Bulaşıkçı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Bulaşıkçı
  3. Nedir?
Bulaşıkçı

Bulaşıkçı nedir? Bulaşıkçı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Bulaşıkçı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bulaşıkçı Nedir?, Nasıl Olunur?

Görev aldığı firmada kirlenen her türlü bulaşığın hijyenik biçimde temizlenmesinden sorumlu olan kişidir yanıtı verilebilir. Personeline veya müşterilerine yiyecek ve içecek servisi yapan her türlü işletmede görev alabilen bulaşıkçılar benzer ortamlarda çalışır. “Bulaşıkçı ne demek?” diye merak ediyorsanız, bu tanımın; kendileri için ayrılan alanda, bardak, tabak, çatal ve tencere gibi mutfak ürünlerini elle veya bulaşık makinesi yardımıyla temizleyen kişilere verilen mesleki unvan olduğunu söylemek mümkündür.

Bulaşıkçı Ne İş Yapar?

“Bulaşıkçı nedir?” sorusunun yanıtının ardından bu kişilerin yaptığı işlerin niteliği de merak edilir. Bulaşıkçılar için belirlenen görev tanımları ise şu çerçevede şekillenerek kendini gösterir:

  • Doğru malzemeyi kullanarak mutfak ürünlerini kirlerinden arındırmak,
  • Gıda ve hijyen kurallarına uygun çalışmak,
  • Bulaşık makinesine ürünleri yerleştirip, makinede yıkanan ürünleri boşaltmak,
  • Bulaşıkları kurulayarak yerlerine yerleştirmek,
  • Titiz, dikkatli ve ekip çalışmasına uyumlu çalışmak,
  • Sorumluluk bilinci ile hizmet vermek,
  • Uzun süre ayakta çalışmaya uygun olmak,
  • Çalışma alanını düzenli ve temiz tutmak.

“Bulaşıkçı ne iş yapar?” diye merak ediyorsanız, yukarıdaki görevleri yerine getirdiği söylenebilir. Ancak bu bulaşıkçı sorumluluklarına ek olarak, firmaların talep ettiği farklı görevler de olabilir.

Bulaşıkçı Nasıl Olunur?

“Bulaşıkçı kime denir?” sorusunun yanıtından ve bu pozisyonda çalışanların yaptıkları işlerden sonra ilgili alanda çalışmak için yapılması gerekenler de merak konusu olur. Bulaşıkçı olmak için gereken şartlar arasında belirli bir eğitim veya tecrübe düzeyi aranmaz. Ancak bazı şirketler, deneyimli adaylarla yollarına devam etmek ister. Mutfak, gıda ve temizlik gibi alanlarda düzenlenen çeşitli kurslara katılarak sertifika almaya hak kazanan adaylar bulaşıkçı olarak çalışmak için avantaj elde edebilir.

Bulaşıkçı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Bulaşıkçı olmak için gerekenler, hizmet verilecek şirketin iş prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak bu kişilerin; sorumluluk sahibi, titiz ve kişisel hijyenlerine önem veren bireyler olmaları beklenir. Ekip çalışmasına uyumlu ve kimyasal temizlik malzemelerine hakim adaylar da bulaşıkçılık pozisyonu için öne çıkar. “Bulaşıkçı nerede çalışır?” sorusunun verilecek yanıt çeşitlilik gösterdiği için, bu pozisyonda görev yapmak adına gereken koşullar da farklılık gösterir. Firmadan firmaya bulaşıkçılarda aranan genel nitelikler değişir.

Bulaşıkçı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Fabrikalarda, restoranlarda, otellerde, çeşitli işletmelerde mutfak departmanında görev alan bulaşıkçılar, hijyenik bir ortamda çalışır. Çeşitli temizlik malzemeleri ve mutfak gereçleri ile iç içe olan bu kişiler, farklı modelde bulaşık makineleri kullanır. “Bulaşıkçı nasıl olunur?” sorusunun yanıtına ulaştıysanız, ilgili pozisyon için başvuru yaparak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bulaşıkçı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Bulaşıkçı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Bulaşıkçı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %36.2
İstanbul Anadolu %17
İzmir %7.9
Ankara %5.7
Kocaeli %4.5
Diğer %28.7

Bulaşıkçı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Bulaşıkçı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Yemek / Catering %29.8
Restorancılık %26.4
Gıda %23.4
Hizmet %8.5
Turizm %3.4
Diğer %8.5

Bulaşıkçı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Bulaşıkçı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Bulaşıkçı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Gıda %22.1
Mutfak %18.9
Yiyecek / İçecek %14.3
Restoran %12
Endüstriyel Mutfak %5.1
Diğer %27.6

eleman.net'te her gün güncel Bulaşıkçı ilanları yayınlanıyor. Bulaşıkçı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bulaşıkçı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Bulaşıkçı ilanları yayınlanıyor. Bulaşıkçı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.