Yöneticimle Nasıl İletişim Kurabilirim?


İş hayatında iletişim, sosyal hayatta kurulan iletişimden farklı olarak gerçekleşir. Sosyal hayatta daha samimi bir iletişim kurarken, iş yerinde daha mesafeli bir iletişim şekli kurulur.Bu sebeple iş yerinde iletişim sosyal hayattaki iletişimden daha büyük bir öneme sahiptir. Çünkü, iş yerinde sağlıklı iletişim kurmak işlerin sorunsuz bir şekilde ilerleyişini sağlar. Stresli olan iş hayatının daha az stres seviyesinde gerçekleşmesine yardımcı olur. Özellikle iş yerinde yönetici ile iletişim büyük öneme sahip olduğu kadar bazı zamanlar oldukça stresli ve zorlu olabilir. İşte böyle zamanlarda müdürle nasıl konuşulur? Müdürle konuşma teknikleri neler? Gibi birçok konuda bilgi sahibi olmak gerekir. Bu yazıda iş yerinde yönetici ile iletişim nasıl olmalı? Müdürle nasıl konuşulur? Olası durumlarda yönetici ile istifa konuşması nasıl yapılmalı? Müdürle konuşma teknikleri nelerdir? Gibi birçok detayları bulabilirsiniz.

İş Yerinde Yönetici ile İletişim Yolları

Yöneticiler, sosyal hayatta seçebildiğiniz arkadaşlarınız gibi özgürce iletişim kurabileceğiniz kişiler değildir. Hayatın gerekliliklerinden dolayı zorunlu iletişim kurduğunuz, onlardan hoşlansanız da hoşlanmasanız da kurallarına uymanız gereken kişilerdir. Bu nedenle, iş hayatınızda sorun yaşamamak için mümkün olduğunca iş yerinde yönetici ile iletişimde sağlıklı iletişim yollarını uygulamalısınız. Yöneticinizle sağlıklı bir iletişim kurduğunuzda hem kendiniz hem de işlerin işleyişi için avantaj sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde kötü tutumlar dolayısıyla hem sizin için çalışma hayatınız zorlayıcı olur hem de işlerinizin gelişiminde türlü aksaklıklarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Yöneticiniz pozisyonu gereği sizden üst bir noktadadır ve bu nedenle otorite kurması gerekir. Bu otoriter tutum dolayısıyla bazı kurallar koyması gerekebilir. Bu kurallara uymalı ve yöneticinizin kararlarına saygı duymalısınız. Ayrıca, yöneticinizin tüm departmanlarla ve müşterilerle etkileşim halinde olduğunu unutmamalı, iş yerinde bazı davranışları kişisel olarak algılamamalısınız. Özetle, iş yerinde yönetici ile iletişim nasıl olmalı? Sorusunun ilk kuralı saygılı davranmaktır. İş yerinde yönetici ile iletişim nasıl geliştirilir? Sorusunun cevabı ise, aşağıdaki gibi sıralanabilir;

İşinizi En İyi Şekilde Yapın

İş yerinde yöneticinizle sorunsuz bir iletişim istiyorsanız ilk yapmanız gereken işinizi elinizden geldiğince en iyi şekilde yapmaktır. İşinizi en iyi şekilde yaptığınızda yönetici ile iletişiminiz olumlu yönde ilerleyecektir. Sorumluluk sahibi, işini en iyi şekilde yapan biri olduğunuz takdirde yönetici ile iletişim sağlıklı bir şekilde gelişim gösterir.

Üslubunuzu Doğru Seçin

İş yerinde yönetici ile konuşma taktikleri arasında en önemli konulardan biri üslubun doğru seçilmesidir. Yönetici ile iletişim kurarken duygusal mesafenizi korumanız gerekir. Laubali davranışlar, saygı sınırlarının dışına çıkılması iş yerinde istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle iş yerinde iletişim kurarken mesafenizi korumanız hem sizin açınızdan hem de diğer çalışanlar açısından çok daha iyi olacaktır. İş yerinde bazı zamanlar iletişim kurmak oldukça zorlaşabilir ancak müdürle kavga etmek gibi olumsuz bir davranış sergilediğinizde, iş akdinizin sona ermesine veya daha sonraki süreçlerde işlerinizin zorlaşmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle iş yerinde iletişim sağlarken kavgacı, sinirli bir tutum içinde olmamalısınız.

Güvenilir Olun

Yönetici ile iletişiminizi geliştirebilmeniz için yöneticinizin güvenini kazanmanız, sizin için avantaj sağlar. Yaptığınız iş konusu üzerinde yetenekli olduğunuzu, istekli olduğunuzu gösterdiğinizde yöneticinizin gözünde vazgeçilmez bir personel olursunuz ve güvenini kazanırsınız ancak yetenekli olduğunuz konudaki güvenin kendisi için bir tehdit unsuru oluşturmamasına dikkat etmelisiniz, aksi takdirde yöneticiniz bunu kendisi için bir tehdit olarak algılayabilir.

Müdürle Konuşma Teknikleri

Üst düzey müdürünüzle iletişim kurarken nasıl konuşmanız gerektiğini, neyi, nasıl söylemeniz gerektiğini sorgulayabilirsiniz. Öncelikle, müdürünüzün çalışma stilini anlayarak konuşmanız ilişkilerinizin sorunsuz ilerlemesini sağlayacaktır. Buna bağlı olarak müdürle konuşma teknikleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Soru sormanız gerektiğinde işinizin ve müdürünüzün beklentilerine göre sorular sormalısınız.
  • İşinizle ilgili çözemediğiniz bir sorun oluştuğunda uygun bir üslupla müdürünüze bildirmelisiniz.
  • Müdürünüzle paylaşmanız gereken önemli bir durumu geç olmadan müdürünüzle paylaşmalısınız.
  • İşinizin uygunluğuna göre belirli aralıklarla performans toplantıları yapmalısınız.
  • Müdürünüzle konuşurken tüm dikkatinizi ona vermelisiniz.
  • Anlayamadığınız bir konu olduğunda müdürünüzden açıklamasını rica ediniz.
  • Yaşanan sorunlar karşısında dürüst ve uzlaşmacı olun.
  • Esnek davranmaya dikkat edin.

Tüm bu müdürle konuşma teknikleri ile müdürünüzle iletişiminizi sağlıklı bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Yönetici ile İstifa Konuşması

İş hayatınızda her ne kadar kurallara uyum sağlasanız da bazen yeni iş fırsatları bazen de uyum sağlayamama dolayısıyla iş değişikliği yaşamak zorunda kalabilirsiniz ancak bu durumu yöneticinize nasıl belirteceğiniz konusunda tereddütleriniz olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda öncelikle yönetici ile istifa konuşması yaparken nazik olun ve bu durumu uygun bir dille ifade etmeye gayret edin. Durumu belirttiğiniz süreden sonra yöneticinize belirli bir süre verin. Bu süre ihbar süresidir. Bu süreyle hem yöneticinize sizin yerinize bir personel bulmasında zaman tanırsınız hem de iyi niyetli olduğunuzu gösterebilirsiniz. İhbar süresi sizin çalışma sürenizle orantılı olarak belirlenmelidir.

Yönetici ile Terfi Konuşması

Çalışma yaşamında her zaman zorunluluklar ve olumsuz durumlar söz konusu olmayabilir. Bazen avantajlı durumlar meydana gelebilir. Yetenekleriniz ve verdiğiniz güvenle işinizde ilerleme kaydedebilirsiniz. Bu duruma terfi denir. Terfi aldığınızda veya terfi almak istediğinizde yönetici ile iletişim kurarken doğru bir zamanda ve doğru hitap şekliyle konuşun. İşteki gelişiminizi ve hedeflerinizi gösteren bir çizelge ile konuşmanızı destekleyin. Ayrıca, ekip çalışmalarına istekli olduğunuzu ve sorunlara alternatif etkili çözümler sunabileceğinizi gösterin. İş yaşamında olabilecek durumlarda kesinlikle dedikodu yapmayın veya yöneticinizin size olan güvenini sarsacak dedikodulara katılmayın.

Tüm bu yönetici ile konuşma taktiklerini uyguladığınızda yönetici ile terfi konuşması gerçekleştirmeniz çok daha rahat bir şekilde olacaktır.

Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.