Esnaf Kurye Nedir? Esnaf Kurye Nasıl Olunur?


Her geçen gün değişen alışkanlıklar ve ihtiyaçlar, yeni iş modellerini popüler hale getirir. Günümüzde ise en popüler iş modellerinden biri esnaf kuryeliktir. E-ticaret tedarik hacminin ve hızlı alışveriş alışkanlıklarının geniş kitlelere hitap etmesi esnaf kuryeliğin geleceğini olumlu yönde etkilemiştir. Bu anlamda esnaf kurye olmak isteyen kişiler iş hakkında daha detaylı bilgiler edinmek isteyebilir. Peki esnaf kurye nedir, nasıl olunur? Merak ettikleriniz için detaylara göz atabilir, esnaf kurye olmanın maliyetini ve gereken koşulları öğrenebilirsiniz.


Esnaf Kurye Nedir?

Esnaf kurye, alışveriş faaliyetlerinde bulunan müşteriler için hızlı ve güvenilir bir teslimat süreci sağlayan kişilere denir. Türkiye’de son yıllarda gelişen e-ticaret ve online yemek siparişi uygulamalarının da etkisiyle esnaf kuryelerin sayısı bir hayli artar. Esnaf kuryeler birtakım markalarla da çalışabilir. Örneğin, Türkiye’de Yemeksepeti esnaf kurye, Getir esnaf kurye ve Trendyol esnaf kurye hizmetleri bir hayli popülerdir. Tüketici ihtiyaçlarının karşılanması konusunda önemli ve hızlı bir çözüm sunan esnaf kuryeler, bir marka ile çalışsa da doğrudan bir markaya bağlı olmak zorunda değildir. Esnaf kuryelerin sektördeki itibarını ve gelirini hizmet kalitesinin yanı sıra birlikte çalıştığı tanınan markalar belirler.

Agesa İş İlanları

Esnaf Kurye Ne Kadar Vergi Öder?

Esnaf kurye giderleri arasında en çok vergi konuları ve esnaf kurye gider gösterme yer alır. Son yıllarda pandeminin de etkisiyle motorlu kurye sektörü gelişmiştir ve artan taleplerle gelirler artmıştır. Bununla birlikte vergi oranları da aynı artışı göstermiştir. Her ticari kazançta olduğu gibi esnaf kuryeler de Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergi ödeme yükümlülüğü taşırlar. Esnaf kuryelerin ödemesi gereken Katma Değer Vergisi (KDV) oranı 2023 yılındaki son düzenlemelerle %20 olarak belirlenir.

Esnaf Kurye Modeli Nedir? Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir mi?

Esnaf kuryelerin tüzel kişilik sahibi olup olmaması da esnaf kurye ne demek sorusunun yanıtı kadar önemlidir. Esnaf kurye olarak çalışmak istiyorsanız gelirinizi büyütmek için kurumsal mağazalar ve e-ticaret siteleri ile iş birliği yapmak son derece önemlidir. Bunu yapmak için şahıs şirket kurmalısınız. Esnaf kuryeler, şahıs şirketi kurarak firmalar yerine kendi adlarına çalışabilirler. Böylelikle vergi ödemeleri ve sigorta giderleri de esnaf kuryelerin sorumluluğunda olur. Bu durumda fatura kesmek, SGK primlerini yatırmak, motosiklet vergi ve bakım sorumluluklarını yerine getirmek de esnaf kuryelere düşer. Bir restoranın, mağazanın ya da online satış mecrasının personeli olmak yerine bu şekilde kendi sorumluluklarını üstlenen kuryelerin çalışma sistemine esnaf kurye modeli adı verilir.

Esnaf Kurye Nasıl Olunur?

Esnaf kurye olmak için gerekli nitelikleri ve olanakları sağladıktan sonra şahıs şirketi kurulur ve esnaf kurye iş ilanları üzerinden ilgili kuruluşlara başvuru yapılır. Esnaf kurye başvuru sürecinde şirketler detaylıca incelenmeli ve maaş ya da kazanç ile ilgili genel detaylar göz önünde bulundurulmalıdır. Zira esnaf kurye olmak, gelirlerinin yanı sıra mali ve yasal yükümlülükleri de olan bir iş modeli olduğu için kazançlar ve giderler dengeli biçimde olmalıdır.

Kuryeler Ne Kadar Para Kazanır?

Esnaf kurye maaşları, çalışılan kurumun itibarı, müşteri çeşitliliği ve kârlılığı ile orantılı olarak değişiklik gösterebilir. Esnaf kurye maaşları, 2023 itibariyle asgari ücret olarak belirlenen 11 bin 403 lira seviyesinden yaklaşık olarak 27 bin lira seviyelerine kadar değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra esnaf kuryelerin çalıştığı kuruluşlar ve dijital uygulamaların bazılarında gelişmiş bir bahşiş sistemi mevcuttur. Esnaf kuryeler bahşiş yoluyla sabit gelirlerinin dışında ekstra bir gelir elde edebilirler.

Kurye İş İlanları

Esnaf Kurye Maliyeti Nedir?

Esnaf kurye olarak işe başlamak için kuruluş maliyet kalemleri:

  • Noterden alınacak vekâletname bedeli: 148 Türk lirası
  • İmza sirküleri ve beyannamesi: 100 Lira
  • Vergi dairesine ödenecek sözleşme damga vergisi: 52 Lira

Esnaf Kuryelik Mantıklı mı?

Son yıllarda pandeminin de etkisiyle e-ticaret alışverişlerinde ve yemek siparişlerinde hızlı teslimat son derece önemli bir hale gelmiştir. Bu dönüşüm ve alışkanlıklar her geçen gün daha geniş kitlelere hitap etmeye devam ederken esnaf kurye olarak çalışmanın getirileri de artar. Esnaf kurye olmak 2023 yılında en gözde iş modellerinden biri ve ilerleyen yıllarda daha popüler hale gelmesi muhtemel. Bu anlamda eğer esnaf kurye modeli ile çalışmak isterseniz bunun mantıklı ve kazançlı bir girişim olacağını söylemek mümkündür.

Kuryeler Nasıl Şahıs Şirketi Kurabilir?

Kuryeler de diğer iş modellerindeki gibi şahıs şirketi kurmak için gerekli evrakları tamamlayarak e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden şahıs şirketi kurma işlemlerini tamamlayabilirler. Şahıs şirketi kurmak, çok kısa bir süre içinde gerçekleştirilebilir. Eğer belgeleriniz eksiksiz ise esnaf kurye şahıs şirketi kurmak en fazla iki gün içinde tamamlanabilir.

Kuryeler Şahıs Şirketi Kurmak için Hangi Evrakları Tamamlamalı?

Esnaf kurye avantajları arasında hızlıca şahıs şirketi kurma ayrıcalığı ön plana çıkar. Şahıs şirketlerinde esnaf kurye başvuru işlemi için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Kimlik ön yüz fotoğrafı
  • Araç ruhsatı
  • Araç sizin ise faturası, değil ise kira sözleşmesi, ikinci el size Noter Satış Sözleşmesi
  • İkâmetgah belgesi
  • Noterden alınacak imza sirküleri

Siz de tüm bu koşullarını yerine getirdikten sonra esnaf kurye olmanın avantajlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.