Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün efsane başkanı Süleyman Seba, Türk futboluna hem oyuncu hem de yönetici olarak büyük katkılar sunmuş önemli bir spor adamıdır. Aynı zamanda MİT mensubu olan Seba, Beşiktaş’a olan bağlılığı, duruşu ve vizyoner liderliğiyle Türk spor tarihinde ayrı bir yer edinmiştir. Peki, Süleyman Seba kimdir, hangi okuldan mezun oldu, mesleği neydi ve neden hayatını kaybetti? İşte tüm detaylar...
5 Nisan 1926’da Sakarya’nın Hendek ilçesine bağlı Soğuksu Köyü’nde doğan Süleyman Rıza Seba, Abhaz kökenli bir Türk spor adamıdır. Futbolculuk kariyerine Beşiktaş altyapısında başlayan Seba, kısa süren profesyonel kariyerinin ardından kulüp yöneticiliği ve başkanlık görevleriyle adını Türk futbol tarihine yazdırdı. 1984-2000 yılları arasında tam 16 yıl boyunca Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanlığı görevini üstlendi.
İstanbul’a küçük yaşta gelen Seba, ilk olarak Galatasaray Lisesi'nde eğitim hayatına başlasa da daha sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne geçiş yaptı. Burada edebiyat öğretmeni Faruk Nafiz Çamlıbel’in etkisiyle edebiyata ilgi duydu. Lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde yükseköğrenimini sürdürdü. Ayrıca kısa süreliğine Mimar Sinan Üniversitesi Fransız Filolojisi bölümüne de devam etti.
Süleyman Seba, kariyerine futbolcu olarak başladı. 1946-1954 yılları arasında Beşiktaş forması giydi ve 185 maçta 44 gol attı. 1952 yılında Türkiye A Millî Futbol Takımı formasıyla da bir kez sahaya çıktı. Futbolculuğu bıraktıktan sonra Millî İstihbarat Teşkilatı’nda (MİT) görev yaptı ve İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde çalıştı. Spor yöneticiliğine adım atarak, 1984’te Beşiktaş başkanı seçildi ve 16 yıl bu görevi başarıyla sürdürdü.
Seba'nın başkanlığı döneminde Beşiktaş, futbol tarihinin en başarılı yıllarından birini yaşadı. Kulüp bu süreçte:
kazandı. Bu başarıların yanı sıra kulüp mali ve idari açıdan da gelişerek tesisleşme atağına girdi. BJK Plaza, Fulya Tesisleri, BJK Koleji ve BJK İnönü Stadı’nın 49 yıllığına kulübe devri gibi önemli projelere imza atıldı.
Süleyman Seba, uzun süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle 13 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. 88 yaşında vefat eden Seba, İstanbul Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Vefatının ardından Beşiktaş camiası ve Türk spor dünyası büyük bir yas yaşadı.
Süleyman Seba, Beşiktaş tarihinin Hakkı Yeten ile birlikte iki onursal başkanından biri olarak kabul edilmiştir. 2000 yılında başkanlık görevini bırakmasının ardından, anısına İstanbul Akaretler’deki Spor Caddesi'nin adı “Süleyman Seba Caddesi” olarak değiştirildi. Onun yönetim anlayışı, dürüstlüğü ve vizyonu hem Beşiktaşlılar hem de tüm futbolseverler tarafından örnek alınmaya devam etmektedir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur