Haftalık Çalışma Süresi Kısalacak mı?


Gelişen dünya şartları çalışma modellerinde de hızlı değişimlere neden oluyor. Son dönemde, özellikle Avrupa'da popülerleşen dört günlük çalışma sistemine benzer bir değişiklik ülkemizde de gündemde. Bu değişiklikle birlikte, haftalık mesai saatlerinin 45'ten 40 saate düşürülmesi konuşuluyor. Bu konuda yapılan incelemeleri ve gelişmeleri sizler için derledik.

Esnek Çalışma Saatleri ve İş Kanunu Değişikliği

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ve uzaktan çalışma olanaklarının artmasıyla birlikte esnek çalışma modelleri önem kazandı. Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de esnek çalışma saatleri uygulamasının genişlemesi bekleniyor. Ancak, bu değişikliklerin resmiyet kazanabilmesi için İş Kanunu'nda değişiklik yapılması gerekiyor.

Mesai Ücretleri ile Çalışanın Kazancı Artabilir

Eğer haftalık mesai saatleri 40'a düşürülürse, bu durum birçok konuda yeni düzenlemeleri de beraberinde getirecek. Özel sektörde çalışanların mesai saatleri, ücretlendirmeleri, genel tatil ücretleri ve esnek çalışma düzenlemeleri gözden geçirilecek. Bu noktada, işçi ve işveren ilişkilerinde denge sağlamak adına yeni bir anlayışın benimsenmesi önem arz ediyor.

Çalışma Saatleri Düşecek mi? Kaç Saat Olacak?

Çalışma saatlerinin düşmesi, işçi ve işveren arasındaki ilişkileri etkileyen kritik bir değişiklik olabilir. Ancak, henüz resmi bir karar alınmamış olması sebebiyle, haftalık mesai saatlerinin kaç saat olacağı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. İş Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle birlikte bu durum daha netleşecektir.

Ülkemizde Haftalık Çalışma Saatleri Ne Kadar?

Ülkemizde bu konuda belirlenmiş kurallar ve düzenlemeler mevcut. 4857 sayılı İş Kanunu'nun belirlediği haftalık çalışma saatleri ve mola süreleri hakkında bilinmesi gerekenler;

Haftalık Çalışma Saatleri

İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Bu süre, haftanın çalışılan günlerine eşit şekilde dağıtılabilir; ancak günlük çalışma süresi 11 saati geçmemelidir. Yani, işverenler haftalık çalışma süresini belirlerken bu sınırları aşamazlar. Aksi takdirde, fazla çalışma durumu ortaya çıkar ve bu durumda işçilere normal ücretin saat başına %50 fazlası ödenir.

Önemli bir not: İşletmeler, işçi ile anlaşsa dahi haftalık çalışma süresini mesai ücreti olmadan 46 saate çıkaramazlar. Bu noktada işçi haklarının korunması ön plandadır.

Mola Süreleri

Çalışanların dinlenmeleri ve ihtiyaçlarını karşılamaları için belirlenen mola süreleri de yine İş Kanunu'nda açıkça düzenlenmiştir. Günlük çalışma süresi 4 saatten kısa olan işlerde en az 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar olan işlerde en az yarım saat, 7,5 saatten fazla olan işlerde ise en az 1 saat ara dinlenmesi verilmesi gerekmektedir.

Ara dinlenmesi, çalışma süresinin ortalama bir zamanında işçiye sunulmalıdır. Örneğin, günlük çalışma süresi 8 saat olan bir işçi, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar süren bir iş yapıyorsa, en az 30 dakika ara dinlenmesine sahip olmalıdır.

Bu mola süreleri sırasında çalışmak yasaktır ve işveren, işçiden bu süre içinde çalışmasını isteyemez. İşçinin haklarına saygı göstermek, sağlıklı bir çalışma ortamının temelini oluşturur.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.