İnovasyon Nedir? Şirketler İçin Neden Önemlidir?


İnovasyon, Türkçe ’ye “yenileşim” olarak çevrilmiş bir kelimedir ve temelde yenilemek, değiştirmek, dönüştürmek anlamlarını taşır. Bu yenilikleri diğerlerinden ayıran şey, teknoloji alanında yapılıyor olmasıdır.  Özetle, teknolojik alanda yapılan yeniliklerin tümüne inovasyon adı verilir ve inovasyon bir buluş ya da icat değil, bir yenilenmeyi kapsar.

İnovasyon Nedir?

İnovasyonun kelime anlamından ve kısaca ne demek olduğundan bahsettik, şimdi biraz daha detaylandıralım. Günümüzde şirketler, sürekli değişkenlik gösterebilen rekabetçi piyasa içerisinde iş sürdürmektedir. İnovasyon sayesinde şirketler değişkenlik gösteren piyasaya ayak uydurmuş olurlar. İnovasyonu göz ardı eden şirketler, çağın, modanın, gelişmenin gerisinde kalarak başarısızlıkla karşı karşıya gelebilirler.

İnovasyon Şirketler İçin Neden Önemlidir?

Gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı şeylerden biri de bilgiye erişimimizin hız kazanması oldu. Bilgiye erişimin hızlanmasıyla birlikte iş hayatında artan rekabet ortamı, şirketler için inovasyonu zorunlu hale getirdi.

Şirketler, sundukları ürün veya hizmetin geliştirilerek zamana yetişmesini sağlamak istediklerinde mevcut sistemler yetersiz kalarak inovasyonun önemini bir kez daha anlaşılmasını sağlıyor. İnovasyon sayesinde şirketler rakiplerine karşı rekabet avantajı kazanabilir, pazar paylarını geliştirerek başarılarını ve kâr oranlarını artırabilirler.

Bir şirket bünyesinde geliştirilen fikir, inovatif yaklaşım ile birlikte teknolojinin sağladıklarından yararlanarak hayata geçirilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Kurumlar Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İnovasyon Türleri Nelerdir?

Tüm iş dünyası için gereklilik haline gelen inovasyon, farklı sektörlerin kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir.

Bir start-up veya şirket sahibiyseniz, fikir, ürün, hizmet geliştirme noktasında faydalanabileceğiz inovatif yaklaşımları sizler için sıralıyoruz;

1-    Ürün İnovasyonu

2-    İş Modeli İnovasyonu

3-    Organizasyonel İnovasyon

4-    Pazarlama İnovasyonu

1- Ürün İnovasyonu

Bir ürünün yeni özellikler eklenip geliştirilerek piyasaya sürülmesine “ürün inovasyonu” denir. Ürünün malzeme, kullanım alanı, kalitesi, kullanım şekli veya programlamasında yapılabilecek her değişiklik ürün inovasyonunun temel unsurlarını oluşturur. Bu yenilikler, ürüne ve markaya değer katar, piyasası içerisinde öncü konumunda rekabetin artmasını sağlar.

Ürün inovasyonunda dikkate alınması gerek en önemli konu müşteri memnuniyeti odaklı değişimin ön planda tutulmasıdır. Müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda yapılan değişiklikler şirketin sadık müşteri kazanmasını, satış oranlarını katlamasını ve rakip şirketlerin önüne geçmesini sağlar.

Ürün inovasyonunun başarısı kanıtlanan örnekleri;

Bir telefon firmasının dokunmatik telefon ekranlarının kullanımını daha kolay bir hale getirerek piyasaya tuşlu telefonlara bir alternatif olarak sürmesi tüm piyasayı temelinden etkilemiştir.

İnsanların kitap okuma şeklini değiştiren küçük, hafif e-okuyucu olan Kindle. Basit tasarımı, uzun pil ömrü ve binlerce e-kitaba kolay erişimi sayesinde günümüzde çok sayıda insan tarafından tercih ediliyor.

2- İş Modeli İnovasyonu

İş modeli inovasyonu, bir şirketin sunduğu ürün veya hizmeti müşteriye nasıl ulaştırdığıyla ilgilenir. Bu model, iş yapış şeklinizi müşterinin memnuniyetini artıracak ve sizin kâr oranınızı artıracak stratejiler geliştirir. Piyasada aynı ürünü veya hizmeti sunan birçok şirket arasında iş modeli inovasyonu yaklaşımıyla hamle yapan şirket müşteriler için daha ilgi çekici, pratik konuma gelebilir.

İş modeli inovasyonu ile çalışarak büyük başarı elde etmiş şirketlerden biri IKEA’dır. Piyasada küçük büyük çok sayıda mobilya firması mevcut, ancak bir marka kullanışlı, modern, pratiklik sunan hizmetiyle dünya çapında bilinirlik sağladı. Mobilyalarını demonte bir şekilde stoklayıp aynı şekilde müşteriye sunan şirket, montaj masraflarından büyük bir tasarruf elde etti. Bu kârını müşterisine fiyat avantajı olarak sunarak günümüzde benzersiz ve tercih edilen bir konuma ulaştı.

3- Organizasyonel İnovasyon

Bu inovasyon, şirket içi organizasyonların yapılandırılmasını sağlayarak ilişkilerin, verimliliğin, süreçlerin iyileştirilmesini sağlamaktadır. Yeni bir iş modeli geliştirmek, var olan bir iş modelini şirkete uyarlamak, yönetim uygulamalarında değişikliğe gitmek isteyen şirketler organizasyonel inovasyon yaklaşımından faydalanabilirler. Değişen rekabet ortamında başarısını sürdürmek isteyen şirketler müşteri ve rakipleriyle olan ilişkileri kadar şirket içi organizasyonları için de aynı sistemden yararlanarak gelişim gösterebilirler.

Organizasyonel inovasyon uygulamalarından en bilinen örnekler şu şekildedir;

Ofiste fiziksel bir ortamda çalışmak yerine verimliliğin artması adına uzaktan çevrimiçi ortamda çalışma düzenine geçilmesi.

Bir şirketin yönetim şemasını değiştirerek hiyerarşiye dayalı bir yönetim modelinden düz, takım odaklı bir yönetim modeline geçmesi de organizasyonel inovasyona örnektir. Hiyerarşik yapılar genellikle karar alma süreçlerini yavaşlatabilir ve iletişimi engelleyebilirken, takım odaklı bir yaklaşım daha hızlı kararlar alınmasına ve işbirliğine dayalı bir çalışma ortamının oluşturulmasına olanak tanır.

4- Pazarlama İnovasyonu

Pazarlama inovasyonu, hizmete sunulan bir ürünün tanıtım stratejilerine odaklanır. Pazarlama stratejisinde yapılan doğru bir değişiklik ürünün pazarda en ön sıraya yükselmesini sağlayabilir. Bu da yenilikçi bir bakış açısıyla ilerleyen bir iş geliştirme yöntemine ihtiyaç duyar. Bir ürünün ambalajı, amblemi, fiyatı, renkleri, tasarımı, sloganını veya pazarlandığı alanlarda yapılacak değişiklikler bu alanda yapılan yenilikleri kapsamaktadır. Bir şirket, bu yenilikçi bakış açısı sayesinde müşteri gözünde daha akılda kalıcı bir hale gelip sektörde büyük yankı uyandırabilir.

Genç hedef kitlelere yönelik bir ürünün pazarlanması için yapılan en büyük inovasyon örneklerinden biri, ürünün sosyal medya influencer'ları aracılığıyla veya popüler bir dizideki karakterin ürünü hikayeye dahil ederek tanıtmasıdır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.