Şirketlerin yatırım, üretim ve büyüme hamleleri devam ediyor. Eylül ayının son haftasında farklı sektörlerden firmalar yeni fabrika yatırımları, kapasite artışları, satın alma görüşmeleri ve milyonlarca dolarlık yeni iş anlaşmalarıyla gündeme geldi. ALPLA Türkiye'de iki yeni üretim tesisini devreye alırken, Çağdaş Cam kapasitesini artıracak yeni hattı için tarih verdi. Girişim Elektrik milyonlarca dolarlık sözleşmeyle, Armada Gıda ise yeni üretim hattı yatırımıyla öne çıktı. İşte şirketlerin son dönemde attığı önemli adımlar...
Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin yeni yatırım ve büyüme planları iş dünyasının gündemindeki yerini koruyor. Üretim kapasitesini artıran firmaların yanı sıra yeni tesis açan, yurt içi ve yurt dışında yeni sözleşmeler imzalayan şirketler de bulunuyor.
Özellikle üretim, enerji, gıda ve finans sektörlerindeki gelişmeler dikkat çekiyor. Firmaların son dönemde açıkladığı yatırımları ve yeni iş anlaşmalarını bir araya getirdik.

Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren ALPLA, Türkiye'deki üretim yatırımlarına yenilerini ekledi. Şirket, Adana ve İzmir'de toplam 30 milyon euro yatırımla iki yeni üretim tesisini hayata geçirdi.
Yeni yatırımlarla birlikte şirketin Türkiye'deki üretim kapasitesinin yaklaşık 120 bin tona ulaştığı açıklandı.
ALPLA'nın Türkiye'ye yönelik yatırım planları bununla da sınırlı değil. Şirketin önümüzdeki beş yıllık dönemde ülkede yaklaşık 40 milyon euroluk yeni yatırım gerçekleştirmeyi planladığı belirtiliyor.
Böylece mevcut yatırımlar ve gelecek dönem planları birlikte değerlendirildiğinde şirketin Türkiye'deki üretim faaliyetlerini büyütmeye devam edeceği görülüyor.
Cam sektöründe faaliyet gösteren Çağdaş Cam, Manisa'daki üretim faaliyetlerinde kapasite artışına hazırlanıyor.
Şirketin 1,6 milimetre solar cam üretim hattının 2 Kasım 2026'da devreye alınması planlanıyor.
Yeni üretim hattıyla birlikte şirketin solar cam üretim kapasitesinin yaklaşık 2,8 katına çıkarak yıllık 14 milyon metrekare seviyesine ulaşması hedefleniyor.
Solar enerji yatırımlarında kullanılan cam ürünlerine yönelik üretimin artırılması, şirketin yenilenebilir enerji sektörüne yönelik faaliyetleri açısından da dikkat çekiyor.
Gıda sektöründe de yeni yatırım haberleri geliyor. Armada Gıda, Armada-3 yatırım projesi kapsamında yeni üretim hattı için anlaşma gerçekleştirdi.
Şirket, tahıl bazlı gıda ürünlerinin üretiminde kullanılacak hat için Clextral ile 2,2 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı.
Yeni üretim hattı yatırımı, şirketin üretim altyapısını geliştirmeye yönelik adımları arasında yer alıyor.
Enerji sektöründe haftanın dikkat çeken gelişmelerinden biri Girişim Elektrik tarafından duyurulan yeni sözleşme oldu.
Şirketin yaklaşık 74 milyon dolar tutarında güneş enerjisi projesine yönelik sözleşme açıkladığı bildirildi.
Yenilenebilir enerji yatırımlarının hız kazandığı dönemde gelen anlaşma, şirketlerin güneş enerjisi alanındaki projelerinin büyüklüğünü göstermesi açısından da dikkat çekiyor.
Finans sektöründe ise şirket satın almalarına yönelik önemli bir gelişme yaşandı.
Emlak Katılım Tasarruf Finansman, Katılımevim ve Birevim'i kapsayan satın alma sürecine ilişkin görüşmelere başladığını duyurdu.
Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda yer alan açıklamayla birlikte tasarruf finansman sektöründeki olası satın alma süreci de gündeme geldi.
Ancak mevcut aşamada satın alma işleminin tamamlandığını söylemek mümkün değil. Süreç görüşme aşamasında bulunuyor.
Savunma sanayisinde faaliyet gösteren şirketlerde de yeni iş ilişkileri dikkat çekiyor.
Forte'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Milsoft, yurt içinde faaliyet gösteren bir savunma sanayisi şirketinden yaklaşık 745 bin dolar tutarında sipariş aldı.
Yeni sipariş, şirketin savunma sanayisine yönelik faaliyetleri kapsamında duyuruldu.
Yurt dışı projelerinden yeni anlaşmalar alan şirketlerden biri de Kuzey Boru oldu.
Şirketin yurt dışındaki sulama ve altyapı projelerine yönelik toplam 5,74 milyon euro tutarında satış anlaşmaları yaptığı açıklandı.
Bu anlaşmalar, şirketin uluslararası pazarlardaki satış faaliyetleri kapsamında öne çıkan gelişmeler arasında yer aldı.
Son gelişmeleri tek tabloda topladığımızda şirketlerin attığı adımlar şöyle:
| Firma | Sektör | Son Gelişme |
|---|---|---|
| ALPLA | Ambalaj | Adana ve İzmir'de toplam 30 milyon euroluk iki yeni üretim tesisi |
| Çağdaş Cam | Cam / Enerji | Solar cam kapasitesini 2,8 kat artıracak yeni üretim hattı |
| Armada Gıda | Gıda | 2,2 milyon euroluk yeni üretim hattı anlaşması |
| Girişim Elektrik | Enerji | Yaklaşık 74 milyon dolarlık güneş enerjisi sözleşmesi |
| Emlak Katılım Tasarruf Finansman | Finans | Katılımevim ve Birevim için satın alma görüşmeleri |
| Milsoft | Savunma Sanayisi | 745 bin dolarlık yeni sipariş |
| Kuzey Boru | Sanayi / Altyapı | 5,74 milyon euroluk yurt dışı satış anlaşmaları |
Son açıklamalar şirketlerin yalnızca mevcut faaliyetlerini sürdürmekle kalmayıp yeni üretim kapasitesi, fabrika yatırımları, ihracat ve yeni projeler üzerinden büyümeye devam ettiğini gösteriyor.
Özellikle ALPLA'nın yeni fabrikaları, Çağdaş Cam'ın kapasite artırımı ve Armada Gıda'nın yeni üretim hattı doğrudan üretim yatırımlarıyla öne çıkarken; Girişim Elektrik, Milsoft ve Kuzey Boru yeni sözleşmeleriyle gündeme geldi.
Şirketlerin yeni yatırımları uzun vadede üretim kapasitesinin yanı sıra yeni iş gücü ihtiyacını da beraberinde getirebilir. Ancak şirketler tarafından ayrıca bir personel alımı açıklanmadığı sürece söz konusu yatırımların doğrudan yeni istihdam yaratacağına ilişkin kesin bir sayı vermek mümkün değil.
Firmaların yeni yatırım, üretim, büyüme ve istihdam gelişmelerini eleman.net İşveren Rehberi üzerinden takip edebilirsiniz.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur