En Sık Yapılan Beden Dili Hataları


İletişimdeki güçlü araçlardan biri olarak kabul edilen beden hareketleri, kişinin kendini ifade etmesinde rol oynar. Beden dili hareketleri, yeri geldiği zaman düşüncelerin aktarılmasında sözlü iletişimden daha önemli olabilir. Göz teması, jest ve mimikler sık kullanılan beden hareketleri arasındadır. Beden dilinin önemine dair öne çıkan başlıkları içeriğin devamında bulabilirsiniz.

Beden Dili Nedir?

Beden dili; yüz, göz hareketlerinin yanında jest ve dokunma yolu ile iletişim kurmak demektir. Sözsüz iletişim olarak tanımlanan beden dili hareketleri; duygu, düşünce ve niyetleri ifade etmeye yardımcı olur. Temel beden dili hareketleri şunlardır:

  • Yüz hareketleri: Kaş çatma, gülümseme, somurtma öne çıkan yüz hareketleri arasındadır.
  • Göz hareketleri: Beden dilinde göz kırpma, göz teması kurma ve göz bebeklerinin büyümesi genel göz hareketleri içerisindedir.
  • Jestler: Çeşitli durumlarda kullanılan el, kol hareketleri jestler olarak tanımlanır.
  • Dokunma: Sarılmak, el sıkışmak gibi hareketler dokunma yoluyla iletişime örnektir.

Beden Dili Neden Önemlidir?

Beden dili, iletişimde duyguları ifade etme ve söylenen mesajları güçlendirme açısından önemli olarak kabul edilir. Beden dilinin iletişimdeki önemi şu maddelerle özetlenebilir:

  • Beden dili, sözlü iletişimi çeşitli hareketlerle destekler. Bu, iletişime bütünlük kazandırır. Beden dili ve söylemleri uyumlu olan kişilerle güçlü iletişim gerçekleştirmek mümkün olur.
  • Beden hareketleri ile desteklenen iletişim, kişilerle sağlıklı ilişkiler kurmayı sağlar.
  • Beden dili, karşıdaki kişinin niyetini anlamak adına önemli ipuçları edinmeye yardımcı olur.
  • Beden dilini iyi kullanmak; iş görüşmelerinde, sosyal ve duygusal ilişkilerde daha başarılı olmaya katkı sunar.
  • Beden dili, özgüveni ve cesareti temsil eder. Beden dilini doğru kullanan kişiler, karşı tarafı daha kolay ikna edebilir.
  • Beden hareketleri, karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerini daha iyi anlamaya zemin hazırlar.
  • Beden hareketleri vasıtasıyla karşıdaki kişiyle güven, samimiyet ve yakınlık bağları geliştirmek mümkün olur.

Beden Dili Kullanımında Sık Yapılan Hatalar

Sunumlarda, görüşmelerde veya toplantılarda yapılan beden dili hataları kişilerin yanlış anlaşılmasına, özgüvensiz görünmesine sebep olabilir. Beden dili kullanımında en sık yapılan hatalar şunlardır:

Kolları ve Bacakları Kavuşturmak

Konuşma esnasında kol ve bacakların kavuşturulması, sıkça gerçekleştirilen beden dili hatalarındandır. Bu, karşıdaki kişiye savunmaya geçmiş duygusunu yansıtır. Beden dili ellerin birleştirilmesi hareketi ise kapalılık ve reddetme duygularını çağrıştırır. Elleri yumruk haline getirmek sıkıntılı hissedildiğini, elleri göğüste çapraz birleştirmek ise tekliflere kapalı olunduğunu ifade eder.

Göz Temasından Kaçınmak

Beden dilinde göz temasından kaçınma, özgüven eksikliği şeklinde yorumlanır. Göz teması kurmamak, suçluluk ve utangaçlık hissi gibi ifadelerin belirtisi sayılır. Bunun yanı sıra göz temasından kaçmak; pek çok toplumda ilgi eksikliği, saygısızlık, yalan söyleme ve aldatma şeklinde yorumlanır. Ayrıca konuşurken beden dilinde göz kırpma aldatma ile ilişkilendirilebilir.

