Ev hapsi, diğer adıyla konutu terk etmeme tedbiri, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109. maddesinde yer alan adli kontrol tedbirlerinden biridir. Özellikle tutuklamaya alternatif bir koruma önlemi olarak uygulanan bu yöntem, kişinin konutunda kalmasını zorunlu kılar. Peki ev hapsi kimlere verilir, ev hapsi nasıl uygulanır, ev hapsinin ihlali ne gibi sonuçlar doğurur, gibi sorulara yanıt vererek ev hapsi hakkında kapsamlı bir rehber sunacağız.
Ev hapsi, adli merciler tarafından suç şüphesi altındaki kişi hakkında uygulanan, şüpheli ya da sanığın belirlenen konutu izin almadan terk etmesini yasaklayan bir adli kontrol tedbiridir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109/3-j maddesine göre, kişinin belirlenen adresinde gözetim altında tutulması esasına dayanır.
Bu tedbirin amacı; kişinin kaçmasının, delilleri yok etmesinin, tanıkları etkilemesinin ya da adaleti sekteye uğratacak başka davranışlar sergilemesinin önüne geçmektir.
Ev hapsi kararını, soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimi, kovuşturma aşamasında ise mahkeme verir. Karar, Cumhuriyet savcısının talebi üzerine veya re’sen alınabilir. Ev hapsine ilişkin tedbirin kaldırılması veya değiştirilmesi de yine hâkim veya mahkeme kararıyla mümkündür.
Ev hapsi kararının verilebilmesi için bazı koşulların varlığı aranır:
Bu koşulların somut olayda geçerli olması durumunda, tutuklama gibi daha ağır bir yaptırıma başvurulmadan ev hapsi uygulanabilir. Çünkü CMK’ya göre asıl olan adli kontrol, istisna olan ise tutuklamadır.
Ev hapsi uygulaması, çoğu zaman elektronik kelepçe takılmasıyla denetlenir. Bu kelepçe sayesinde şüpheli veya sanığın konut dışına çıkıp çıkmadığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından sürekli izlenir.
Bu da ilginizi çekebilir: Siber Suç Nedir, Cezası Ne Kadardır? 2025’te Siber Suçların Maliyeti Ne Kadar Oldu?
Ev hapsinin süresi, yargılamanın süresine göre belirlenir. Belirli bir zaman sınırı olmamakla birlikte:
Ev hapsi kararı, genellikle aşağıdaki kişiler hakkında verilebilir:
Ev hapsi hemen her suç tipi için uygulanabilir ancak genellikle;
Ev hapsinde geçen süre, ileride verilecek hapis cezasından mahsuba tabi tutulabilir. Yani:
Bu durum, cezanın infazında önemli bir avantaj sağlar.
Ev hapsi yükümlülüğü ihlal edilirse;
Ev hapsi kararına karşı, şüpheli veya sanığın avukatı;
İtiraz dilekçesinde; tedbirin haksız veya ölçüsüz olduğu, şüpheliye zarar verdiği, başka adli kontrol tedbirleriyle amacına ulaşabileceği yönünde gerekçelere yer verilmelidir.
Ev hapsi, ceza adalet sisteminde özgürlüğü sınırlayan ancak tutuklamadan daha hafif bir koruma tedbiri olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle tutuklamanın ağır sonuçlarını önlemek, kişinin hem özgürlük hem de toplum düzeni açısından denetim altında tutulmasını sağlamak amacı taşır.
Bu tedbir sayesinde:
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.