Nasıl pazarcılık yapılır? Pazarda satış yapmanın ipuçları ile kazancınızı artırın. Pazarda başarılı olmak için gereken stratejileri ve taktikleri keşfedin.
Pazarda satış yapmak doğru maliyet hesaplaması yapıldığında fazlasıyla karlı olabilir. İnsanların alışveriş için en çok tercih ettiği yerlerden olan pazarlarda satış yapmak istiyorsanız bazı şartları karşılamanız gerekir. Bu içerikte pazarcılık mesleğini nasıl yapabileceğinize dair ihtiyacınız olan tüm ipuçlarını bulabilirsiniz.
Pazar esnafı olarak hizmet veren kişilerin kazançları satış yaptığı yere ve ürüne göre değişir. Meyve, sebze, bijuteri, giyim, ayakkabı gibi birçok farklı ürünün kar marjı değişkendir. Meyve ve sebze gibi yiyecek mamullerini satanlar sürümden kazanırken diğer ürünleri satanlar daha çok kar marjı elde edebilir. Pazar yerini açtığınız yerin yoğunluğuna, sezona, maliyetlere göre kazancınız farklılaşır. Haftanın 5-6 günü farklı pazar yerlerinde hizmet vererek iyi bir gelir elde etmeniz mümkün olabilir.
Bu da İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Küçük İşletme Fikri
Türkiye’de ticaret yapmak istiyorsanız her işte olduğu gibi pazacılıkta da vergi mükellefi olmanız gerekir. Belirli bir sermayeniz varsa ve bu işe uygun olduğunuzu düşünüyorsanız pazarcı olabilirsiniz. Belediyelerin pazarda satış yapmak için gereken şartlar listesinde yer alanlar sizde varsa resmi başvurularınız onaylandıktan sonra işe başlayabilirsiniz. Belediyelerden pazar yeri kiralayarak pazar esnafı olmak istiyorsanız gerekenler şunlardır:
Birçok belediyede daha önce pazarcılık yaparken tahsis iptali yapılması, belirli suçlardan uzun süreli hapis yatmak, sahtecilik, dolandırıcılık gibi güveni kötüye kullanmaya dayalı suçlara karışanlara izin vermez.
Bu da İlginizi Çekebilir: Müşteri Sadakatini Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?
Semt ve üretici pazarları ile ilgili durumlar “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” ile düzenlenir. Kanuna göre bu pazarlar belediyeler ile belediyelerin %50’sinden fazla hissesi olan iştirakler tarafından kurulur. Gerçek yada tüzel kişiler semt ve üretici pazarı kuramaz fakat burada tezgah kiralayarak faaliyet gösterebilir.
Pazar yerinin lokasyonu, imarı, kuruluş günü belediyeler tarafından belirlenir. Üreticilerin kendi ürettiği malı direkt olarak halka sunduğu yerler üretici pazarıdır. Üreticiler ile pazarcıların malını sattığı yerler semt pazarı olarak adlandırılır. Her iki kategoriye giren satış alanları halk arasında “pazar” olarak adlandırılır. Tüm bu Pazar yerleri belediyelerin imar planında yer verilen lokasyonlarda kurumun düzenlemeleri ile açılır. İmar planına dahil edilen lokasyonun ulaşım imkanı, çevredeki pazar sayısı, tüketici sayısı gibi farklı unsurlar değerlendirmeye alınarak özel alan belirlenir.
2023 yılı itibari ile büyükşehir pazar esnafları dahil tüm pazarcılar basit usulde vergilendirilmeye başlamıştır. Bu nedenle pazarcılar basit usulde vergilendirildiği için yıllık hadlere göre basit usulden vergi öder. Yıllık hadleri aşan esnaflar gerçek usulden vergilendirilir. Örneğin 2024 yılında yıllık satış ile hasılat tutarı 690.000 TL’yi aşmayan pazarcılar basit usulde vergi öderken bunun üzerinde kazananlar gerçek usulde vergi öder. Bu durumda basit usulde vergilendirilen pazarcılar gelir vergisinden istisnadır. Gerçek usulde vergilendirilme sınırına ulaşan esnaflar ise yıllık vergi dilimlerine göre beyanname verip ödeme yapar.
Bu da İlginizi Çekebilir: 2024 Gelir Vergisi
Pazar yerlerinde tezgah kiralamak için belediyeden belge alınması gerekir. Pazarda dolaşırken gördüğünüz bütün ürünler için esnaf ürün türü belirterek izin alır. Belediyeye Pazar tezgahı kiralamak için başvuru yaparak sizden istenen belgeleri teslim edip sizde esnaf olabilirsiniz. Belediyenin tezgah ölçüsü üzerinden belirlediği ücretleri düzenli olarak ödeyerek, kurallara uyarak sorunsuz satış yapabilirsiniz.
Pazar tezgahını kiraladığınız süre boyunca kullandığınız alan sizin üzerinize zimmetlidir. Bu nedenle zabıtalar tarafından ceza yemeniz mümkün değildir. İzinli ve belgeli şekilde satış yaparak, belirttiğiniz ürünün dışına çıkmayarak sahip olduğunuz yeri koruyabilirsiniz. Pazar yeri tezgahlarına başvuru sayısı çok olduğu için belediye size hemen bir yer temin etmeyebilir. Bu durumda sıraya alınarak pazar tezgahlarında yer boşaldığında öncelik durumuna göre kiralayabilirsiniz.
“Pazarda tezgah kiralamak ne kadar?” sorusunun yanıtı ise her belediyede değişkendir. Belediyeler pazaryeri potansiyeline göre yarım metreden 1.5 metreye kadar birçok farklı ölçü için yıllık kira tutarı belirler. Bağlı olduğunuz belediyelerden ücret tutarlarını net bir şekilde öğrenmeniz mümkündür.
Pazarcılık yapmak için gerekli belgeler şunlardır:
Üretici pazarı için ekstra belgeler:
Pazarcılık mesleğine uygun olan sosyal ve müşteri ilişkileri iyi olan bir kişi ticari yeteneği varsa bu işten yüksek meblağlar kazanabilir. Özellikle pazar yerinin olduğu semt ve mahallelerin hangi ürünlere daha çok rağbet ettiğini fark edip bu alanda yatırım yapan kişiler kazançlı çıkabilir. Pazar yerinde çorap satmak bile sürümden kazandırarak kişinin çok fazla gelir elde etmesini sağlayabilir. Tabi ki kampanyalar, müşteri iletişimi, dikkat çekmek, pazarlama taktiklerini de kullanıp rakiplerini geride bırakması önemlidir.
Kendiniz için karlı olabilecek bir meslek arıyorsanız Eleman.net meslekler platformuna göz atıp maaş ve kazançlar hakkında daha fazla fikir edinebilirsiniz.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.