Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 24 Kasım’da gerçekleştirilen 15 bin sözleşmeli öğretmen atamasının ardından gözlerin çevrildiği “Ek öğretmen ataması olacak mı?” sorusuna yanıt verdi. Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen, özellikle son günlerde yapılan siyasi açıklamalar ve talepler nedeniyle büyük bir merak içindeydi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuyla ilgili mevzuat ve norm güncellemesi üzerinden önemli değerlendirmelerde bulundu.

24 Kasım 2025’te yapılan 15 bin öğretmen ataması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşmiş ve büyük ilgi görmüştü. Ancak kontenjan yetersizliği ve KPSS’de yüksek puan almasına rağmen atanamayan öğretmenlerle ilgili “ek atama” çağrıları devam ediyordu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ek kontenjan talebi ve AGS kapsamında yapılacak 10 bin atamanın artırılmasına yönelik açıklamaları sonrasında, öğretmen adaylarının beklentisi yükseldi.
Türkiye Gazetesi’ne konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ek atama konusunda kesin bir dille açıklama yaptı:
“Ek atama, mevzuat açısından mümkün değil.”
Bakan Tekin, 2024 KPSS puanıyla yeni bir atama yapılmasının hukuken mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Şimdi 2024 yılında yapılan KPSS’ye ilişkin ek atama isteniyor. Ancak 2025’te yeni bir sınav yapıldı. Bizim 2024 KPSS ile şimdi yeniden bir atama yapmamız hukuki açıdan mümkün değil.”
Bu açıklama ile MEB, ek kontenjan beklentilerinin en azından mevcut takvim doğrultusunda gerçekleşmeyeceğini net şekilde ifade etmiş oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 15 bin öğretmen atamasını tamamlamasının ardından öğretmen adaylarının gözü bu kez 10 bin öğretmen alımı sürecine çevrildi. Atama takvimi, kadro sayısı ve branş bazlı kontenjan dağılımı henüz açıklanmazken, Bakanlık cephesinden gelen son açıklamalar merakla takip ediliyor
Bakan Tekin, gündemdeki diğer önemli konu olan AGS kapsamında yapılacak 10 bin öğretmen atamasına da değindi. Norm güncellemelerinin Kasım ayında tamamlanmasının ardından branş ihtiyaçlarının netleşeceğini belirtti.
Son atamada en çok kontenjan verilen branşlar ise şu şekildeydi:
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 24 Kasım’da yaptığı açıklamada, Akademi Giriş Sınavı (AGS) kapsamında alınacak 10 bin öğretmen adayı için hazırlıkların sürdüğünü duyurdu. Ancak şu ana kadar 10 bin öğretmen atama takvimi ile ilgili resmi bir tarih paylaşılmadı. Bakanlık tarafından yeni bir duyuru yapılması halinde gelişmeler kamuoyuna açıklanacak.
Bakan Tekin, Milli Eğitim Akademisi bünyesinde yapılacak öğretmen alımlarında, AGS sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan branşlara öncelik verileceğini belirtti. Branş ve kontenjan belirleme sürecinin her yıl kasım ayında güncellendiğini vurgulayan Tekin, yeni ihtiyaç tablosunun aralık ayı içerisinde kamuoyuyla paylaşılabileceğini ifade etti.
Bakan Tekin açıklamasında, hiçbir branşın diğerinden üstün olmadığını vurgulayarak, öğretmen alımlarının tamamen MEB’in ihtiyaçları doğrultusunda şekilleneceğini belirtti. Akademi Giriş Sınavı’nda başarılı olan adaylar, belirlenen kontenjanlar kapsamında Milli Eğitim Akademisi’nde eğitime alınacak.
MEB’in açıklamalarına göre, 10 bin öğretmen ataması branş dağılımı ve kontenjan sayılarının, aralık ayının ilk haftası veya ilk 15 günü içerisinde ilan edilmesi bekleniyor. Resmi duyuru yapıldığında branş listesi ve atama sürecine dair tüm detaylar güncel haberlerle paylaşılacak.
Öğretmen atamaları için en kritik adımlardan biri olan norm güncellemeleri, 15 bin atamanın ardından Kasım ayı boyunca yapılacak. Bu güncelleme tamamlanmadan 2026 atama sayılarının kesinleşmediğini belirten Bakan Tekin:
“Öğretmen ihtiyacı tamamen teknik bir yazılım üzerinden belirleniyor. Türkiye genelindeki ders saatleri üzerinden hesaplama yapıyoruz.” diyerek 2026 yılı atama planlamasının veri temelli şekilde oluşturulduğunu vurguladı.
2026 öğretmen atama sayısının belirlenmesinde yazılım temelli norm ihtiyacı hesaplamalarının esas alınacağını ifade eden Tekin, örnek olarak Türk Dili ve Edebiyatı dersini gösterdi:
“Ders saatleri üzerinden ihtiyaç net şekilde ortaya çıkıyor. Seneye atanacak öğretmen sayısı teknik olarak belli.”
Bu açıklamalar, 2026’da öğretmen atamalarının norm ihtiyacına göre yapılacağını ve sürecin şeffaf şekilde yürütüleceğini gösteriyor.
Bakanlığın son açıklamasıyla birlikte:
2024 KPSS puanı ile ek atama yapılmayacak.
Mevzuat ek kontenjana izin vermiyor.
10 bin AGS atamasının branş dağılımı Aralık 2025’te açıklanacak.
2026 atamalarında norm ihtiyacı belirleyici olacak.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur