Askerlik çağına gelen vatandaşların sıkça karşılaştığı konulardan biri de yoklama kaçağı durumudur. Peki, yoklama kaçağı ne demek? 2025 yılı yoklama kaçağı cezası ne kadar? İşte detaylar…
Türkiye’de askerlik yükümlülüğü 7179 sayılı Askeralma Kanunu ile düzenleniyor. Kanuna göre askerlik çağına gelen her erkek vatandaş yoklama işlemlerini yaptırmakla yükümlü. Ancak çeşitli sebeplerle bu işlemleri zamanında yaptırmayan kişiler "yoklama kaçağı" olarak adlandırılıyor.
Son yıllarda bedelli askerlik uygulamasının yaygınlaşması, yoklama kaçağı konusunu daha da gündeme getirdi. Peki yoklama kaçağı olmak ne anlama gelir? Cezası nedir? Yoklama kaçağı biri çalışabilir mi, yurt dışına çıkabilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...
Yoklama kaçağı; askerlik çağına gelen bir yükümlünün, bağlı bulunduğu askerlik şubesine müracaat etmeyerek sağlık muayenesini yaptırmaması ve mazeret beyan etmemesi durumunda oluşan durumdur.
Askeralma Kanunu’nun 3. maddesine göre;
Yoklama kaçağı durumundaki kişilerin tespiti şu şekilde yapılır:
2025 yılı itibarıyla yoklama kaçağına uygulanan idari para cezası yeniden değerleme oranına göre belirlenmiştir. Cezalar şu şekildedir:
Durum |
Kendiliğinden Gelenler |
Yakalananlar |
---|---|---|
Yoklama Kaçağı |
Günlük 46,32 TL |
Günlük 92,65 TL |
Bakaya |
Günlük 46,32 TL |
Günlük 92,65 TL |
Cezalar tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmek zorundadır. Ödenmezse hakkında icra takibi başlatılır.
Yoklama Kaçağı Hapis Cezası Var mı?
Yoklama kaçağı veya bakaya durumunda, öncelikle idari para cezası uygulanır. Ancak bu durum devam ederse ve kişi yakalanırsa veya kendi gelirse, aşağıdaki cezalar gündeme gelir:
Bu hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir, ertelenebilir ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) uygulanabilir.
Yoklama Kaçağı Bedelli Askerlik Yapabilir mi?
Yoklama kaçağı veya bakaya kalanlar da bedelli askerlikten yararlanabilir. Ancak bedelli askerlik başvurusunda bulunurken ek bir bedel ödemeleri gerekir.
Ek bedel, kişinin yoklama kaçağı veya bakaya kaldığı sürenin her bir yılı için memur aylık katsayısının 40.000 ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Yoklama kaçağı olanların sigorta kaydı yapılabilir, SGK bildirimi yapılmasında yasal bir engel bulunmaz. Ancak bazı işverenler askerlik durumu nedeniyle işe alımda sorun çıkarabilir. Ayrıca kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kimlik kontrolünde yoklama kaçağı durumu tespit edilirse işlem yapılabilir.
Anayasaya göre, yoklama kaçağı olunduğu için doğrudan bir yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaz. Ancak kişi hakkında mahkeme kararıyla adli kontrol kapsamında yurt dışına çıkış yasağı konulmuşsa bu farklı bir durumdur. Yoklama kaçağı olan biri, hakkında adli bir karar yoksa yurt dışına çıkabilir.
Yoklama kaçağı cezası ödenmezse, ceza Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun gereğince icra takibine konu edilir. Faiz ve ek masraflar nedeniyle ödenmesi gereken tutar artar. Bu yüzden cezayı zamanında ödemek avantajlıdır.
Yoklama kaçağı durumu hem hukuki hem de maddi sonuçlar doğurur. İdari para cezası, hapis riski veya ek bedelli askerlik ücreti gibi yaptırımlarla karşılaşmamak için askerlik işlemlerinizi zamanında tamamlamanız büyük önem taşıyor.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur