İş Arama İzni Nedir, Nasıl Kullanılır?


Ülkemizde çalışan milyonlarca insan iş arama izni hakkında yeterli bilgiye maalesef sahip değildir. Tüm çalışanlar kendi özel sebeplerinden ve çeşitli faktörlerden iş yerinden ayrılma kararı alabiliyor. Bu durumda çalışanlar ihbar süresi içerisinde işveren tarafından belirlenen 2 saatlik zaman diliminde iş arama hakkına sahiptirler. ‘Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlatmak kaydı ile bu durumu işverene yazılı bildirmek zorundadır.’ Peki İş arama izni nasıl kullanılır? İş arama izni nasıl hesaplanır? Kısmi Süreli ,Belirli süreli ve Deneme süreleri çalışanlarında iş arama izni var mı? Sorularını ve tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz…

İş Arama İzni Nedir?

4857 sayılı İş Kanunun 27. maddesinde, işverence işçiye yeni bir iş araması için verilmesi gereken izin düzenlenmiştir. Bu kanun uyarınca, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Buna ihbar süresi denir. İhbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için günlük en az 2 saat iş bulması amacı ile iş arama izni kullanım hakkı bulunur. Buna iş arama izni denilmektedir.

İş Arama İzni Nasıl Kullanılır?

Günlük en az iki saat olarak ihbar süresinin her gününde kullanılabilir. İşçi isterse  iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden önceki günlere rastlatmak kaydı ile bu durumu işverene yazılı bildirmek zorundadır.

İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır?

İş arama izni hesaplama işçinin kıdemine göre farklılık arz eder ve şu şekilde hesaplanır;

  • 6 aydan az çalışmış işçi  : 2 haftalık ihbar süresi kapsamında 14×2=28 saat en az izin süresi olur.
  • 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışmış olan işçi : 4 haftalık ihbar süresi kapsamında 28×2=56 saat en az izin süresi olur.
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışan işçi :6 haftalık ihbar süresi kapsamında 42×2=84 saat en az izin süresi olur.
  • 3 yılın üzerinde çalışmış olan işçi : 8 haftalık ihbar süresi kapsamında 56×2=112 saat en az izin süresi olur.

Bu süreler hesaplanırken çalışma kapsamında olmayan gün varsa  2’ şer saat olarak çıkarılır.

Ulusal Bayram Ve Dini Bayramlar İş Arama İznini Etkiler Mi?

İhbar süresi iş günü değil takvim günü üzerinden belirlenir. Hafta tatili, resmi ve dini bayramlar ihbar süresini etkilemez. Dolayısıyla çalışılmayan bu günler de ihbar süresinde dikkate alınır, ihbar süresinden düşülür. Ulusal bayram ve genel tatil günleri iş sözleşmesini kesintiye uğratmadığından ihbar süresine denk gelen ulusal bayram ve genel tatil günleri ihbar süresini uzatmayacaktır. Aynı zamanda bu günler için iş arama izni söz konusu olmayacaktır. İhbar süresini etkileyecek durumlar ücretsiz izin kullanımı, rapor alınması gibi durumlardır. 

İş Arama İzninin Süresi Neden Önemlidir?

İşçi veya işveren ihbar öneli kullandırmak zorundadır. İhbar süresine uymayan taraf, diğer tarafa ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Taraflar anlaşarak ihbar süresinin kullanılmamasına karar verebilir. İşçi istifa ettiğinde ihbar süresinde çalışmak zorunda olmakla beraber işçi ve işveren ihbar süresini çalışmadan sonlandırabilir. 

Kısmi Süreli, Belirli Süreli Ve Deneme Süreli Çalışanlarda İş Arama İzni Var Mı?

Kısmi süreli iş sözleşmesinde iş arama izni vardır ancak belirli süreli ve deneme süreli iş sözleşmesinin feshinde iş arama izni bulunmamaktadır.

Bu da İlginizi Çekebilir: En Stresli Meslekler Nelerdir?

İhbar Sürelerine Uyulmaması Durumda Ne Olur?

Bildirim öneline uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçinin ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini feshederek işi bırakması halinde işverene, işverenin de ihbar süresine uymadan işçiyi işten çıkarması halinde işçiye ihbar süresine ilişkin ücreti tazminat olarak ödenmesi gerekir.

İhbar Gerekmeyen Fesih Halleri Nelerdir?

Askerlik, Emeklilik, Belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesi, Kadın işçinin evlilik nedeniyle bir yıl içinde işten ayrılma hallerinde, yalnızca kıdem tazminatı doğmakta olup tarafların ihbar öneline uyması gerekmemektedir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.