorusunun cevabı iş ilanına göre değişebilir. Bazı işyerleri Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası alan adayların başvurusunu kabul eder. Bazı işyerleri ise önlisans mezuniyetinin olmasını isteyebilir.

Yaşlı Bakıcı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Yaşlı bakıcı olmak için gerekenler öncelikle empatidir. Zorlu ve sabır isteyen bir iş olduğunun bilinciyle kişinin sürekli olarak güler yüzlü ve anlayışlı yapısını koruması gerekir. Yaşlı bakıcı olmak için gereken şartlar arasında sertifika, diploma ya da deneyim şartı da olabilir.

Yaşlı Bakıcı Çalışma Koşulları Nasıldır?

“Yaşlı bakıcı ne demek?” öğrendikten sonra çalışma koşullarını merak edenlere cevap olarak kapalı, temiz ve sakin ortamlar şeklinde yanıt verilebilir. Genellikle yaşlılardan oluşan kurumlar olduğu için sessizlik ve sükûnet hakimdir.

Yaşlı Bakıcı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Yaşlı Bakıcı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Yaşlı Bakıcı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %40
Uşak %40
İzmir %20

Yaşlı Bakıcı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Yaşlı Bakıcı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Danışmanlık %40
Hizmet %40
Sağlık %20

Yaşlı Bakıcı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Yaşlı Bakıcı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Yaşlı Bakıcı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Yaşlı Hizmetleri %60
Temizlik %40

Yaşlı Bakıcı Gereklilikleri Nelerdir?

Yaşlı Bakıcı olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Yaşlı Bakıcı olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Gerekli Eğitimleri Almak

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Yaşlı Bakıcı Nerelerde Çalışır?

Yaşlı Bakıcı olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Klinikler

Huzurevleri

eleman.net'te her gün güncel Yaşlı Bakıcı ilanları yayınlanıyor. Yaşlı Bakıcı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Yaşlı Bakıcı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.