Yeşil Ofis Nedir?


Yeşil Ofis, ofislerde uygulanan bir tasarruf ve iyileştirme programıdır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından insanlığın doğal kaynaklar üzerindeki baskısını azaltmak için geliştirildi. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından ilk olarak ortaya atılan Yeşil Ofis kavramı, insanlığın doğal kaynaklara olan baskısını azaltmayı amaçlayan stratejik bir yaklaşımı ifade ediyor. Peki, günümüzde iş yerlerinde popülerleşen yeşil ofis uygulamaları nelerdir? Yeşil ofis sertifikası nasıl alınır? Cevaplar eleman.net İş Rehberi’inde…

Yeşil Ofis Uygulamaları Nelerdir?

Enerji Verimliliği: Ofislerde enerji tasarrufu sağlayacak önlemler alınması, enerji verimli aydınlatma ve elektronik ekipmanların kullanılması yeşil ofis olma yolunda atılacak ilk adımlardır. Günün çoğunluğunu ofis dışında geçirecekler için ofisten çıkmadan önce bilgisayarın kapatılması için yapılacak hatırlatmalar veya ofiste gün ışığından yararlanmanın esas alındığı ve uygulandığı bir ofis ortamı kurarak enerji tasarrufu sağlanabilir.

Su Tasarrufu: Su tasarrufu sağlayacak armatürlerin ve cihazların kullanılması, su kaçaklarının düzeltilmesi, bahçe sulama sistemlerinin verimli hale getirilmesini sağlayarak iş yerinizde büyük oranda su tasarrufu elde edebilirsiniz.

Atık Yönetimi: Yeşil ofis olmanın bir diğer önemli kriteri de iyi bir atık yönetim politikası uygulamaktan geçer. Geri dönüşümlü malzemelerin kullanımı, atıkların ayrıştırılması ve geri dönüşüme yönlendirilmesi, azaltılabilir atıkların azaltılmasını sağlayarak ve çalışanları bu sistemin sürdürülebilirliği konusunda bilinçlendirerek başarılı bir atık yönetimi sağlayabilirsiniz.

Ulaşım: Çalışanların toplu taşıma veya bisiklet gibi çevre dostu ulaşım araçlarını kullanmaları teşvik edebilirsiniz. Teşvikin geçerliliği için ekipman, bütçe desteği sağlayabilirsiniz. Çevre dostu ulaşım sisteminin benimsenmesi durumunda uzun vadeli pozitif kazanımlar elde edebilirsiniz. Özellikle küçük şehirde bir işletmeyseniz mikro ulaşım çözümlerini hemen çalışanlarınızla uygulamaya başlayabilirsiniz.

Ofis Malzemeleri: Post-it, not defterleri gibi el altında bulunan ofis materyalleri farkında olunmadan gereksiz yere kullanılıyor. Küçük olmasından dolayı dikkat edilmemesine rağmen daha fazla israf ediliyor. Geri dönüşümlü kağıt kullanımı, çevre dostu temizlik ürünleri tercih edilmesi, fazla ambalajlı ürünlerin kullanımının azaltılması zamanla gözle görülür bir tasarruf sağlamış olursunuz.

Çevre Dostu Politikalar: Çevre dostu politikaların benimsenmesi ve uygulanması, çalışanların çevresel konularda farkındalığının artırılması için eğitimler, etkinlikler düzeyebilirsiniz. Böylece çalışanların hem iş hayatında hem de gündelik hayatlarında çevre dost pratikler edinebilmelerini sağlayabilirsiniz.

Yeşil Alanlar: Ofis içinde veya çevresinde yeşil alanların oluşturulması, bitki yetiştirilmesi çalışanların dinlenme ve çalışma alanlarında sürdürülebilir yaşama aşinalık kazanmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sağlanması istenen bu köklü değişim içten benimsenerek yaşam pratiği haline gelebilir.

Yeşil Ofis Sertifikası Nasıl Alınır?

Yeşil Ofis programına katılmak ve Yeşil Ofis sertifikasını alabilmek için WWF-Türkiye ile iletişime geçerek detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak gerekmektedir. Programa katılan ofislerde iyileştirilmesi hedeflenen alanlar belirlenir ve bu alanlar için rakamsal hedefler konulur. Ayrıca, çevre yönetim sistemi oluşturulur. Çalışanların konuya sahip çıkması için şirketler iç iletişim faaliyetleri yürütürler. Yeşil Ofis sözleşmesine tabi olan kurumlar, üç ayda bir hedeflerini ve ilerlemelerini rapor ederler. Bir yılın sonunda yapılan denetimler sonucunda Yeşil Ofis diploması verilir ve kurumlar Yeşil Ofis logosunu kullanabilirler.

Bu da İlginizi Çekebilir: Her Ofiste Bulunan Kişilik Tipleri

Yeşil Ofis Sertifikası Alan Dünya Markaları

Dünya, çalışma koşullarını güncelleyip enerji sistemlerini yenileyerek sürdürülebilir gelecek adına yeşil ofis hareketine entegre olmuş durumda. Çevre dostu girişimleri ile yeşil ofis uygulamalarında öncü olan ünlü şirketler ve çalışmalarından bazı örnekler ise şöyle:

IKEA

Ikea’nın 2017 yılında, dünyadaki sürdürülebilir binaları derecelendiren BREEAM sertifikası alan Malmö’deki merkez ofisi Hubhult, İskandinavya’nın da en sürdürülebilir binası seçilmiş.

ADOBE

Öncü yazılım ve teknoloji şirketlerinden Adobe, uzun yıllardır çevre dostu ofis uygulamaları ile de öne çıkıyor. Tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi ofis binasında enerji tasarruf sistemleri kuran Adobe, çatılara kurduğu güneş enerjisi sistemleri ile binaların enerjisini büyük oranda yenilenebilir sistemlerden sağlıyor.

PATAGONIA

Outdoor spor markası Patagonia, ham maddeden üretime, taşımadan mağazalarına, sürecin her aşamasında çevre dostu, etik ve sorumlu bir marka. California’daki global ana merkezlerini eski bir itfaiye binasından dönüştüren şirket, çıkan tüm inşaat atığını dönüştürüp yenilemeyi de %98.5 oranında geri dönüştürülmüş çelik ile yapmış.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.