GERİ

Girşimci Kadınlar: Aslı Olgun / B-fit & Muzipo Kids


Girişimci Kadınlar bölümümüzün yeni kadın girişimci konuğu kadınlara özel bir girişim. B-fit ve Muzipo Kids Kurucu Ortağı Aslı Olgun ile yaptığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar...

Aslı Olgun

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Girişimci olmadan önce neler yapıyordunuz?

B-fit ve Muzipo Kids kurucu ortağıyım. Reklamcılık eğitimimden sonra İstanbul'da Young&Rubicam ve Lowe Adam gibi ajanslarda ajans prodüktörlüğü yaptım. 30'lu yaşlarda eşimle hayatımızı değiştirmeye karar vererek İzmir'e yerleştik. İş yaşamıma hayatımın en güzel yıllarını yaşamama vesile olan öğretmenlik mesleği ile devam ettim. 20 yıl boyunca öğretmenlik yaptım. Eş zamanlı olarak ablam Bedriye Hülya ile b-fit ve Muzipo Kids markalarının kurucu ortağı olarak yönetim kurulunda görev aldım, hala da devam ediyorum.

Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz? Rol model aldığınız girişimci/girişimler var mıydı?

Aslında kurumsal hayattan ayrıldığımda bir daha bu çalışma temposuna girmem diye düşünüyordum. Ablam Bedriye Hülya b-fit projesinden bahsettiğinde hem ona hem projeye inancımdan dolayı b-fit' i kurmayı kabul ettim. Tabi bunda ilkokulda okuduğum zaman annemin iş yerinde çalışanlara makrome örüp satmaktan, Bodrum sanat pazarında defolu deri montları alıp satmaya, ablamla yaptığımız restoran ve otel işletmeciliğine kadar varan girişimcilik deneyimlerimin payı var.

Nasıl bir eğitim aldınız? Eğitiminizin girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

İzmir Türk Koleji'ndeki lise eğitimimden sonra Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünden mezun oldum. Eğitimim bana en çok iletişimi öğretti; insanlarla olan iletişim, marka iletişimi, kurum iletişimi gibi her türlü iletişim kuramları konusunda bilgi sahibi oldum. İletişiminiz iyi ise marka yönetiminden ekip ve müşteri yönetimine kadar her aşamada daha başarılı olabilirsiniz.

Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz? Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine girişimci olmaya karar verdiniz?

Ben iş hayatımın hiçbir döneminde bir çalışan gibi çalışmadım. Ajansta da öğretmenlik hayatımda da işlere hep bir girişimci gözüyle baktım. Hep inisiyatif alan ve alanını genişletmek için yöneticilerini zorlayan bir çalışandım. O nedenle girişimci olmak benim için farklı bir durum değildi.

Aileniz ve arkadaşlarınız kadın girişimci olmanızı desteklediler mi?

Ailem ve arkadaşlarım kadın girişimci olmamı her zaman desteklediler. Benim ailem her zaman özgürlükçü ve moderndir. Ablam Bedriye Hülya'yı ve beni hayatımızın her döneminde desteklediler.

İşinizi kurarken finansal kaynak yaratmak için neler yaptınız?

b-fit' i altı ortak kurduk. Kurarken büyük bütçelerimiz yoktu. Kuruluş aşamalarında finansal destek almadık, kendi bütçelerimiz ile tüm süreçleri yönettik. Zamanla büyüyen firmamız şu anda Türkiye'nin en büyük spor zinciri haline geldi.

Girişiminizi bize anlatır mısınız?

Amacımız; her yaş ve gelir grubundan kadına spor yapma alışkanlığı kazandırmaktı. Diğer taraftan kadınların iş yaşamında ve özellikle girişimcilik alanında geri kalmaları sebebiyle gücünü yine kadınlardan alan, kız kardeşliğin hakim olduğu bir iş modeli geliştirmek amacıyla kurduğumuz b-fit, bugün 700 binden fazla kadına kaliteli bir yaşam için spor yaptırıyor ve b-fit sayesinde bu zamana kadar 350 kadın, girişimcilik dünyasına ilk adımlarını attı.

B-fit

Kaç kişilik bir organizasyona sahipsiniz? İşe alım süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

Tüm Türkiye'de 52 şehir ve 220 Franchise ile Türkiye'nin en büyük spor zinciriyiz. b-fit olarak bugüne 7500 kadın antrenör ve çalışanı istihdam ettik.

Bizimle çalışacak iş paydaşlarımızdan ekibimize kadar herkeste aradığımız özellikler;

Sadece kendisine değil, çevresine, doğaya, dünyaya karşı sorumlu hisseden ve her dil, din, ırk, yaştan kişilerin ve özellikle kadınların varoluşunu ve varoluş biçimlerini maksimumda ve yargılamadan kabullenen ve saygı duyan, yaratıcı ve çözüm odaklı, motivasyonu yüksek bireyler olmalarıdır.

Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar nelerdir?

Başarı için en önemli unsur iyi bir iş planı yapmak ve bu plan üzerinden işi kurgulamak. Ayrıca gelebilecek sorunları önceden görmek ve önlem almak yani bir kriz planı oluşturmak çok önemli bir husus.

Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?

Toplumun ihtiyaçlarını belirleyip bu ihtiyaca çözüm bulmanın yanı sıra hem kendim için hem de toplum için yararlı olacağını hissetmek benim için girişimciliğin başlangıcıydı. Bu sayede motivasyonum daha da arttı. Biz toplumun ihtiyacına yönelik olarak kadınların spor yapabileceği ve aynı zamanda sosyalleşebileceği bir platform oluşturduk.

Heyecan dolu kadın girişimci adaylar için önerileriniz nelerdir?

Girişimci kadınlara önerim cesaretli olmalarıdır. Kadın girişimci adaylar kendi işini kurmak için ilk adımı attıklarında devamında daha da güçleneceklerdir. Bir kadın isterse her şeyi yapabilir. Bugün b-fit, kadınların cesareti sayesinde büyüdü ve onlar sayesinde büyümeye devam ediyor.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.