Omuzları Düşürmek

Bir görüşmede veya sosyal ortamda omuzları düşürerek sohbete devam etmek, mutsuzluk ve güven sorunları ile bağdaştırılır. Omuz düşüklüğü çoğu durumda üzüntü, depresyon ve moralsizlik ifadesidir. Bunun yanında omuzları düşürmek, yorgunluk ve bitkinlik şeklinde de algılanabilir.

Dudak Isırmak

Beden dilinde dudak ısırmak, kaygı ve endişe gibi olumsuz duyguları çağrıştırır. Sohbet sırasında dudaklarını ısıran kişiler, kararsızlık ve belirsizlik gibi duygular içinde olabilir. Ek olarak dudak ısırma yüz kızarıklığı, göz teması eksikliği ile birleştiğinde utangaçlık ve güvensizlik işareti olarak algılanabilir.

Burun Kaşımak

Beden dilinde burun kaşımak, farklı kültürlerde yalan ve aldatma gibi olumsuz anlamlara yorulabilir. Burun kaşımak; kaş çatma, elleri yumruk yapma ile birlikte görüldüğünde kişinin rahatsız ve kaygılı olduğuna dair işaret olabilir. Kafa ve burun kaşıma birlikte yapıldığında kişinin kararsızlık yaşadığı düşünülebilir.

Ayak Bileklerini Sandalyeye Sarmak

Beden dilinde ayak hareketleri de farklı anlamlar taşır. En sık yapılan beden dili hatalarından biri, ayak bileklerini sandalyeye sarmaktır. Bu, güvensizlik ve rahatsızlık gibi olumsuz durumlar içinde olmayı gösterir. Kapalı ve reddedici bir tutum şeklinde yorumlanan ayakları sandalyeye sarma, aynı zamanda kendini yetersiz hissetme ve can sıkılması gibi anlamlara da gelir.

Sürekli Kıpırdanmak

Beden dilinde çokça yapılan hareketlerden biri, sürekli kıpırdanmaktır. Bu hareket, gergin ve heyecanlı hissetme işareti olabilir. Bunun yanında bacakları çapraz hale getirip sürekli kıpırdanmak, rahatsızlık hissetme şeklinde yorumlanır. Sürekli kıpırdanma hali, dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu yaşandığına dair bir belirti anlamına da gelebilir.

Gülümsemeyi Unutmak

Biriyle konuşurken gülümsememek, öfke ve kin gibi anlamlara gelebileceği gibi üzüntü, depresyon gibi duyguları çağrıştırabilir. Gülümsemeden konuşmak, endişeli ve kaygılı bir ruh hali mesajı verebilir. Buna ek olarak gülümsemeyi unutmak, her şeye karşı reddedici ve olumsuz bir tavır takınma şeklinde de algılanabilir.

Beden Dili Çözümlemelerine Örnekler

Beden dili iletişiminde yapılan farklı hareketler özel anlamlar taşır. Siz de karşınızdaki kişinin beden dilini inceleyerek onun sohbet esnasındaki duygu ve düşüncelerini analiz edebilirsiniz. Beden dili çözümlemesine örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Beden dilinde el hareketleri aşırı şekilde yapıldığında bu, tedirginlik ve bir şeyler saklama anlamı taşır.
  • Bir görüşme esnasında saate sıkça bakan kişiler; tedirgin, sıkılmış veya aceleci olabilir.
  • Kollarını bağlayarak konuşmayı dinleyen kişiler, anlatılanları kabul etmiyor olabilir.
  • Görüşme sırasında kalemle oynayan kişiler, konuşmasını kafasında planlıyor veya bir şey için zaman kazanmaya çalışıyor olabilir.
  • Sohbet sırasında size eğilen kişiler, sizi dinlemekten hoşlanıyor demektir.
  • Zayıf el sıkmak özgüven eksikliği, güçlü ek sıkmak ise otorite sorunu olarak tanımlanabilir.
  • Konuşma sırasında omzunuza veya kolunuza dokunan kişiler, size karşı güven ve şefkat duygusu besliyor demektir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.