Hasta Bakıcı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Hasta Bakıcı
  3. Nedir?
Hasta Bakıcı

Hasta Bakıcı nedir? Hasta Bakıcı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Hasta Bakıcı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hasta Bakıcı Nedir?, Nasıl Olunur?

Yaşlı ve hasta bakarak geçimini sağlamak isteyen kişiler “Hasta bakıcı nedir?” merak eder. Hasta bakıcılar operasyon ya da ameliyat sonrasında hastalara, engellilere ya da yaşlılara tüm işlerinde yardım eden meslek sahipleridir. “Hasta bakıcı kime denir?” sorusu kısaca ihtiyacı olan kişilerin kişisel bakım ve temizliğinden ilaçlarına kadar her aşamada yardım eden kişi şeklinde cevaplanabilir.

Hasta Bakıcı Kimdir?

Yaşlı, hasta ve engelli bireylerin günlük rutinlerini dahi yapması zordur. Beslenme, yıkanma ve tuvalete gitme gibi basit ihtiyaçlarında dahi birinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu mesleği seçmek isteyenlerin öncelikle “Hasta bakıcı ne demek?” sorusunun yanıtını tam olarak anlamaları gerekir. Bir hasta bakıcı ona ihtiyacı olan ve yardıma muhtaç kişinin fiziksel ve psikolojik tüm ihtiyaçlarını karşılayan kişidir. Ayrıca hasta bakım konusunda eğitim alarak bilinçlenen ve yetkinlik kazanan profesyonel meslek sahipleridir.

Hasta Bakıcı Ne İş Yapar?

Hasta bakıcı sorumlulukları çalıştığı yere göre değişir. Bir şahsın hizmetine girerek tek kişiye hasta bakım hizmeti verebileceği gibi hastanelerde ve kliniklerde çalışarak birçok hastayla da ilgilenebilir. Ne iş yaptığına geçmeden önce “Hasta bakıcı nerede çalışır?” sorusu cevaplanmalıdır. Hasta bakıcı yaşlı bakım evleri, hastaneler, evde bakım ve sağlık hizmeti veren şirketler ya da şahıslarla birlikte çalışabilir. Çalıştığı birime göre değişmekle birlikte benzer görevler üstlenir. Peki kurumlarda çalışan hasta bakıcı ne iş yapar?

  • Doktor ve hemşirenin yönlendirmesiyle hastanın ilaçlarını takip eder.
  • Yemek yiyemeyen hastalara yemek yedirmek, su içirmekle görevlidir.
  • Hastanın bakımı, kişisel temizliği, yatak ve odanın temizliğinden sorumludur.

Hasta Bakıcı Nasıl Olunur?

Mesleğin size uygun olduğunu düşünüyorsanız “Hasta bakıcı nasıl olunur?” sorusunu sorabilirsiniz. Meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi gibi farklı eğitim kurumlarında Hasta ve Yaşlı Hizmetleri bölümü mezunları direkt olarak işe başlayabilir. Üniversitelerde de Hasta Bakıcılığı ve Yaşlı Hizmetleri önlisans programı bu amaçla açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı e-Devlet onaylı sertifika veren programlara katılarak da bu alanda çalışmak için belge alabilirsiniz. Hasta bakıcı olmak için gereken şartlar arasında işveren eğitim durumunu farklı belirtmediği sürece sertifikanız işe başlamak için geçerlidir.

Hasta Bakıcı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Hasta bakıcı olmak için gerekenler sadece eğitim ve sertifikalar değildir. Direkt olarak yardıma muhtaç biriyle iletişimde olunan bir meslektir. Bu nedenle vicdanlı, sorumluluk sahibi, görevlerini aksatmayan, her zaman dikkatli biri olmanız gerekir.

Hasta Bakıcı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Hastaneler, huzurevleri ve yaşlı bakım evlerinin yanı sıra evlerde hizmet verebilirsiniz. Bu nedenle kapalı ortamda çalışırsınız. Fakat kişisel bakım ve temizlikten sorumlu olmanız nedeniyle zorlayıcı işler yapabilir ya da stres altında kalabilirsiniz.

Hasta Bakıcı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Hasta Bakıcı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Hasta Bakıcı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %35.3
İstanbul Anadolu %23.5
Ankara %11.8
İzmir %11.8
Muğla %11.8
Diğer %5.9

Hasta Bakıcı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Hasta Bakıcı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Sağlık %53.3
Sağlık / Hastane %40
Hizmet %6.7

Hasta Bakıcı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Hasta Bakıcı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Hasta Bakıcı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Sağlık %35.3
Hasta Hizmetleri %23.5
Evde Hasta Bakım %11.8
Hastane %11.8
Yaşlı Hizmetleri %11.8
Diğer %5.9

Hasta Bakıcı Nerelerde Çalışır?

Hasta Bakıcı olarak çalışabileceğiniz 3 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Hasta Bakım Evleri

Hastaneler

Sağlık Kurumları

eleman.net'te her gün güncel Hasta Bakıcı ilanları yayınlanıyor. Hasta Bakıcı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Hasta Bakıcı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.