Marka Tescili Nedir? Nasıl Marka Tescili Alınır?


Marka, bir ürün veya hizmetin piyasada temsil edilmesiyle ilişkilendirilen bir şirketin kimliğidir. Marka, kelime veya sembol gibi unsurlardan oluşabilir ve ürünü diğer üreticilerden ayırarak ürün sahibinin tanınmasını sağlar. Marka sahibi olan her şirketin markasını tescil ettirmesi gerekmektedir, marka tescili ne işe yarar ve nasıl edilir gibi diğer detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili, şirketlerin sundukları hizmetle piyasada yer alan kimliklerini yasal olarak koruma altına almasıdır. Piyasadaki birbirinin neredeyse aynısı olan ürünlerin çokluğu, müşterinin kafa karışıklığı yaratabilir ve bu esnada müşteri tescillenmiş marka üzerinden ürünü markası bilgisiyle diğerlerinden ayrıştırabilir.

Marka tesciline sahip şirketler, ürünlerinin satış, pazarlama, reklam, uygulama gibi tüm aşamalarına başka bir kişi veya şirketin dâhil olmasını hukuken engellemiş olur. Başka bir kişi veya kurum ürünleri pazarlayamaz, taklit edemez ve ürün üzerinden gelir elde edemez. Dolayısıyla her girişimcinin piyasaya sunmak istediği ürün veya hizmet için attığı adımlardan birisi marka tescilini almak olmalıdır.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Bir marka, belki de piyasada birçok benzeri olan ürünü piyasaya sürdüğü gerekçesiyle marka tesciline sahip olmayı göz ardı edebilir. Ancak, piyasada benzerleri olan bu ürün zamanla pazarlama stratejisi veya yenilenerek sahip olduğu farklılıklar sayesinde rakip ürünlerin önüne geçebilir. Piyasada kısa sürede dikkatleri üzerine çekecek olan marka, ürününün taklit edilerek çalınması tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Marka tesciline sahip olan şirket tüm bu tehlikelerden kendini bertaraf etmiş bir şekilde başarısını korumaya devam eder.

Tescillenmiş bir marka, işletmenin itibarını artırmaya yardımcı olarak müşterileri markaya çekmek ve marka sadakati oluşturmak için avantaj sağlar.

Bu da İlginizi Çekebilir: Marka İsmi Nasıl Bulunur? Marka İsmi Araçları

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından sağlanır. Gerekli belgeler ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuran şirketler değerlendirmeye alınarak 6-12 ay gibi bir zamanın sonunda marka tesciline sahip olabilirler. Bu sürecin sonucunda tescil yaptıran markalar 10 yıl süreli koruma hakkına sahip olurlar ve süre bitiminde yeniden başvurarak marka tescil süresini uzatabilirler.

Marka tescili için başvuru, bireyler tarafından yapılabileceği gibi, bu süreç aracı kurumlara da devredilebilir. Bu konuda uzman marka tescili yapan firmalar, verdiğiniz vekalet uyarınca tüm süreci sizin adınıza yönetir. Aksi halde marka tescil başvurusu süreçlerinde yapılan bir yanlış, başvuru iptaline neden olabilir. Tescil işlemleri hakkında yeterli deneyim ya da bilgiye sahip değilseniz, sürecin en sağlıklı şekilde işlemesi için bu yolu tercih edebilirsiniz.
 

Eğer marka tescili için başvuruda bulunmayı düşünüyorsanız izlemeniz gereken adımlar şunlardır;

Öncelikle bilmelisiniz ki marka tescil başvurusunu hem randevu alarak fiziksel ortamda hem de Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesi üzerinden online olarak yapabilmeniz mümkün.

Randevu alarak yüz yüze yapacağınız marka tescil başvurusu için eksiksiz bir şekilde iletmeniz gereken evraklar mevcuttur. Başvurunun bir kişi veya şirket tarafından yapılması mümkündür, fakat iki süreçte farklı belgeler talep edilmektedir.

Kişisel başvuru için gerekli belgeler;

  • Kimlik fotokopisi
  • Adres ve telefon gibi kişisel iletişim bilgileri
  • Varsa şahsı temsil eden logo, işaret vb. unsurlar
  • Vekaletname (Noter onayı gereki değildir)
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Şirket başvurusu için gerekli belgeler;

  • Vergi levhası fotokopisi
  • Şirketin imza sirküleri fotokopisi
  • Faaliyet belgesi
  • Varsa şirketi temsil eden logo, işaret vb. unsurlar
  • Vekaletname (Noter onayı gerekli değildir)
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka dekontu

Başvurusu eksiksiz yapılmış veya hakkına itiraz yapılmamış bir başvuru ortalama 8 ay içerisinde onaylanarak sicile kaydedilir. Başvuru sahibine "Marka Tescil Belgesi" verilir. Tescillenmiş bir marka başvuru tarihi itibariyle 10 yıllık geçerlilik süresine sahiptir. 10 yılın sonunda belgesini yenilemeyen kişi veya işletmeler, 10 yıllık sürenin sonunda markaları için hak iddia edemez.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.