İş Kaybettirecek Alışkanlıklar Nelerdir?


İş hayatı, farklı karakterde bireylerin uyum içerisinde verimli bir şekilde yürüttüğü süreçlerdir. Hangi sektör ya da hangi şirket olduğuna bakılmaksızın başarılı bir çalışma yürütebilmek için çalışanlar başta olmak üzere tüm bileşenlerin koordineli bir şekilde ilerlemesi gerekir. Ancak iş hayatında görev alan bireylerin birtakım alışkanlıkları, iş yerindeki ahenge ve bireysel performansa doğrudan ya da dolaylı olarak negatif bir şekilde etki eder. Kötü alışkanlıkların süreklilik arz etmesi durumunda çalışanın işini kaybetmesiyle kaçınılmaz bir son olarak karşımıza çıkar. Peki iş hayatında olumsuz değerlendirilmenize yol açabilecek alışkanlıklar nelerdir?

Alışkanlık Psikolojisi Nedir?

Kariyerinizi olumsuz olarak etkileyebilecek alışkanlıkları sıralamadan önce alışkanlık psikolojisinden bahsetmek gerekir. En genel itibariyle hayatınız boyunca şartlardan bağımsız bir şekilde sürekli tekrar edilen davranışlar alışkanlık olarak nitelendirilir. Psikolojik açıdan ele alındığında ise gelişen çeşitli durumlar karşısında düşünmeden verilen tepkiler ve eylemler alışkanlık psikolojisi ile yapılan davranışlardır. Hayatınızın çeşitli bölümlerindeki alışkanlıkları da kendi içerisinde çeşitli gruplara ayırmak mümkün. Örneğin; sağlıksız alışkanlıklar ile hayatınızı ve sağlığınızı tehlikeye atabilir, pozitif alışkanlık ile başarıya da ulaşabilirsiniz.

Alışkanlık kavramı her zaman olumsuz olarak da değerlendirilmemelidir. Sosyal yaşantınızda ve iş hayatınızda katkı sağlayabilecek küçük alışkanlıklar edinebilirsiniz. Kişisel gelişim alışkanlık haline getirilmiş küçük değişimlerle çok daha verimli bir şekilde sağlanabilir. Aynı zamanda alışkanlıklarınızın farkında olmak ve gerektiği anda bunları değiştirmeye çalışmak da kişisel gelişimin önemli bir parçasıdır.

İş Hayatında Küçük Alışkanlıklar Nelerdir?

Çalışma hayatınızda başarıya giden yolda küçük alışkanlıklar edinerek büyük farklılıklar ortaya koyabilirsiniz. Bunlar genellikle çok emek ve zahmet gerektirmeyen birkaç yerinde karar ve hamle ile kazanımlar elde etmenizi sağlar. Özellikle zaman yönetimi, görevleri ve sizden beklenenleri aksatmamanız için teknolojiden faydalanmak işinizi daha da kolaylaştırarak sizi başarıya ulaştırabilir. Örneğin; günümüzde iş hayatının olmazsa olmazları arasında yer alan elektronik posta kullanımı konusunda kontrol yeteneğinizi artıracak dijital yeniliklerden faydalanabilirsiniz. Odaklanma sorunlarını ortadan kaldıran sosyal medya kullanımını ya da cep telefonu gibi mobil cihazlardan mesai saatleri içerisinde uzak kalmayı denemek küçük alışkanlıklar olarak sıralanabilir.

İş Hayatınızı Tehlikeye Atabilecek Kötü Alışkanlıklar Nelerdir?

Sosyal yaşantınızda olduğu gibi iş hayatında da kötü alışkanlıkların size dönüşleri olumsuz olabilir. Genellikle performansınızı, iletişiminizi ve saygınlığınızı kaybetmenize yol açabilecek kötü alışkanlıklardan en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Kötü Zaman Yönetimi: İş hayatı genellikle zamana karşı bir yarış halinde olunan süreçlerden oluşur. Mesaiye geç başlamak, mola sürelerinizi doğru kullanmamak, sizden istenenleri zamanında yerine getirememek, toplantılara geç kalmak kuşkusuz ki kötü izlenim bırakmanıza yol açar.
  • Odaklanma Problemleri: Hayatın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da konsantrasyonu elden bırakmamalısınız. Odaklanma eksikliği veya odaklanma problemleri, doğrudan verimliliği düşürebileceği gibi çok yetkin olduğunuz alanlarda dahi sizi başarısızlığa sürükleyebilir. Odaklanma sorunları, zaman yönetiminde ve iletişimde de sorunları beraberinde getirir.
  • Yalan Söylemek: Sadece iş hayatında değil sosyal yaşantınızda da güven problemine yol açan yalanlar, er ya da geç çevrenizdekilerin size karşı güvensizlik duymasına sebep olur. En akıllıca olduğunu düşündüğünüz ya da beyaz yalan olarak nitelendirilen yalanlar dahi bir noktada kontrolü kaybetmenizin temel sebepleri arasındadır.
  • İletişimsizlik: Sosyal canlılar olarak insanların mutlu ve başarılı olabilmesi için ihtiyacı olan yegane faktör iletişimdir. Paylaşımcı, iyi niyetli olmak, duygularınızı kontrol edebilmek güçlü iletişim kurabilmeniz için sahip olmanız gereken özelliklerdir. Güçlü bir iletişim olmadan iş hayatında uyumlu ve başarılı olmanız neredeyse imkansızdır.
  • Plansızlık, Düzensizlik ve Özensizlik: Başarıya giden yol planlamadan geçer. Planlı bir yaşam için ise düzen ve özen olmazsa olmazların başında gelir. Atacağınız her adımı önceden planlamak ve muhtemel durumlar karşısında hazırlıklı olmak özen gerektirir. Kişisel hayatınızda olduğu gibi iş hayatında da düzenli, disiplinli bir şekilde hareket etmek çoğu zaman lehinize sonuçlar doğurur. Düzenli ve özenli olmadan planlı olamayacağınız gibi kontrolü sağlayamaz, başarıyı tesadüflere ve şansa bırakmış olursunuz.

İş Performansını Arttıracak Alışkanlıklar

Kötü alışkanlıklardan sıyrılarak iş hayatında başarıya ulaşmanın yanı sıra küçük yeni alışkanlıklar edinmek büyük farklılıklar yaratmanızı sağlar. İş hayatınızda size yardımcı olabilecek ve sizi başarıya taşıyabilecek küçük alışkanlıklardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Mesaiye biraz erken başlamak: İş hayatında zamanı verimli kullanabilmek ve küçük aksiliklere karşı hazırlıklı olabilmeniz için çalışmaya erken başlayabilir, toplantılara, iş yemeklerine ya da etkinliklere planlanandan önce orada olabilirsiniz. Bu sayede verimliliğinizi arttırabilir ve daha konsantre bir şekilde çalışabilmek için kendinize zaman yaratabilirsiniz. Tam zamanında orada olabilmek de bir yetenek gibi görünse de riskleri de barındırdığını ve şansa ihtiyacınız olabileceğini unutmamalısınız.
  • Not almak: Genellikle yüksek tempoda ve yoğun geçen iş hayatında bir şeyleri atlamamak için en etkili yöntem küçük notlar almaktır. Küçük bir kağıt ve bir kalem ile not alabileceğiniz gibi dijitalleşen dünyamızda not alabileceğiniz, hatırlatmalar kurabileceğiniz teknolojilerden faydalanabilirsiniz. Yine not alma alışkanlığına dahil edebileceğiniz ajanda ve takvim kullanımı da görevlerinizi aksatmamanıza ve zamanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olabilir.
  • Sağlığınıza dikkat edin: "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." sözünden hareketle verimli bir iş hayatı için fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olmanız gerekir. Beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek, düzenli spor yaparak ve kötü alışkanlıklardan sıyrılarak iş hayatınızda başarıya giden yol için büyük bir adım atmış olursunuz.
Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.