Kasap Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Kasap
  3. Nedir?
Kasap

Kasap nedir? Kasap çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Kasap olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kasap Nedir?, Nasıl Olunur?

İş arayışında olanlar “Kasap ne demek ve nasıl olunur?” merak edebilir. Kasaplık, marketler ya da başkasına ait işletmelerde et kesimi yapan kişinin mesleğidir. “Kasap nedir?” sorusuna cevap olarak kümes ve büyükbaş hayvanların kesimi, hazırlanması ve tartılarak müşteriye satışının yapılmasında görevli kişi olarak verilebilir.

Kasap Kimdir?

“Kasap kime denir?” sorusunun yanıtı için öncelik gıda yönetmeliklerine uygun çalışma koşulları öne çıkar. Tüketicilerin sağlıklı koşullarda kesilen ve saklanan etleri tüketmesi için hijyen kurallarına dikkat ederek et kesimi, kıyma çekimi gibi görevleri üstlenen kişiye kasap denir. Kasaplar etin kesimi, temin edildiği yer ve saklanma koşulları hakkında bilgi sahibi olmalı ve gıda yönetmeliklerini uygulamalıdır.

Kasap Ne İş Yapar?

Kasap sorumlulukları arasında öncelikle gıda güvenliği gelir. Kırmızı ve beyaz etin müşterilere satışının yapılabilmesi için kesme, parçalama, miktar belirleme ve paketleme işlemlerini yaparlar. İşletmenin türüne göre kasapların yaptığı işlerin kapsamı değişebilir. Peki genel olarak kasap ne iş yapar ve sorumlulukları nedir?

  • Eti kemiklerinden ayırma, parçalama, türüne göre ayırma ve kıyma çekme işlemi yapar.
  • Kıymaları yağ seviyesine ve hayvanın türüne göre ayırır.
  • Kıyma makineleri, satır ve zırh gibi araçların temizliği ve bakımından sorumludur.
  • Hayvanın but, sırt, antrikot, paça gibi farklı bölümlerini kesilmesi gereken metotta ayırır ve paketler.

Kasap Nasıl Olunur?

Bu mesleği yapmak isteyen kişiler öncesinde “Kasap nasıl olunur ve hangi eğitimi alır?” merak eder. Kasap olarak çalışmak isteyenlerin uzmanlık belgesi alması gerekir. Mesleki eğitim kurslarına ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınavlara katılarak kasaplık belgesi alınabilir. Hayvanların bölümleri, kesim teknikleri ve araçları, kıyma ve sucuk yapımı gibi farklı konularda adaylara eğitim verilir.

Kasap Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Kasap olmak için gerekenler öncelikle uygun yöntemlerle elde edilmiş bir sertifikadır. Kasaplık Ustalık Belgesi olmadan kişinin bu mesleği yapması yasalarca mümkün değildir. Her iş yerinde en azından bir kişinin belgesi olmak zorundadır. Kasap olmak için gereken şartlar şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmak ve ilköğretimi bitirmek
  • Sağlık durumu ve fiziksel kuvvetin kasaplığa uygun olması
  • Eğitim alınacak yer işyeri ise çıraklık sözleşmesi imzalamak
  • Usta kasap olarak görev yapanların sertifika sahibi olması
  • Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümü mezunları meslekte öncelik sahibidir.

Kasap Çalışma Koşulları Nasıldır?

Kasap nerede çalışır sorusu ile çalışma ortamı doğrudan ilişkilidir. İşyerinin koşulları çalışma şartlarını ve ortamını değiştirir. Kasaplar et kesimhanelerinde, marketlerde ve restoranlarda çalışabilir. Kesimhanede çalışan kasaplar yüzlerce kiloluk etleri parçaladıkları kan ve çiğ et kokusunun yoğun olduğu soğuk ortamlarda çalışır. Restoran ve market kasapları ise daha az sayıda et kesimi ile uğraşırken çalışma ortamları daha konforlu ve rahattır.

Kasap İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Kasap ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Kasap ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %35.1
İstanbul Avrupa %15.6
Kocaeli %13
Ankara %7.8
İzmir %7.8
Diğer %20.8

Kasap İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Kasap arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Gıda %55.9
Mağazacılık / Perakendecilik %33.9
Hizmet %6.8
Yemek / Catering %3.4

Kasap İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Kasap pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Kasap mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Gıda %26.2
Mağaza Satış %16.4
Market %14.8
Satış %11.5
Perakende %8.2
Diğer %23

Kasap Nerelerde Çalışır?

Kasap olarak çalışabileceğiniz 5 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Kasaplar

Oteller

Restoranlar

Yemek Fabrikaları

Yemek Şirketleri

eleman.net'te her gün güncel Kasap ilanları yayınlanıyor. Kasap olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Kasap olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Kasap ilanları yayınlanıyor. Kasap olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.