Çalışanın mahkumiyet nedeniyle işe devamsızlığı durumunda işverenin fesih hakkı nasıl doğar. Peki hangi sürelere dikkat edilmelidir? İş Kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemelere ve Yargıtay kararlarına göre sürecin detaylarını sizin için derledik. İşte merak edilenler…
4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi, işverenin haklı nedenle derhal fesih yapabileceği durumları düzenlemektedir. Bu kapsamda, çalışanın tutuklanması ya da gözaltına alınması halinde, devamsızlık süresi İş Kanunu m.17’de belirtilen bildirim süresini aştığında işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda kıdem tazminatı ödenirken, ihbar tazminatı ödenmesine gerek yoktur.
Ancak çalışanın mahkumiyete dayalı devamsızlığı durumunda farklı bir hukuki değerlendirme yapılmaktadır. Yargıtay kararlarına göre, çalışanın mahkumiyet nedeniyle çalışamaması, zorlayıcı neden kapsamında değerlendirilmekte ve bu nedenle İş Kanunu’nun 25/III maddesi uygulanmaktadır.
Yargıtay içtihatları doğrultusunda, işyerinden bağımsız ve işle ilgili olmayan bir suçtan dolayı kesinleşmiş bir mahkumiyet kararıyla cezaevine giren çalışanın devamsızlığı, iradi olmadığı için zorlayıcı neden sayılmaktadır. Bu durumda:
Ayrıca bir haftaya kadar geçen süre için çalışana yarım ücret ödenmesi gerekmektedir.
Bu da ilginizi çekebilir: İşten Çıkış Kodları Nelerdir?
Tutukluluk ve gözaltı halleri İş Kanunu m.25/IV kapsamında değerlendirilirken, mahkumiyetin m.25/III kapsamında değerlendirilmesi dikkat çeken bir ayrımdır. Bu ayrım, işverenin hangi sürede ve hangi gerekçeyle fesih yapabileceği konusunda büyük önem taşır.
Yargıtay kararlarında, işverenin mahkumiyet durumunda fesih hakkını kullanabilmesi için bildirimsiz derhal fesih hakkının bulunduğu ve kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Örneğin, çalışanın küçük çocuğa istismar gibi işyerinde huzuru bozacak nitelikte bir suç işlemesi durumunda, henüz bildirim süresi dolmadan geçerli nedenle fesih yapılabileceği de belirtilmiştir.
Sonuç olarak, çalışanın mahkumiyete dayalı işe devamsızlığı halinde işverenin, bildirim süresi kadar beklemesi gerekmez. İş Kanunu m.25/III kapsamında, işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı bulunmaktadır. Bu süreçte çalışana kıdem tazminatı ödenmeli, fesih bildirimi doğru çıkış koduyla SGK’ya yapılmalıdır.
Bu da ilginizi çekebilir: Cezaevi Görevlisi Ne İş Yapar, Nasıl Olunur, Maaşı Nedir?
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.