Kademeli Emeklilik Nedir, Ne Zaman Çıkacak?


Kademeli emeklilik nedir sorusu Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılan düzenlemeden sonra sıklıkla gündeme gelmeye başladı. Genel olarak kademeli emeklilik, EYT’den yararlanamayan kişilerin erken emekli olması için fırsat sunan bir sistemi ifade eder. Bununla beraber sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanları tarafından tartışılsa da henüz yasalaşmış değil. Her ne kadar yasal olarak kademeli emeklilik tam bir netlik kazanmamış olsa da zaman içinde bu sistemin geleceği tahmin ediliyor. Bu içeriğin devamını inceleyerek kademeli emekliliğin tam olarak ne olduğunu, nasıl bir sistem planlandığını ve kimlerin yararlanabileceğini öğrenebilir; konu hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Kademeli Emeklilik Nedir?

Kademeli emeklilik, EYT düzenlemesi sonrası emeklilik hakkı kazanamayanlar için çıkarılacak bir sistem olarak karşınıza çıkar. EYT düzenlemesinde 8 Eylül 1999 yılında çalışmaya başlayan milyonlarca insan emekli oldu. Bununla beraber her ne kadar prim sayılarını doldurmuş olsalar da 9 Eylül 1999 tarihinde işe başlamış olan kişiler bu düzenlemeden yararlanamadı. Ayrıca bir gün sonra çalışmaya başlayan kişilerle EYT ile beraber emeklilik hakkı kazananlar arasında 17 yıl gibi bir süre farkı oluştu. Kademeli emeklilik ise isminden de anlaşılabileceği gibi belirli bir tarih aralığında çalışmaya başlayan kişilerin emeklilik yaşını kademeli bir şekilde belirlemeyi amaçlar. Buna göre 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya hayatına giren kişileri kapsar. Bu noktada kademeli emeklilik şartları çalışan kişinin başladığı tarihe, yıla ve sigorta türüne göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber kademeli emeklilik ne zaman yürürlüğe girecek sorusunun cevabı henüz net değil.

Bu da ilginizi çekebilir: EYT Hakkında En Çok Sorulan Sorular ve Cevapları

Kademeli Emeklilik Ne Zaman Onaylanacak?

Kademeli emeklilik ne zaman onaylanacak sorusu EYT düzenlemesi sonrası emeklilik hakkı kazanamayan kişilerin sıklıkla araştırdığı konular arasında yer alır. Her ne kadar kademeli emeklilik ne zaman görüşülecek sorusunun cevabı belli olmasa da yakın bir tarihte böyle bir görüşme yapılacağı tahmin ediliyor. Kademeli emeklilik sistemi EYT ile elde edilen hakların daha adil bir şekilde geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor. EYT ile emeklilik hakkı kazanamayan kişiler kademeli emeklilik gelecek mi diye merak etse de hâlâ bu sorunun cevabı net değil. Kademeli emeklilik ne zaman gelecek sorusuna yanıt bulmak için gündemi yakından takip etmeniz gerekiyor.

Kademeli Emeklilik Tablosu

Kademeli emeklilik sistemi yürürlükten geçmemiş olsa da SGK uzmanları tarafından bazı detaylar tartışılıyor. Bu aşamada kademeli emeklilik tablosu, kamuoyuna açıklanan bazı detaylar arasında yer alıyor. Kademeli emeklilik hesaplama işlemi yapmak istiyorsanız bu tablodan yararlanabilir, kendi durumunuz için öngörüde bulunabilirsiniz. Bununla beraber kademeli emeklilik tablosunun erkek ve kadınlar için farklı düzenlendiğini bilmeniz gerekir. Aynı durumdaki bir kadınla erkeğin emeklilik yaşlarında ve tarihlerinde farklılık olabilir. Bundan dolayı kademeli emeklilik 2024 yılında hesaplanırken sigorta türünün yanı sıra cinsiyetin de dikkate alınması gerekir.

Örneğin; 9 Eylül sonrası emekli olan kadınlarda 43 yaş şartı aranırken erkeklerde 45 yaş şartı aranır. Benzer şekilde 2002 sonrası erkeklerde 45 yaş sınırı aranırken kadınlarda bu sınır 43’tür. Yıl ilerledikçe erkeklerin ve kadınların doldurması gereken gün sayısı artar. Ayrıca prim günleri de orantılı bir şekilde yükselişe geçer. Kademeli emeklilik sistemi, bu değişen yaş ve prim günlerinden dolayı bu ismi alır. Aşağıdaki tabloyu inceleyerek konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Emekliliere özel iş ilanları

İşe Giriş Tarihi

Prim Gün Sayısı

Erkek Emeklilik Yaşı

Kadın Emeklilik Yaşı

2000

6325

45

43

2001

6400

45

43

2002

6475

45

43

2003

6550

46

44

2004

6625

47

45

2005

6700

48

46

2006

6775

49

47

2007

6850

50

48

2008

6925

51

49

Kademeli Emeklilikte Son Gelişme: 2000 Sonrası Emeklilik Düzenlemesi

Son zamanlarda asgari ücret, enflasyon ve memur zamları gündemdeyken, 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanların emeklilik durumu da yakından takip ediliyor. Son dakika gelişmeleri ve torba yasa çalışmaları bu kesim için büyük önem taşıyor. Geçen yıl EYT'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte, kademeli emeklilik düzenlemeleri konusunda beklentiler arttı. Yaş beklemeden erken emekli olmak isteyen 2000-2008 sigorta girişlileri, TBMM'den gelecek haberlere odaklandı.

Kademeli Emeklilik Gündemde mi?

Hürriyet Yazarı Noyan Doğan kademeli emeklilik üzerine gerçekleştirdiği birkaç konuyu köşesine taşımıştı. Şimdi konuya ilişkin çok fazla sorulduğu için konuyu tekrar ele alan Noyan 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların EYT kapsamında emekli olmasına imkân tanındı ve geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişi bu düzenlemeden faydalandı. Prim gün sayısını dolduranlar, gelecekte de EYT’den yararlanarak emekli olabilecek. Bu düzenleme, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıların yaşadığı haksızlıkları gidermiş olsa da, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar bu kez kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermeye başladı. Tepkileri anlaşılabilir; milyonlarca kişi, “Bir gün yüzünden 17 yıl fark olmaz” diyerek adil olmayan bu duruma itiraz ediyor.

EYT, SGK Bütçesi Üzerinde Olumsuz Etki Yapıyor

SGK’nin 2023 yılı faaliyet raporlarına göre EYT Düzenlemesi SGK bütçesi üzerinde olumsuz etki yaptığından ötürü EYT düzenlemesinin yapılmayacağı konuşuluyor.

Sosyal Güvenlikle İlgili Şu Anda Bir Çalışmamız Yok

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz daha önce kademeli emeklilik hakkında değerlendirmelerde bulunmuştu. Kademeli emeklilik düzenlemesi olacağı yönündeki iddialara yanıt veren Yılmaz, "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok," açıklamasını yapmıştı.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.