Türk basınının usta kalemlerinden, Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya, 83 yaşında yaşamını yitirdi. Çetinkaya, bir süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle tedavi altındaydı. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle entübe edilen gazeteci, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Peki Hikmet Çetinkaya Kimdir? Mesleği Nedir? İşte detaylar…
Gazetecilik kariyerinde yarım asrı geride bırakan Hikmet Çetinkaya, mesleğe Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başladı. İzmir’de başlayan gazetecilik yolculuğu, onu yıllar içinde Cumhuriyet’in yayın koordinatörlüğüne ve en etkili köşe yazarlarından biri olmaya taşıdı. Türk basınında hem haberci kimliğiyle hem de cesur analizleriyle tanındı.
Çetinkaya’nın vefat haberinin ardından meslektaşları ve basın kuruluşları taziye mesajları yayımladı. Gazeteci Hasan Cemal, uzun yıllar birlikte çalıştığı Çetinkaya için, “Yine yaşlı hatıralarla baş başa kaldık, çaresiz” ifadelerini kullandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ise “Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet eden üyemiz gazeteci-yazar Hikmet Çetinkaya’yı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz” açıklamasında bulundu.
1942 yılında Balıkesir’in Edremit ilçesinde doğan Hikmet Çetinkaya, lise eğitimini Manisa Erkek Lisesi'nde tamamladıktan sonra gazetecilik mesleğine Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak adım attı. 1966’dan itibaren Türkiye'nin dört bir yanında yaptığı röportajlarla dikkat çekti.
1970'li yıllarda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin verdiği Hasan Tahsin Ödülü’nü üç kez kazandı. 1975’te Türk Dil Kurumu Basın Ödülü’ne layık görüldü. Uzun süre Cumhuriyet Gazetesi’nin İzmir temsilciliğini yaptıktan sonra 1990’ların başında İstanbul’a geçerek köşe yazarlığı ve yayın koordinatörlüğü görevini üstlendi.
Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu ve Cumhuriyet Yayın Kurulu üyeliklerinde bulunan Çetinkaya, gazetenin yaşadığı 1991-1992 ayrılığı sırasında İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu’nun yer aldığı grupla birlikte hareket ederek gazeteden ayrıldı. Ancak 1992’de gazete yönetimine geri döndü ve uzun yıllar köşe yazarlığını sürdürdü.
Hikmet Çetinkaya, gazetecilik yaşamı boyunca laiklik, tarikat yapıları, din-siyaset ilişkileri ve devlet içindeki örgütlenmeler üzerine birçok araştırma kaleme aldı. Bu çerçevede özellikle Fethullah Gülen cemaati üzerine yaptığı çalışmalar dikkat çekti. Ancak ironiyle, son yıllarında aynı konuda yazılar yazmış olmasına rağmen "FETÖ" davasında sanık olarak yargılandı.
2014 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görülen Çetinkaya’nın çok sayıda kitabı yayımlandı.
Cumhuriyet gazetesinin simge isimlerinden biri olarak anılan Hikmet Çetinkaya, gazeteciliğe ve düşünsel mücadeleye adanmış yaşamıyla hatırlanacak. Başta ailesi olmak üzere tüm basın camiasına başsağlığı diliyoruz.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur