Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 2025 yılının ikinci asgari ücreti belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun başkanlık ettiği Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yeni rakamı oy çokluğuyla belirledi. İşveren tarafı karara ret oyu verirken, işçi ve hükümet temsilcilerinin oylarıyla yeni asgari ücret kabul edildi.
Bakan Gardiyanoğlu, yapılan toplantı sonrası yeni asgari ücreti şu şekilde duyurdu:
Bu düzenlemeyle birlikte, asgari ücrete son açıklanan hayat pahalılığı oranı olan %17,79 oranında artış yapılmış oldu.
Bakan Gardiyanoğlu, açıklamasında iş dünyasına yönelik devlet desteklerine de değindi. Prim desteklerinin 2025 yılında da süreceğini belirten Gardiyanoğlu, geçen yıl uygulanan %50-75 arasındaki desteklerin bu yıl da artırılarak devam ettiğini söyledi.
2025 yılı itibarıyla:
Bu düzenlemelerle devletin aylık prim desteği tutarı 194 milyon TL’den 225 milyon TL’ye yükseldi.
Gardiyanoğlu ayrıca, Ağustos ayında iş dünyasını rahatlatacak yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini ve süreci Başbakan Ünal Üstel’in yakından takip ettiğini belirtti.
Çalışma hayatının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir ekonomik yapı için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Gardiyanoğlu, “Yıllardır konuşulan ancak sonuçlandırılamayan konuları çözüme kavuşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Bakan, ayrıca Ocak 2026’da yapılacak bir sonraki asgari ücret artışında oranların düşürülmesini hedeflediklerini açıkladı.
Hür-İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu da toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Serdaroğlu, işçi tarafı olarak taleplerini tam olarak karşılayamasalar da, hayat pahalılığı oranı üzerinden mutabakata vardıklarını belirtti.
Enflasyonun hem işçinin hem işverenin hem de hükümetin ortak sorunu olduğunu ifade eden Serdaroğlu, “Mücadelemiz devam edecek. Önemli olan hayatı ucuzlatmak” dedi.
Ayrıca piyasada zamların asgari ücret belirlenmeden önce başladığına dikkat çeken Serdaroğlu, bu süreçte hükümetin yapacağı çalışmalarda sendikaların da yer alması gerektiğini vurguladı.
İşveren tarafını temsilen açıklama yapan Cengiz Alp ise alınan kararı eleştirdi. Ülkede reel sektörün zor durumda olduğunu ifade eden Alp, özellikle turizm ve yükseköğretim sektörlerinde büyük kayıplar yaşandığını söyledi.
Alp şu ifadeleri kullandı:
“Bu şekilde devam edemeyiz. Enflasyona endeksli ücret artışları ülkemizi rekabet dışı bırakıyor. Sürekli borçlanarak kamu maaşlarını ödemek çözüm değil. Bu gidişat gidişat değildir.”
Alp ayrıca, gelecek dönemde daha fazla işletmenin kapanabileceği uyarısında bulundu.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Gardiyanoğlu, üçüncü uyruklu çalışanlara ilişkin yasal düzenlemenin Meclis’te komite aşamasında olduğunu belirtti. Çalışmalar tamamlandığında yeni düzenlemeler Genel Kurul’a sevk edilecek.
KKTC’de yeni asgari ücretin 2025 yılının ikinci yarısında geçerli olacağı açıklandı. Ocak 2026’da yeniden güncelleme yapılması planlanıyor.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur