GERİ

İş Başvurularında Sizi Bir Adım Öne Taşıyacak Tüyolar


İş başvurusu tüyoları

Hayatın bazı dönüm noktaları vardır. Onlardan birisi de iş seçimidir. Meslek seçimi hayatımızın hemen hemen her alanını etkiler. Çoğunlukla mezuniyet sonrasında başlayan bu süreç streslidir. İş ilanlarına başvurmak, başvurulan alanın uygunluğu gibi birçok soru aklınızı karıştırabilir. İş başvuru sürecinde sizi bir adım öne taşıyacak tüyoları sizler için sıraladık.

Başvuracağınız kurumu iyice inceleyin

Okuduğunuz bölümle ilgili bir alanda çalışmak istiyorsanız zaten çalışmak istediğiniz yerler bellidir. İş başvurusu yapmadan önce şirketin kültürünü, çalışma şeklini ve şartlarını, sağladığı imkanları iyice araştırın. Başvuru yapacağınız kurumun kendi sitesinde veya çeşitli iş arama siteleri bu konuda size yardımcı olacaktır.

Özgeçmişinizi düzenlemeyi unutmayın

İş başvuru yapmadan önce dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise CV'nizi kontrol etmek olacaktır. Son dönemlerde pandeminin etkisiyle evde daha fazla zaman geçiriyoruz. Etkinliklerin dijital ortamlara taşındığını da biliyoruz. Böylelikle kurs ve sertifika programlarına katılmış olabilme ihtimaliniz var. Kendinize yeni yetkinlikler kazandırırken özgeçmişinizi güncellemeyi unutmuş olabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurarak iş başvurusu yapmadan önce son bir kez özgeçmişinize göz atmayı unutmayın.

Kendinize güvenin

'Kendinize güvenin' cümlesini okuduktan sonra bunun mülakatlarda önemli olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kendine güvenmenin sadece mülakatta önemli olduğunu düşünmemelisiniz. Özellikle deneyimsiz biriyseniz iş ilanlarına başvururken bile tereddüt yaşamanız normaldir. İş ilanlarında yazan kriterlere uygun olmanıza rağmen başvuru yapmaktan vazgeçebilirsiniz. Bunun asıl sebebi kendinizi yeterli görmemenizdir. İşte tam da burada kendinize güvenmeniz gerekir.

Ön yazınızı tekrar okuyun

Daha öncesinde iş başvurusunda bulunduysanız ne kadar önemli bir süreç olduğunu biliyorsunuzdur. Ön yazınız kendinizi ve işe olan uygunluğunuzu anlatan bir metindir. Yazdığınız bir ön yazınız varsa bile başvuru yapmadan önce tekrardan okumanız faydalı olacaktır.

Ön araştırma yapın

Başvuru yaptığınız kurum ve departmanla ilgili ön araştırma yapmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kurum kültürüne, felsefesine, misyonuna ve vizyonuna hakim olan potansiyel çalışanların verdiği cevaplar İK uzmanlarının dikkatini çekecek ve başvuran kişiyi diğer adaylara oranla bir adım öne geçirecektir.

Prezantabl olun

İş görüşmelerinde ilk izlenim oldukça önemlidir. Yalnızca dudağınızdan veya kaleminizden kendinizi ifade etmeniz için dökülen kelimeler tek başına yeterli olmayabilir. Dolayısıyla iş başvurularında daha iyi imaj oluşturacak görsel kullanımına dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca mülakat aşamalarında da tutarlı olmalı ve oluşturduğunuz algıyı korumalısınız.

Klasikliğin sınırlarını aşın

Özgeçmişinizi hazırlarken yalnızca iş odaklı olmak yerine hobilerinizi ve ilgili alanlarınızı da belirterek İK uzmanlarına sosyal yaşamınıza dair birkaç ipucu vermelisiniz. Başvuru yaptığınız alana yönelik sosyal yaşam kaliteniz de oldukça önemli bir kriter. Ayrıca klasik CV anlayışının dışına çıkmalısınız. Daha sade ve gündelik dil kullanımına, kreatif bir tasarıma ve referanslarınızın sıralamasına önem vermelisiniz.

Başvurunuzu takip edin

Günümüzde birçok potansiyel çalışan aynı anda birden fazla kurum ve kuruluşa başvuru yapıyor. Bu noktada özgeçmiş gönderilen şirketlerin takibinin yapılması oldukça önemli. Başvuru yaptığınız şirketin özgeçmişiniz ile ilgili gerçekleştirdiği tüm aşamalara hakim olmalısınız. Ayrıca İK uzmanları sizleri aradığında onlara ismi ile hitap etmeniz sizin istekli olduğunuz algısını yaratacaktır. Bu da sizi rakiplerinize kıyasla bir adım öne çıkaracaktır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.