Girişimci Kadınlar: Çiğdem Tütüncüoğlu/Sempublic


Kadınların iş gücüne katılımının arttığı bu dönemde hem iş hayatında yer edinmek hem de istihdam yaratmak için yola çıkan Girişimci Kadınlar'ı sizlerle tanıştırmak istiyoruz. İş hayatına katılmak veya kadın girişimci olmak isteyen diğer adayları cesaretlendirmesi ve bir nebze de olsa onlara yol göstermesi açısından bu yola çıkmış kadın girişimcilerin izledikleri yolları, bu süreçte başlarından neler geçtiğini ve bu noktaya nasıl geldiklerini paylaşmalarını istedik. Girişimci Kadınlar bölümümüzün ilk konuğu Sempublic Kurucu Ortağı Çiğdem Tütüncüoğlu. Keyifli okumalar dileriz.

Çiğdem Tütüncüoğlu - Sempublic


Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Girişimci olmadan önce neler yapıyordunuz?

2004 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yüksek lisansımı tamamladım. RedBull Energy Drink Pazarlama departmanında profesyonel iş hayatıma başladım. 10 yıl boyunca kurumsal firmalarda Pazarlama&Kurumsal İletişim bölümlerinde görev aldım.

TEGV gönüllüsüyüm. TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu Üyesiyim. Peryön Ege Şubesi Danışma Kurulu'nda çalışmalarıma devam ediyorum.

SİMKAD (Smyrna İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği) çalışmalarına da destek veriyorum.

Doğum nedeniyle 3 yıl ara verdiğim iş hayatıma SemPublic Dijital Medya Ajansı ile geri döndüm. 2018 yılında kurumsal hayattan girişimci olmaya karar verdiğimde SemPublic ortaya çıktı. Çünkü artık kurumsal hayatta sabah 9, akşam 6 mesai saatlerine bağlı çalışmak istemediğime karar vermiştim.

Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz? Rol model aldığınız girişimciler var mıydı?

Geleneksel iletişim yaparken son 5 yılda tüm firmaların dijitalleşme yolunda hızla ilerlediğini ve dijitalin çok önem kazandığını fark ettim. Reklam tarafında da dijital reklamcılığın önem kazanması ve süreçlerin dijitalleşmesi ile birlikte dijital bir reklam ajansı fikri kafamda oturmuştu. Bunu yapabileceğime inandım ve yola koyuldum.

Rol model aldığım ve takip ettiğim başarılı iş kadınları elbette var. Ümit Boyner ve Gözde Akpınar'ı ilgiyle takip ediyorum.

Nasıl bir eğitim aldınız? Okulun girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

Akademik eğitimin girişimciliğe bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Yaptığım işin okulunu okudum ama girişimcilik bambaşka bir konu. Okul dışında da kendinizi geliştirmeniz, farklı networkler edinmeniz gereken bir konu.

Üniversite yıllarımda staj yaparak hangi alanda çalışmak istediğime karar verdim. Her yaz mutlaka bir yerde çalıştım ve kendimi tanıdım. Sosyal sorumluluk projelerinde hep yer aldım. Beni girişimciliğe hazırlayan en önemli adımlardı diyebilirim.


Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine patron olmaya karar verdiniz?

Mayıs 2018 yılında SemPublic'i kurduk. Ama girişimcilik hayallerim uzun yıllardır vardı. Satış ve ikna yeteneğimin olması da bu kararı almamda etkili oldu. Eğer bir gün satış yaparsam kendi şirketim için yaparım derdim.

Girişimci olmanın da zorlukları var. Kurumsal bir firmada çalışırken tek bir bölümden sorumlusunuz ama kendi şirketinizde her bölümü anlamak zorundasınız. Finans, muhasebe, satış, İK, IT, müşteri iletişimi, idari yönetim hepsi size bağlı. Kendi kararlarınızı alırken riskleri de analiz etmek, şirketin geleceğini düşünmek zorundasınız. Bunlar hem heyecan verici hem de yorucu ve zor çalışmalar. Özellikle start-up bir projede çok daha dikkatli ve titiz hareket etmek gerekiyor.


Aileniz ve arkadaşlarınız kadın girişimci olmanızı desteklediler mi?

En büyük destekçim sevgili eşim oldu. Eşim de bir girişimci ve benim hayallerimde de hep yanımda oldu. Annem ve babam da bu konuda her zaman beni desteklediler. Özellikle çocuklar ve ev sorumlulukları konusunda çok destek oldular. Çalışan bir kadının arkasında ailesinin durması çok önemli. Onlar olmasaydı çok zorlanırdım. Beni yaşamımın her döneminde destekleyen bir ailem olduğu için çok şanslıyım.

İşinizi kurarken finansal kaynak yaratmak için neler yaptınız?

İşimizi kurarken giderlerimizi ve gelirlerimizi dengede tutmaya özen gösterdik. Minimum bütçelerle başlayıp tedbirli bir şekilde büyümeyi hedefledik. Ve biz 2018 krizinin ortasında bulduk kendimizi, bir girişimci için çok zorlu bir yoldu.

Çiğdem Tütüncüoğlu - Sempublic

Girişiminizi bize anlatır mısınız?

SemPublic Dijital Medya Planlama Ajansı; markalar için dijital pazarlama stratejileri oluşturur, sosyal medya yönetimi yapar ve web tabanlı yazılım hizmeti verir. Markanın hedefleri doğrultusunda yol haritası oluşturur, ihtiyaçları belirler ve markayı sosyalleştirip, kurumsal kimliğine uygun bir iletişim yapar.

Ayrıca Sosyal Medya ve Dijital Reklamcılık konusunda eğitimler de veriyoruz. Bugüne kadar Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Yaşar Üniversitesi, Kuşadası Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası gibi birçok kurumda eğitim verdik.

Kaç kişilik bir organizasyona sahipsiniz? İşe alım süreçlerinde nelere dikkat ediyorsunuz?

6 kişilik bir ekibimiz var. Çalışma arkadaşlarımızın bir kısmı uzaktan freelancer dediğimiz şekilde çalışıyorlar. İşe alımda çalışma arkadaşlarımızın sorgulayıcı, meraklı ve heyecanlı olmaları en çok aradığımız özellikler. İşini en iyi şekilde yapıyor olması ve kendini geliştirebiliyor olması da en önemli kriterlerden…

Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar nelerdir?

Cesaret olmazsa olmaz… Yeniliğe açık olmak, çok iyi bir gözlemci olmak, farklı insanlarla iletişim kurabilmek, zor insanları da yönetebilmek ve tabi işini en iyi yapıyor olmak en kritik unsurlar.

Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?

Çalışıyor ve üretiyor olabilmek… Müşterilerimizin ve çalışanlarımızın mutluluğu da beni çok motive ediyor.

Heyecan dolu kadın girişimci adaylar için önerileriniz nelerdir?

Toplumsal önyargıları kırarak, görünmeyen cam tavanları geçerek, güçlü yanlarını öne çıkararak ve teknolojiyi yakından takip ederek fırsatları yakalayabileceklerine inanıyorum. Türkiye'de kadın işgücünü ekonomiye dahil edebilmek için var gücümüzle çalışıp, doğru rol model olmaya devam edeceğiz.

Türkiye'de kadın çalışma oranı son rakamlara göre %28.9 bu oranı yükseltmek için hepimiz çok çalışmalıyız. Daha çok kadın girişimciye ihtiyacımız var.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.