GERİ

Ertelemenin İş Dünyasındaki Zararları


İşinizi Ertelemenin Zararları

Modern iş dünyasının bizlere kazandırdığı kötü alışkanlıkların başında erteleme davranışı geliyor. Bu problemin temelinde yoğun günlük yaşam, baskı ve stres gibi farklı etkenler yatıyor. Uzmanlara göre erteleme davranışı bir zaman yönetimi ziyade duygu yönetimi problemi olarak öne çıkıyor. Ertelemenin iş dünyasındaki zararlarını sizler için araştırdık.

Stres ve baskı seviyesini artırıyor

Gündelik hayatımızda genellikle her gün sistematik bir şekilde tekrara varan, aslında bir raya oturmuş şekilde ilerleyen eylemlerimiz söz konusudur. Psikolojik olarak bu alışagelmiş düzen, erteleme davranışıyla karşılaştığı zaman daha fazla stres ve baskı oluşturuyor. Bu da zihnimizin, hep ertelenen olguyla meşgul olmasına neden olarak bizi yapmamız gerekenlerden alıkoyabilir ya da verimimizi düşürebilir. Fast-food etkisi denilen, günümüzde hemen her şeyi hızlı tüketme isteklerimizden dolayı kolaya yönelip, zor işleri sonraya bırakmak da erteleme davranışının nedenlerinden olabilir. Erteleme hastalığından kurtulabilmek için parçala-böl-yönet, zor olanla başla ve dikkat dağıtacak her şeyden kurtul gibi aşamaların uygulanması da tercih ediliyor. Daha önce bahsettiğimiz yoğun baskı, günlük yaşam unsurlarının, dikkat dağıtan en büyük sebeplerden olmasıyla birlikte, işlerimizi erteleme davranışına yönelttiğini söyleyebiliriz.

İş ilişkilerini yıpratıyor

İş yaşamında sürekli erteleme davranışı gösteren kişilerin beraber çalıştığı insan ilişkilerinde iyi dengeler kuramaması olası bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bir çalışanın sorumluluğunda olan faaliyeti veya görevi zamanında yerine getirmemesi doğal olarak iş ilişkilerini yıpratıyor. Erteleme davranışının devamının sonucunda ise istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz bir son olarak öne çıkıyor.

Verimliliği olumsuz etkiliyor

Kolektif bir döngüde işleyen çalışma yerlerinde sorumluluğu ertelemek, diğer çalışanların üzerinde olumsuz bir intiba bırakmaya neden olduğu gibi aynı zamanda onların emeklerini de karşılıksız bırakmaya sebep oluyor. Erteleme tutumu iş yerinde olumsuz bir atmosferin yayılmasına ve duygu durumunun herkesçe çok keskin bir sınırda şekil almasına yol açıyor. Bu döngü içerisinde üretimin aksaması veya zarar görmesinin de domino etkisi yaratabileceği unutulmamalı.

Ekonomik kayıplara neden oluyor

Çarktaki bir dişlinin erteleme davranışıyla meydana getirdiği olumsuz etkiler üretimin hasar almasıyla ekonomik kayıplara dönüşebiliyor. Örneğin, zamanında yapılmayan bir işin, teknik araçların da arıza göstermesiyle birlikte çözülmesi daha da zaman alabiliyor. Üreticiden tüketiciye geniş kitleleri içerisine alan bu durum müşteri kayıplarına, satın alımların düşmesine, imaj ve itibar kayıplarına sebep neden oluyor.

Zaman ve stres yönetimini zorlaştırıyor

Erteleme davranışı kolektif yapıya olduğu kadar bireyin kendisini de olumsuz etkiliyor. Çalışan zaman ve stres yönetimini doğru ve etkin bir biçimde kurgulayamadığı için psikolojik olarak farklı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.