Emekli Maaşından Yapılan Kesintiler Nelerdir?


Ülkemizde çalışan milyonlarca insanın hayali emekli olmaktır. Emekli maaşıyla geçireceği günleri planlayanların ve emekli maaşı alan herkesin emekli maaşı kesintileri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Emekli maaşından kesinti olur mu? Hangi durumlarda emekli maaşından kesinti olur? Tüm bu soruların cevaplarını güncel verilerle rehberimizde yanıtlamaya çalıştık.

Emekli maaşlarını çekmeye giden vatandaşlar, maaşlarının eksik olduğunu fark edince hayal kırıklığına uğruyorlar. Emeklilik primleri ödendikten sonra emekli olan bir kişinin bankadaki maaşından ilaç, muayene, sağlık hizmetleri için kesintiler yapılabiliyor. İşte nedenleriyle birlikte emekli maaşından yapılan kesintiler;

Emekli Maaşından Kesinti Neden Olur?

İlaç Kesintisi: Katılım payı, ilaç ve muayene katılım payı olarak da bilinir. Emeklilerden ilaç katılım payı %10 oranında kesilir ve bu pay emekli maaşlarından düşülür. Ayrıca, her bir reçete için; 3 kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı alınır. İlaç katılım payları genellikle ilaçların alındığı tarihi takip eden ödeme dönemindeki aylıklardan kesilir, ancak bazen birkaç ay sonra da kesilebilir.

Muayene Katılım Payı Kesintisi: Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayeneleri için katılım payı alınmayacaktır. Diğer sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayeneleri için uygulanacak katılım payı tutarları aşağıda belirtilmiştir: İkinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında 6 TL, özel sağlık hizmeti sunucularında ise 15 TL, emeklilerin aylıklarından kesilecektir.

Haciz Kesintisi: Emekli maaşlarından yapılan haciz kesintisi, emeklilik türüne göre (SGK, Bağkur, Memur Emeklisi) değişiklik göstermez. Memur emeklileri 5434 sayılı Kanun’a tabidirler. SSK, Bağ-Kur, Kamu, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşlarına ise rızası olmazsa haciz konulamaz. Ancak, SGK'nın emekliden, SGDP gibi bir alacağı varsa emekli maaşları haczedilebilir. Dolayısıyla, SGK’ya borcu olan ve emekli maaşı alan emeklilerin maaşlarının dörtte biri (%25) haczedilebilmektedir.

Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi: Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bu kesintinin %24,5'i işveren payından oluşur ve işverenin ödemesi gereken tutarı temsil eder. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır. Ayrıca, toplam %32'lik kesintinin %30'u Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamındadır. Kalan %2'lik kısım ise iş kazası ve meslek hastalıkları primidir.

Vergi Kesintisi: Emekli maaşlarından vergi kesintisi yapılmaz. Ancak sigortalı olarak çalışan kişilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılır. Bu kesinti oranları şöyledir: İşveren tarafından ödenen SGDP payı %24,5, çalışanın ödediği SGDP payı ise %7,5'tir, bu da toplamda %32 SGDP payı ödenmesi anlamına gelir.

Eleman.net Maaş Hesaplama Robotu ile maaşınızı netten brüte, brütten nete çevirin. Brüt maaşınızdan yapılan yasal kesintileri öğrenin. Yasal kesintilerin toplamını hesaplayın. Hesaplama yöntemleri hakkında detaylı bilgi alın.

Bankalar Emekli Maaşına Haciz Koyabilir mi?

Emekli maaşı, kişinin uzun çalışma sürelerinin ardından yaşlılık döneminde geçimini sağlayabilmesi için bağlanır. Bu sebeple, emekli izin vermediği sürece nafaka ve SGK borçları dışında kesinti yapılamaz. Kredi ve kart ödemeleri gecikse bile bankaların emekli maaşına haciz ve bloke koyma yetkisi bulunmamaktadır. Bunun yerine, bankalar emeklinin evine icra gönderme hakkına sahiptir. Ancak, her eşyadan birden fazla olmadığı sürece icra işlemi gerçekleştirilemez.

Bu da İlginizi Çekebilir: Emeklilerin Yapabileceği İşler Nelerdir?

Emekli Maaşının Yüzde Kaçı Haczedilebilir?

Emekli maaşı, yasalar tarafından belirlenen bir oranda bloke edilebilir ve hacze konu olabilir. Haciz için belirlenen oranlar, kişiyi fakirleştirmeyecek düzeyde olmalıdır. Emekli maaşı, hangi amaçla olursa olsun yalnızca %25 oranında haczedilebilir. Tüm emekli maaşları için haciz oranı, nitelik ve miktarından bağımsız olarak %25 olarak sabitlenmiştir.

Emekli Maaşı Kesinti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emekli maaşından yapılan kesintileri sorgulamak için maaşı aldığınız bankadan veya e-devlet üzerinden detaylı kesinti bilgisi alabilirsiniz. Emeklilik türünüze göre Emekli Ödeme Bilgileri kısmından emekli maaşınızdaki kesintileri öğrenebilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.