Operatör Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Operatör
  3. Nedir?
Operatör

Operatör nedir? Operatör çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Operatör olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Operatör Nedir?, Nasıl Olunur?

Operatör nedir sorusu “Ağır iş makinelerini kontrol eden ve her türlü sorumluluklarını üstlenen kişilerdir.” şeklinde kısa ve öz cevaplanabilir. Bina, köprü, tünel ve yol gibi yapıların inşasında büyük rol oynayan operatör, farklı iş makinelerini kullanabilecek donanıma sahiptir. Operatörlük, çeşitli eğitimlerden geçildiği için istihdam oranı yüksek bir meslektir. Çünkü görev ve sorumlulukları iş makinesinin modeline göre değişebilir. Her makinenin kullanım şekli de aynı değildir. Bu sebeple operatör ne demek sorusu kadar ne iş yaptığı da önem taşır.

Operatör Ne İş Yapar?

Operatör kime denir daha iyi anlamak için hangi sorumlulukları taşıdığına bakılabilir. Operatör sorumlulukları kimi zaman yapı inşasına göre değişebilir. Fakat genel sorumlulukların dışına çok fazla çıkılmaz. Bu doğrultuda operatör ne iş yapar sorusuna şu cevaplar verilebilir:

  • Hafriyat kamyonu, ekskavatör, buldozer, vinç ve diğer iş makinelerini çalıştırır.
  • Makineyi doğru açıda ve yönde kullanarak olası kazaları önler.
  • Kullandığı iş makinesinin bakım ve temizliği ile ilgilenir. Periyodik olarak hem güvenlik hem de servis kontrollerini yapar.
  • Arıza meydana gelen ekipmanı en kısa sürede ilgili birime rapor eder.
  • Bağlı bulunulan şirketin işletme güvenliği prosedürlerine ve politikalarına uygun olarak iş makinesini kullanır.

Operatör Nasıl Olunur?

G sınıfı ehliyete sahip olan herkes operatör adayı olabilir. Çünkü operatör belgesi almadan önce G sınıfı ehliyet eğitimini başarıyla tamamlamak gerekir. G sınıfı ehliyeti için eğitim almak için ise bir ehliyet kursuna başvurulmalıdır. “Operatör kimdir?” sorusunu karşılayan bir birey olmak için G sınıfı ehliyet gereklidir. Fakat G sınıfı ehliyet ile tüm makineleri kullanmak mümkün değildir. Her iş makinesi için ayrıca eğitim alınmalıdır. Ayrıca operatör nasıl olunur daha detaylı şekilde öğrenmek için hangi şartları gerektirdiğine de bakmak gerekir.

Operatör Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Operatör olmak için gerekenler bağlı bulunulan şirketin işletme güvenliği prosedürlerine ve politikalarına göre değişebilir. Fakat pek çok şirkete göre operatör olmak için gereken şartlar şu şekildedir:

  • Ekip çalışmasına uyum sağlamak,
  • Esnek çalışma saatlerine yatkın olmak,
  • Sorumluluk kapsamındaki işleri vaktinde bitirmek,
  • Zorlu hava şartlarına karşı dirençli olmak,
  • Tehlikeli ve yorucu çalışma ortamlarına karşı dayanıklı olmak,
  • Mental ve fiziksel yeterliliğe sahip olmak,
  • El ve göz koordinasyonuna sahip olmak,
  • Ağır iş makinelerinin kontrolünü sağlamak için her zaman konsantre olmak gerekir.

Operatör Çalışma Koşulları Nasıldır?

Operatör nerede çalışır ise çalışma koşulları da ona göre şekillenir. Örneğin kırsala göre şehir içinde çalışmanın konforu daha fazladır. Fakat söz konusu ağır iş makineleri olduğu için güç ve kuvvete ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda uzun süreli çalışmaya hatta uykusuzluğa dahi hazırlıklı olmak gerekir. Yine de çalışma koşulları firmaya göre değişeceği için iş ilanlarında daha detaylı bilgilere yer verilir.

Operatör İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Operatör ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Operatör ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %28.8
İstanbul Anadolu %20.7
Kocaeli %14.4
İzmir %9.5
Ankara %7.4
Diğer %19.2

Operatör İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Operatör arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Üretim %11.2
Otomotiv %8.3
Elektrik ve Elektronik %6.3
İmalat %5.7
Makine %5.7
Diğer %62.9

Operatör İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Operatör pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Operatör mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %15.3
İmalat %5.9
Bakım Onarım %4.6
Elektrik / Elektronik %4.2
Depo %4
Diğer %66

eleman.net'te her gün güncel Operatör ilanları yayınlanıyor. Operatör olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Operatör olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.