MEB-AGS Öğretmenlik Sınavı Hakkında Merak Edilenler


2025 yılında öğretmenlik hayali kuran adaylar için yeni bir sınav sistemi söz konusu… MEB AGS (Akademiye Geçiş Sınavı). KPSS-Öğretmenlik sınavına ek olarak uygulanan yeni sistem, öğretmen adaylarını Milli Eğitim Akademisi'nde eğitime alarak mesleğe hazırlamayı hedefliyor.

Formasyon şartının kaldırılması, yaş sınırında yapılan düzenlemeler ve sağlık branşından mezun olanlara sağlanan yeni haklar gibi birçok yenilik, adayların gündeminde. İşte AGS ve KPSS-Öğretmenlik hakkında merak edilen tüm detaylar Eleman.net İş Rehberi’nde.

AGS (Akademiye Geçiş Sınavı) Nedir?

AGS, öğretmen adaylarının genel kültür, pedagojik bilgi ve yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan yeni bir sınavdır. İçeriği şöyledir:

  • Sözel Yetenek
  • Sayısal Yetenek
  • Tarih
  • Türkiye Coğrafyası
  • Eğitim Mevzuatı
  • Türk Milli Eğitim Sistemi

Toplamda 80 soru sorulacak ve sınav süresi 110 dakika olacaktır.

Sağlıkçılar AGS Sınavına Girebilir mi?

Önemli bir yenilik olarak hemşireler ve ebeler, artık formasyon almadan yalnızca AGS’ye girerek öğretmen olabilecekler.

AGS’den başarılı olan sağlık mezunları, 14 aylık “Öğretmen Akademisi” eğitiminin ardından Sağlık Meslek Liselerine “Sağlık Hizmetleri” öğretmeni olarak atanabilecek.

AGS sınavı Temmuz ayında yapılacak. Şimdiden hazırlanmaya başlamak avantaj sağlayacaktır.

Bu da ilginizi çekebilir: AGS Nedir? AGS Konu Dağılımı 2025

AGS Puan Türleri ve Oturumlar

2025-KPSS kapsamında adayların girmesi gereken oturumlar ve hesaplanan puan türleri şöyledir:

P121 Puan Türü:
17 branşta öğretmenlik için gereklidir. Bu puan, AGS + ÖABT birleşiminden oluşur.

Oturumlar:

13 Temmuz 2025 Pazar Sabah (AGS)

13 Temmuz 2025 Pazar Öğlen (ÖABT)

P10 Puan Türü:
17 branş dışındaki öğretmenlik alanları için geçerlidir. Sadece AGS oturumuna katılmak yeterlidir.

AGS'de Formasyon Şartı Kalktı mı?

1 Eylül 2025 itibarıyla gerçekleşecek öğretmen atamalarında formasyon şartı aranmayacak. AGS sınavından başarılı olan adaylar, Milli Eğitim Akademisi’ne alınacak ve 14 hafta eğitim aldıktan sonra öğretmen olarak atanacaklar.

Bu düzenleme Sağlık Meslek Liseleri’ne atanacak öğretmenler için de geçerli. Örneğin; hemşirelik ya da ebe mezunu olan adaylar, AGS’ye girip 14 haftalık eğitimi başarıyla tamamladıklarında Sağlık Hizmetleri öğretmeni olabilecekler.

Bu da ilginizi çekebilir:   AGS Sınav İçeriği Nedir?

MEB AGS'de Mülakat Var mı?

AGS sınavına giren adaylar için sözlü mülakat yapılmayacak. Milli Eğitim Akademisi’ne alınacak adaylar yalnızca MEB-AGS puan üstünlüğüne göre belirlenecek.

Öğretmenlikte 40 Yaş Sınırı Kalktı mı?

Önceki yönetmelikte yer alan ve öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için "40 yaşından gün almamış olmak" şartı artık geçerli değil. 6 Mayıs 2010 tarihli yönetmelikte yer alan 11. maddenin (g) bendi Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile yürürlükten kaldırıldı. Böylece yaş sınırı engeli ortadan kalktı.

KPSS Puanlarının Geçerlilik Süresi

Öğretmen adayları için KPSS puanlarının geçerlilik süresi 1 yıldır.
Ancak yeni bir sınav yapılmadığı durumda, mevcut puanlar bir sonraki sınav sonuçları açıklanana kadar geçerliliğini korur.

MEB AGS Sınavı Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

MEB, AGS sınavını her yıl düzenlemeyi planlıyor. 2025 yılında yapılacak sınavın ardından, bir sonraki AGS sınavının 2026 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Her Branşın Taban Puanı Ne Zaman Açıklanır?

Öğretmen atamalarında branşlara göre taban puanlar, her atama döneminde MEB tarafından ilan edilir. Bu puanlar atama yapılacak öğretmen sayısına, branşlara ve sınav sonuçlarına göre değişkenlik gösterebilir.

Akademi Giriş Sınavı İçin Başvurular Başladı

Öğretmen adaylarını yakından ilgilendiren Akademi Giriş Sınavı başvuru süreci 8 Mayıs itibarıyla resmen başladı. Başvurular, 8 Mayıs - 20 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla, ais.osym.gov.tr internet adresinden ya da ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması üzerinden yapılabilecek.

Başvuru süresini kaçıran adaylar için geç başvuru günü 28 Mayıs olarak belirlendi. Adayların başvuru işlemlerini belirtilen tarihler içinde tamamlamaları önemle hatırlatılıyor.

Etiketler : ÖSYM, sınavlar, Nedir
Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

Benzer İçerikler

İşyeri Sigortası Nedir, Nasıl Yaptırılır?
İşyeri sahipleri için güvence altına alınması gereken en önemli unsurlardan biri, işyerinin fiziksel varlığı ve faaliyetlerinin sürekliliğidir. Beklen...
ALES 2025/1 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
2025 yılının ilk ALES oturumu geride kaldı. 13 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın ardından göz...
İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?
Bugün küreselleşen dünyada, yerel sınırları aşmak için çaba sarfeden ihracat önemli bir büyüme stratejisi haline geldi. İhracat, bir ülkenin ekonomik ...
Kasaplık Belgesi Nasıl Alınır?
Kasaplık mesleği, gıda sektörünün vazgeçilmez alanlarından biri olup yüksek kâr marjı ile dikkat çeker. Gerek bir işletmede kasap olarak çalışmak, ger...
ISO Belgesi Nedir? İşletmeler İçin Neden Önemlidir?
İş dünyasında uluslararası alanda rekabet edebilmek ve güvenilir bir marka imajı oluşturmak isteyen işletmeler için ISO belgesi büyük önem taşıyor. Ka...
Bilgisayar Mühendisliği Özel Üniversite Ücretleri ve Taban Puanları 2025
Bilgisayar Mühendisliği okumak isteyen öğrenciler için 2025 yılı özel üniversite ücretleri ve taban puanları detaylarını derledik. Özel üniversitelerd...

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12